21.08.2018  |  Klima, miljø og energi

Størstedelen af danskerne siger god for klimaafgifter på dagligvarer

Sæt afgifter på de varer, der er særligt belastende for klimaet. Sådan lyder dommen fra flertallet af danskerne, viser en undersøgelse fra Kantar Gallup.

Noget tyder på, at danskerne er klar til at kaste de dårlige forbrugsvaner i ringen til fordel for miljøet. Et flertal er nemlig positivt stemt over for afgifter på særligt miljøbelastende varer. Det viser resultatet af en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Berlingske. Her svarer 57 pct. af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at staten bør lægge afgifter eller forhøje afgifter på varer, der er særligt belastende for klimaet. Det skriver Berlingske.

Hertil er hele 68 procent af respondenterne enige eller overvejende enige i, at politikernes indgreb er afgørende for at løse klimaproblemerne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Når så mange er positivt stemte over for afgifter, tyder det på, at vi heller ikke afskrækkes af øgede priser på nogle af vores dagligvarer. Samtidig indikerer det, at folk ikke mener, vi kan løse udfordringerne som enkeltpersoner, men at der snarere er brug for politisk handling”, forklarer Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer ved forskningsinstitutionen Nansen Center i Norge og hovedforfatter på en kommende FN-klimarapport, til Berlingske.

Læs også: Fremtidens forbrugere kræver bæredygtige vaner

Hos Coop nikker man genkendende til den øgede klimabevidsthed. I løbet af de seneste år har supermarkedskæden erfaret, hvordan forbrugerne gradvist fravælger oksekød.

”Jeg er helt sikker på, at forbruget af oksekød ville falde, hvis man indførte en afgift. Men hvis man laver punktafgifter på den måde, rammer man den fattige dansker hårdere end den rige”, fortæller Lars Aarup, analysechef i Coop, til Berlingske.

Ok til afgifter på kød, men ikke fly
Senest har Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist (AL), forslået en afgift på  flyrejser og oksekød, selvom denne model mangler generel opbakning hos de resterende partier.

Læs også: Organisation: Luftfragtindustri bør sætte egne standarder mod madspild

Hos Socialdemokratiet tror man ikke på, at sådanne afgifter vil have den intenderede virkning, og partiets klimaordfører Jens Soel (S) henviser til Sverige, hvor man har indført en klimaafgift på 60 svenske kroner ved køb af en flybillet.

”Hvis man skal holde dem, der flyver meget, fra at flyve, skal det være nogle meget høje afgifter, og så sætter man simpelthen rigtigt store lønmodtagergrupper uden for spillet”, siger han til Berlingske.

Også danskerne er forbeholdene overfor flyafgifter. Og direkte adspurgt er det kun 39 procent, der synes, at det er en god ide.

- EST


 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere