10.09.2019 | Strategi & ledelse
Større virksomheder ser forretningsmæssige fordele i verdensmålene
En ny undersøgelse viser, at danske virksomheder bruger FN's verdensmål til at tiltrække samarbejdspartnere og medarbejdere.
Det er udbredt blandt større danske virksomheder at arbejde med FN's verdensmål. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at to tredjedele af danske virksomheder, med over 250 ansatte, i 2019 interesserer sig for at bidrage til at opfylde et eller flere verdensmål.
49 procent af virksomhederne arbejder blandt andet med verdensmålene for at tiltrække samarbejdspartnere.
Læs også: Verdensmål og virksomheder: Vi har slet ikke alle med
Stort set alle virksomhederne i undersøgelsen har svaret, at de vil tage et større samfundsansvar, men cirka halvdelen af virksomhederne, der har deltaget i undersøgelsen, svarer også, at verdensmålene har en forretningsmæssig gevinst, det skriver Danmarks Statistik.
”Når så mange store virksomhedernes gerne vil arbejde for at opfylde FN’s verdensmål, hænger det formentligt også sammen med, at de i forvejen er forpligtiget til at arbejde med og rapportere om samfundsansvar. Begrundelserne for at tage verdensmålene om bord tyder også på, at målene giver mening i en forretningsmæssig sammenhæng,” siger Ole Olsen, specialkonsulent i Danmarks Statistik.
Alle brancher er interesseret i verdensmålene
Engagementet i verdensmålene er udbredt på tværs af brancher og ligger på samme niveau for ”industri og forsyning”, ”handel og transport” og ”erhvervsservice”, hvor 70-72 pct. af virksomhederne er engageret i verdensmålene.
”Tallene viser, at det ikke kun er virksomheder inden for brancher, hvor verdensmålene i kraft af virksomhedens produkt er relevante, der er engageret i at opfylde dem. Men der er selvfølgelig stor forskel på hvilke mål og delmål, som er relevante i de enkelte virksomheder,” siger Ole Olsen.
Ligestilling er et populært emne
Verdensmål og delmål om større ligestilling mellem kønnene er dem, som virksomhederne oftest arbejder på at opfylde. 60 procent af virksomhederne svarer, at de arbejder for øget grad af ligeløn, 52 procent arbejder for flere kvindelige ledere, og 52 procent er engageret i at mindske kønsdiskrimination og –chikane. Til sammenligning svarer kun 22 procent af virksomhederne, at de arbejder på at opfylde målet om lønstigning til lavindkomstgrupper.
Læs også: Nyt råd skal gøre danske virksomheder førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift
I undersøgelsen har Danmarks Statistik også spurgt til en række andre delmål. Resultaterne kan ses på Danmarks Statistiks hjemmeside eller i dette regneark. Du kan også finde statistik i relation til FN’s Verdensmål på Danmarks Statistiks verdensmålsplatform.
- MGC
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Menneskerettigheder

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.