16.08.2018  |  Klima, miljø og energi

Sommeren fra et bæredygtigt perspektiv – behov for handling

Indhold fra partner Hvad er dette?

Den usædvanligt varme sommer har i den grad belyst betydningen af klimaforandringerne, når det gælder de ekstreme temperaturer. Det giver anledning til at tænke over vores ressourceforbrug. I Danmark er vi nemlig helt oppe på en niendeplads i verden, når det gælder vores ressourceforbrug. Det er et spring fra en 18.-plads sidste fra året før. Det er primært den udviklede verden, der er storforbruger af ressourcer og særligt i Danmark er vi store syndere, hvad det angår. Det skriver dr.dk.

Jordens ressourcer for hele året er nemlig allerede opbrugt og det skete den 1. august i år. Denne type måling blev foretaget første gang i 1970 og Earth Overshoot Day, jordens overforbrugsdag, som dagen kaldes, markerer nemlig dagen, hvor vi på globalt plan har brugt den mængde ressourcer, som kan forny i løbet af et jorden. Det er altså ikke kun varmerekorder, der bliver slået denne sommer, for det er første gang nogensinde siden denne måling blev foretaget første gang, at vi på jorden har opbrugt vores ressourcer så tidligt. I år falder dagen nemlig to dage tidligere end sidste år.

En ny rapport fra Global Slavery Index retter ligeledes kritik mod de vestlige lande, om end fra en anden vinkel, idet den sætter moderne slaveri tilbage i søgelyset. Ifølge rapporten var hele 40,3 millioner mennesker verden over udsat for moderne slaveri i 2016. Begrebet moderne slaveri defineres i rapporten som arbejde, der involverer trusler, vold og bedrag med det formål at fjerne folks ret til at kontrollere deres egen krop, ret til at bestemme hvilken type arbejde, de vil udføre samt ret til at sige op. Moderne slaveri er mest udbredt i Nordkorea og i lignende regimer og derfor placeres et væsentligt medansvar hos de vestlige lande, da de netop importerer varer fra sådanne regimer. Vestlig import fra disse regimer, hvor der er mistanke om slaveri, anslås at have en værdi der svarer til 350 milliarder dollars, det skriver TV2 og JyllandsPosten.

Der er således nok at tage fat på og mere ansvarlige værdikæder er en central del af svaret på begge disse problemstillinger. I DIEH vil vi fortsætte med at arbejde hårdt for at styrke vores medlemmers indsats på disse områder.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere