Randers Tegl skruer ned for CO2 og op for konkurrenceevnen

Med nye mursten, dokumenterede klimaeffekter og markante investeringer positionerer Randers Tegl sig til en fremtid, hvor klimakrav ikke blot skal overholdes, men bruges aktivt til at styrke forretningen.

Foto: Realdania

13.05.2025

CSR.dk

Hos Randers Tegl er klima ikke bare en udfordring, men en forretningsmulighed. I takt med at klimakravene til byggeriet strammes, har virksomheden reduceret deres CO2-udledningen på deres mursten med knap 50 procent i gennemsnit. Det er sket gennem investeringer i produktion, overgang til biogas og et stærkere fokus på klimadata.

Et konkret eksempel er lanceringen af produktet Reclay, som består af 30 procent genbrugte mursten. Det sænker behovet for råmaterialer og giver lavere klimaaftryk. Samtidig dokumenterer virksomheden GWP-værdier (Global Warming Potential) helt ned til 4,55 for deres nyeste mursten, hvilket er en halvering sammenlignet med året før.

“Vi skal være dem, der har det laveste CO2-aftryk på vores mursten, da det er et konkurrenceparameter. Som jeg ser det, er det blevet lidt af et kapløb,” siger Kenneth Moesgaard Poulsen, salgschef hos Randers Tegl, til Børsen.

Koncernen har blandt andet investeret 4,5 mio. kr. i varmegenvinding og planlægger yderligere knap 5 mio. kr. i nye løsninger til ressourcegenbrug på værket i Vindø.

Vil skille sig ud

Nye politiske krav betyder, at nybyggeri i Danmark fra 2025 højst må udlede 7,1 kg CO2 pr. kvadratmeter. Samtidig bliver LCA-beregninger og klimadokumentation obligatoriske, hvilket stiller større krav til leverandørernes klimadata. Det åbner en ny konkurrencearena, hvor pris ikke længere er det eneste afgørende parameter.

Randers Tegl ser byggebranchens igangværende grønne omstilling som en anledning til at skille sig ud og blive en del af fremtidens klimavenlige leverandører.

“Det bliver nu endnu vigtigere at kunne levere tydelige klimadata for sine byggematerialer. Som leverandør vil man med klar data ligeledes kunne stille sig godt i forhold til konkurrenter,” siger Christian Jarby, seniorkonsulent hos Rådet for Grøn Omstilling, til Børsen.

Hos Randers Tegl mærker man allerede, at bygherrer, især store aktører som pensionskasser, er villige til at betale en højere pris for klimavenlige produkter. Reclay-murstenen vurderes at koste 15 til 20 procent mere end klassiske alternativer, men bliver mødt med interesse.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

14.05.2025CSR.dk

Investorer fastholder interessen for bæredygtige investeringer trods politisk modvind

13.05.2025CSR.dk

Diversitet bliver nøglen til at tiltrække næste generation af medarbejdere

13.05.2025CSR.dk

Randers Tegl skruer ned for CO2 og op for konkurrenceevnen

12.05.2025CSR.dk

Digitalisering som løftestang for bæredygtighed og ESG

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Kolding

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kolding

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR EU-aftalen om et udvidet producentansvar for tekstiler

I februar 2025 blev der indgået en foreløbig aftale mellem Rådets formandskab og repræsentanterne for Europa-Parlamentet om, at medlemsstaterne skal indføre et obligatorisk udvidet producentansvar for tekstiler. I marts blev den foreløbige aftale godkendt af Rådet og Parlamentet, men inden den formelt kan vedtages, skal den igennem en juridisk gennemlæsning.

Dato

14.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V / Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

15.05.2025

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Cabi
Webinar
Hvordan gearer du din virksomhed til en mangfoldig medarbejdergruppe?

Mangel på arbejdskraft kalder på, at du som leder både er i stand til at ansætte og fastholde ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, så virksomheden fortsat har nok arbejdskraft. Dette webinar giver dig viden og værktøjer til, hvordan du kan skabe de helt rette rammer, så alle medarbejdere, også dem med særlige behov, kan bidrage og trives.

Dato

15.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

PwC Danmark
Webinar
Mastering the New PPWR

—Unlocking Opportunities in Sustainable Packaging

Dato

15.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

15.05.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn