21.08.2018 | Klima, miljø og energi
Størstedelen af danskerne siger god for klimaafgifter på dagligvarer
Sæt afgifter på de varer, der er særligt belastende for klimaet. Sådan lyder dommen fra flertallet af danskerne, viser en undersøgelse fra Kantar Gallup.
57 procent af de adspurgte er klar på at indføre klimaafgifter på bestemte produkter, der er særligt miljøbelastende. Men der mangler politisk opbakning. Arkivfoto.
Noget tyder på, at danskerne er klar til at kaste de dårlige forbrugsvaner i ringen til fordel for miljøet. Et flertal er nemlig positivt stemt over for afgifter på særligt miljøbelastende varer. Det viser resultatet af en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Berlingske. Her svarer 57 pct. af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at staten bør lægge afgifter eller forhøje afgifter på varer, der er særligt belastende for klimaet. Det skriver Berlingske.
Hertil er hele 68 procent af respondenterne enige eller overvejende enige i, at politikernes indgreb er afgørende for at løse klimaproblemerne.
”Når så mange er positivt stemte over for afgifter, tyder det på, at vi heller ikke afskrækkes af øgede priser på nogle af vores dagligvarer. Samtidig indikerer det, at folk ikke mener, vi kan løse udfordringerne som enkeltpersoner, men at der snarere er brug for politisk handling”, forklarer Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer ved forskningsinstitutionen Nansen Center i Norge og hovedforfatter på en kommende FN-klimarapport, til Berlingske.
Læs også: Fremtidens forbrugere kræver bæredygtige vaner
Hos Coop nikker man genkendende til den øgede klimabevidsthed. I løbet af de seneste år har supermarkedskæden erfaret, hvordan forbrugerne gradvist fravælger oksekød.
”Jeg er helt sikker på, at forbruget af oksekød ville falde, hvis man indførte en afgift. Men hvis man laver punktafgifter på den måde, rammer man den fattige dansker hårdere end den rige”, fortæller Lars Aarup, analysechef i Coop, til Berlingske.
Ok til afgifter på kød, men ikke fly
Senest har Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist (AL), forslået en afgift på flyrejser og oksekød, selvom denne model mangler generel opbakning hos de resterende partier.
Læs også: Organisation: Luftfragtindustri bør sætte egne standarder mod madspild
Hos Socialdemokratiet tror man ikke på, at sådanne afgifter vil have den intenderede virkning, og partiets klimaordfører Jens Soel (S) henviser til Sverige, hvor man har indført en klimaafgift på 60 svenske kroner ved køb af en flybillet.
”Hvis man skal holde dem, der flyver meget, fra at flyve, skal det være nogle meget høje afgifter, og så sætter man simpelthen rigtigt store lønmodtagergrupper uden for spillet”, siger han til Berlingske.
Også danskerne er forbeholdene overfor flyafgifter. Og direkte adspurgt er det kun 39 procent, der synes, at det er en god ide.
- EST
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.