Standarder og miljømærker giver konkrete redskaber til grønne udbud og indkøb

Offentlige indkøb har stigende fokus på grøn omstilling, og både stat, regioner og kommuner sætter strategier for bæredygtige indkøb. Men det kan være udfordrende at omsætte strategierne til konkrete krav i udbud. Her kan standarder og miljømærker hjælpe.

Indkøbsafdelingerne i det offentlige har i stigende grad fokus på standarder og miljømærker som redskaber til grøn omstilling. .

Både standarder og miljømærker spiller allerede i dag en vigtig rolle i udbud og er med til at præge udbud og indkøb i en mere bæredygtig retning.

Standarder er med til at skabe en højere grad af gennemsigtighed og gør det lettere at sammenligne og måle grønne effekter i udbud, fordi man benytter samme begrebsapparat og metoder. Og de benyttes eksempelvis som grundlag for flere mærkningsordninger, heriblandt Svanemærket og EU-Blomsten.

De officielle miljømærker Svanemærket og EU-Blomsten er i sig selv en sikkerhed for, at en vare eller en ydelse lever op til strenge miljøkrav. Som indkøber behøver man dermed ikke at sætte sig ind i alle de bagvedliggende krav – man kan blot kræve, at varerne eller ydelserne skal være miljømærket, så bidrager man til at mindske den samlede miljøbelastning fra sine indkøb. Og det viser en rundspørge fra KL, at kommunerne allerede i dag i høj grad gør. I undersøgelsen svarer 75 % bl.a., at de altid eller som oftest stiller krav om standarder og mærkningsordninger, når de udbyder opgaver med henblik på at sikre, at deres indkøb er bæredygtige.

Inspiration til grønne indkøb i praksis.

For at give inspiration til flere grønne indkøb, har Dansk Standard udviklet en gratis inspirationsguide, der giver en række eksempler på, hvordan man som offentlig indkøber kan bruge standarder i arbejdet med grønne indkøb og dermed sikre fokus på bl.a. klima, energieffektivitet, miljøpåvirkning, biodiversitet og cirkulær økonomi. Standarder kan nemlig være med til at fremme både grøn omstilling og dokumentere, at den tilsigtede grønne effekt rent faktisk opnås.

- Vi er i Dansk Standard optaget af at bidrage til en grønnere og mere bæredygtig verden. Udviklingen af grønne standarder er på mange områder i fuld gang, og der findes også allerede i dag en lang række standarder, der kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid – også når det kommer til indkøb, siger Lasse Kaltoft, konsulent i Dansk Standard, og fortsætter:

- Som indkøber kan det være udfordrende at hitte rundt i de grønne krav, man kan stille i sit udbud. Her kan standarder være en hjælp. Derfor har vi lavet en kortlægning af standarder, der belyser potentialet.

Udover Dansk Standards nye guide, som kan hentes gratis her, er der også god hjælp at hente i Miljømærkning Danmarks værktøjskasse, hvor der er samlet vejledninger, råd og eksempler til at komme i gang med grønne indkøb i det offentlige, som findes her.

Webinar om brug af standarder og miljømærker i udbud

Du kan også få inspiration til, hvordan standarder og miljømærker kan hjælpe dine indkøb i en grønnere retning, samt indblik i hvordan miljø og klima i højere grad kan tænkes ind i offentlige udbud på Dansk Standards webinar d. 2. november. Webinaret handler om, hvordan især offentlige ordregivere kan arbejde med grønne udbud ved hjælp af standarder og miljømærker.

Læs mere om guiden og webinaret her.

www.ds.dk/groenneindkoeb

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig