Specialisterne vinder pris for socialt entrepreneurskab

Virksomheden Specialisterne tog årets særpris for socialt entrepreneurskab ved finalen i EY Entrepreneur Of The Year. Blandt finalisterne var også DrugStars og Gamle Mursten ud af et felt på 13 virksomheder, der alle gør en forskel på det socialøkonomiske område.

30.11.2018

Sponseret

EY

Foran ca. 800 erhvervsledere til finalen i EY Entrepreneur Of The Year i Forum i København fik Specialisterne ved adm. dir. Carsten Lassen uddelt særprisen for socialt entrepreneurskab. Prisen blev overrakt af Sophie Løhde, Minister for offentlig innovation og Morten Halborg adm. direktør i Skandia Assset Management og medlem af juryen bag

Specialisterne er en socialøkonomisk virksomhed, der skaber jobmuligheder for mennesker med autisme og lignende udfordringer. Virksomheden blev etableret i 2003 for at løse opgaver i IT-branchen – det omfatter i dag også andre serviceprægede opgavetyper for både offentlige og private virksomheder. Fra start har målet været at ændre samfundets holdning til mennesker med autisme – ambitionen er nu global og er at skabe én million jobs for mennesker med autisme på verdensplan inden 2025.

”Juryen har valgt en vinder, der forvandler et strukturelt problem og en fordom til et aktiv og en mulighed. Specialisterne har set et stort uudnyttet potentiale hos mennesker med autisme og vendt det til en styrke og en værdi, som i dag efterspørges af mange virksomheder – ikke bare i Danmark men i hele verden,” siger Torben Hartz, Partner i EY.

Juryen fremhævede Specialisterne som et ”forbilledligt eksempel på socialt entrepreneurskab”, der løser et samfundsproblem på en begavet måde med en entreprenant stifter, en skalérbar ide, som er tænkt internationalt, og en ambitiøs og professionel organisation.

Stærkt felt af sociale entrepreneurer

Specialisterne tog førstepladsen foran to øvrige finalister, DrugStars, der med en app hjælper patienter med fx kroniske sygdomme med at huske at tage deres medicin, og Gamle Mursten, der er en pioner inden for cirkulær økonomi, hvor mursten genanvendes i byggeri. I alt var 13 virksomheder nominerede til prisen. Særprisen for socialt entrepreneurskab er etableret af EY i samarbejde med Den Sociale Kapitalfond. Formålet er at hylde virksomheder, der kan inspirere, motivere, engagere og fremme iværksætterlyst, der løser samfundsmæssige udfordringer og fremme interessen om investeringer i området.

Den uafhængige jury består af Soulaima Gourani, Young Global Leader og aktiv i bl.a. Dignity, Morten Albæk, stifter og bestyrelsesformand i Voluntas, Kai Hockerts, Professor i Social Entrepreneurship, CBS, Morten Halborg, investeringsdirektør i Skandia Pension, Erik Balleby Jensen, CEO og Partner i Capidea og Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden.

Socialt entrepreneurskab – her er de 13 nominerede virksomheder (alfabetisk)

  • All Ears
  • Be My Eyes
  • Blindes arbejde
  • Bornholms Mosteri
  • DrugStars
  • FA Stilladsudlejning
  • Gamle Mursten
  • Huset Venture
  • Jespers Torvekøkken
  • Kaffe Fair
  • Practio
  • Specialisterne
  • Tiimo

De tre finalister: Specialisterne, DrugStars, Gamle Mursten,

Specialisterne ved Thorkil Sonne forvandler et strukturelt problem og en fordom til et aktiv og et stærkt potentiale. Det er en organisation, der gennem diversitet og inklusion af mennesker med autisme på arbejdsmarkedet skaber et positivt socialøkonomisk afkast, bidrager med kompetence og innovationskraft til kunderne, og som er en økonomisk sund forretning. Det er en historie, som kan inspirere, der er en entreprenant stifter, en skalérbar ide, som er tænkt internationalt og en ambitiøs og professionel organisation. Juryen mener, at der er en klar rollemodel og et forbilledligt eksempel på socialt entrepreneurskab. Budskabet er klart: Der er sund fornuft og sund økonomi i et rummeligt arbejdsmarked.

DrugStars ved Claus Møldrup har skabt en forretning, der hjælper patienter med fx kroniske sygdomme med at huske at tage deres medicin og dermed afhjælper et væsentligt samfundsmæssigt problem. De integrerer brugere/patienter, patientforeninger, organisationer og medicinalbranchen, og i det samspil opstår data, der har værdi, og hvor brugernes belønning er at kunne donere til velgørende formål. Juryen hæfter sig ved, at der er en skalérbar model og en entrepreneur, som tænker i nye relationer mellem producent og patient. Ambitionen er at skabe en patientbevægelse, der kan forbedre livskvaliteten og forholdene hos patienter verden over.

Gamle mursten ved Claus Juul Nielsen startede som en god ide hos en opfinder, der havde et gammelt hus. I dag er virksomheden en pioner inden for cirkulær økonomi, hvor det, der af andre ses som et affaldsprodukt, igen bliver en værdifuld ressource. Der er godt fat i et vækstområde med interessante partnere, der efterspørger genbrugsprodukter og miljøvenlighed samt en rustik æstetik og historie i byggerier. Og der er styr på de intellektuelle rettigheder til processen omkring maskinel og vægsystemer, hvilket også gør modellen mere skalérbar. Halvdelen af virksomhedens ansatte er fra udsatte grupper, og der er en stærk entrepreneur med en vision.

30.05.2024EY

Sponseret

Bo Øksnebjerg bliver ny partner i EY

27.05.2024EY

Sponseret

Ny guide vil hjælpe danske bestyrelser gennem CSRD

13.11.2023EY

Sponseret

EY og Axcelfuture vil gøre danske virksomheder klogere på bære-dygtighedsrapportering

22.05.2023EY

Sponseret

Bæredygtige Combineering: Fra Entrepreneur Of the Year til milliardsalg

27.04.2023EY

Sponseret

Sustainability Awards uddeler ny pris

05.03.2023EY

Sponseret

EY vil aflaste Danmarks el-net ved at flekse strømforbruget i hovedsædet