Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

Københavns Kommune har vedtaget ambitiøse klimamål for 2035, men har samtidig fjernet de konkrete tiltag, der skulle realisere dem. Beslutningen møder kritik fra eksperter, der advarer om, at målene risikerer at blive tomme løfter uden handling bag.

Foto: Ursula Bach Københavns Kommune

08.05.2025

CSR.dk

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget en ny klimastrategi, der sigter mod at halvere byens globale klimaaftryk inden 2035. Strategien fokuserer på at reducere forbruget og afhængigheden af biomasse, som hidtil har været betragtet som klimaneutral, men som nu anerkendes som en udfordring i klimaregnskabet.

Den nye strategi erstatter den tidligere plan fra 2015, der havde som mål at gøre København klimaneutral i 2025. Det mål er ikke blevet indfriet, blandt andet fordi planen om at fange CO2 fra affaldsforbrændingsanlægget ARC ikke blev realiseret.

Den nye klimastrategi indeholder mål om at reducere brugen af træbiomasse med en tredjedel i 2035 og med halvdelen i 2050 ved at etablere varmepumper og elkedler. Desuden sigter strategien mod at reducere borgernes klimaaftryk med 25 procent i 2030 og 50 procent i 2035.

Dog har politikerne samtidig besluttet at fjerne de fem kapitler fra klimahandleplanen, der indeholdt konkrete forslag til at nedbringe klimaaftrykket fra borgernes fødevarer, rejser, transport og produkter. Kort sagt: Forbrug.

Konkret handlede de fjernede forslag primært om at fremme adfærdsændringer gennem samarbejde, blandt andet gennem dialog med supermarkeder om at gøre klimavenlige fødevarer mere tilgængelige, støtte til grønne kantiner, kampagner mod madspild, øget genbrug af tøj og elektronik samt initiativer for at fremme cykling og kollektiv transport. 

Fælles for forslagene var, at de byggede på frivillighed og på erfaringer fra kommunens klimaborgerting.

En grundlæggende misforståelse

Beslutningen om at fjerne de konkrete tiltag møder kritik fra flere eksperter.

"Jeg kan godt undre mig over, hvordan man som politiker forestiller sig, at man skal kunne imødekomme den målsætning, hvis man fjerner alle forslag til handling," siger Charlotte Louise Jensen, seniorkonsulent i Concito.

Hun påpeger, at planen er velfunderet i både forskningen og i undersøgelser af borgernes ønsker, og at mange borgere ønsker hjælp til at leve mere klimavenligt.

Også Kristian Steensen Nielsen, der forsker i adfærdsændringer på CBS, er kritisk over for beslutningen.

Han mener, at modstanden mod handleplanen vidner om en grundlæggende misforståelse af, at adfærdsændringer udelukkende handler om afsavn, og påpeger, at mange klimaløsninger også er løsninger på andre samfundsproblemer.

Ned i københavnernes undertøjsskuffe

Kun Alternativet endte i sidste ende med at stemme for den fulde aftale inklusive handlingsplanen med konkrete tiltag.

Socialdemokratiet har forsvaret beslutningen om at stemme imod de konkrete tiltag med, at planen gik ’for langt ned i københavnernes undertøjsskuffe’ ved at blande sig for meget i borgernes privatliv.

Hun understreger, at partiet stadig har målsætninger om at reducere forbruget, men ønsker at gøre det i samarbejde med borgerne og uden at diktere deres adfærd. 

Alternativets medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Troels Chr. Jakobsen, undrer sig dog over denne modstand, da de sløjfede kapitler netop var baseret på frivillighed og dialog og indeholdt ingen tvang eller diktering af adfærd.

Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester, har også stemt for at fjerne dele af handleplanen. Hun mener, at det vigtigste er at sikre et bredt flertal for de ambitiøse mål og at arbejde videre med konkrete tiltag i de kommende års budgetter.

"Det afgørende er, hvad der bliver finansieret i budgetterne," siger hun.

Kritikere frygter dog, at uden konkrete tiltag risikerer de ambitiøse mål at forblive uindfriede løfter.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

14.05.2025CSR.dk

Investorer fastholder interessen for bæredygtige investeringer trods politisk modvind

13.05.2025CSR.dk

Diversitet bliver nøglen til at tiltrække næste generation af medarbejdere

13.05.2025CSR.dk

Randers Tegl skruer ned for CO2 og op for konkurrenceevnen

12.05.2025CSR.dk

Digitalisering som løftestang for bæredygtighed og ESG

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR EU-aftalen om et udvidet producentansvar for tekstiler

I februar 2025 blev der indgået en foreløbig aftale mellem Rådets formandskab og repræsentanterne for Europa-Parlamentet om, at medlemsstaterne skal indføre et obligatorisk udvidet producentansvar for tekstiler. I marts blev den foreløbige aftale godkendt af Rådet og Parlamentet, men inden den formelt kan vedtages, skal den igennem en juridisk gennemlæsning.

Dato

14.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V / Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

15.05.2025

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 16. maj: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

16.05.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby