02.12.2021  |  Klima, miljø og energi

Stål- og metalplader pakkes ind i genbrugsmateriale

Indhold fra partner Hvad er dette?

Plastark, som Lemvigh-Müller bruger til at beskytte stål- og metalplader mod skader på vej ud til kunderne, fremstilles nu med en høj andel af genbrugsmateriale.

Sort er det nye grønt – i hvert fald når det handler om de såkaldte kanalplastark, som Danmarks største stål- og teknikgrossist, Lemvigh-Müller, bruger til at beskytte stål- og metalplader mod skader på deres vej ud til kunderne.

Kanalplastarkene har skiftet farve fra rød til sort. Forklaringen er, at arkene, som tidligere bestod af 100 pct. nyproduceret plast, nu er fremstillet af 55-65 pct. genbrugsmateriale. Og da genbrugsmaterialet kan have alle tænkelige farver, er eneste mulighed for at opnå et ensartet slutprodukt at farve det sort.

Mindre belastende
Resultatet er mindre miljøbelastning, uden at der er gået på kompromis med kanalplastarkenes beskyttende egenskaber, og det er afgørende for Martin Søndergaard. Som logistikchef hos Lemvigh-Müller har han ansvaret for, at flere end 100.000 forsendelser om året når rettidigt og uskadt frem til kunderne.

”Når vi udskifter den traditionelle emballage, er det en forudsætning, at den nye type beskytter produkterne tilstrækkelig godt. Men vi holder øje med udviklingen og skifter emballage, hvis det er teknisk muligt og økonomisk forsvarligt. Kanalplastarkene er et eksempel på, at det kan lade sig gøre,” siger Martin Søndergaard.

Høj styrke og lav vægt
Kanalplastarkene har en struktur, som kombinerer høj styrke med lav vægt. De bruges som underlag på de paller, stålpladerne pakkes på, samt som øverste lag og beskytter mod vejr og vind samt mod skader og ridser under transporten. Det er nødvendigt at fremstille arkene i plast, fordi det i modsætning til fx pap ikke opsuger fugt, som kan føre til korrosion på pladerne. Genbrugsmaterialet suppleres med ny plast for at sikre tilstrækkelig styrke og kvalitet.

Alligevel er de nye kanalplastark et godt skridt på bæredygtighedsrejsen, mener Lemvigh-Müllers bæredygtighedschef, Pernille Kiær.

”Når vi udskifter kanalplastarkene til en type med mere genanvendt plast, er det  et tiltag på vores bæredygtighedsrejse. Den handler ikke kun om store, forkromede initiativer, men også om mindre tiltag, som opstår ude i vores forretning og er fornuftige, både forretningsmæssigt og miljømæssigt. Det synes jeg, dette tiltag illustrerer rigtig godt,” siger hun.

Reducerer forbruget
Samtidig med skiftet til plast med højere genbrugsandel er tætheden reduceret lidt. Det betyder, at Lemvigh-Müller skærer forbruget af materiale til kanalplastark ned med mere end 12 tons på årsbasis. Dertil kommer en betydelig miljøgevinst i form af 63 pct. reduceret CO2-udledning, 68 pct. reduceret energiforbrug og 79 pct. lavere vandforbrug for genbrugsandelen af plastmaterialet.

Mere fra Lemvigh- Müller A/S

Lemvigh- Müller A/S

https://www.lemu.dk/

Hos Lemvigh-Müller arbejder vi for, at vores kunder i industrien, byggeriet og installationsbranchen kan holde hjulene i gang med alt det, de skal bruge inden for stål, el- og vvs-produkter, værktøj og tekniske artikler samt beklædning og værnemidler.Vi har mere end 350.000 varenumre, som kan fås i vores 23 håndværkerbutikker rundt om i landet eller bestilles online.Vi leverer dag til dag eller ek…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere