Status på det grønne nationalregnskab: vigtigt arbejde i gang

Den første udgave af Danmarks grønne nationalregnskab er på gaden og bliver bakket op både politisk og fra erhvervslivet. Flere politikere er allerede klar til at udvide regnskabet.

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fra Danmarks Statistik præsenterede indledningsvis hovedformålet med det grønne nationalregnskab..

28.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Grønt Nationalregnskab for Danmark 2014-2015 er hovedtitlen på den publikation, Danmarks Statistik (DST) for nylig har sendt på gaden, og rapportens undertitel rammer det meget godt ind: ”Belysning af sammenhængen mellem økonomi og miljø”.

Udpluk fra Grønt Nationalregnskab

  • Anvendelsen af vedvarende energi stiger. Stigningen var på 4,7 procent i 2014 og 4,6 procent i 2015
  • Vi udleder mindre drivhusgas. Det samlede udslip faldt med 4,8 procent i 2015. Overordnet er der sket en afkobling mellem udviklingen i BNP og udledningen af drivhusgasser. Havde de to fulgtes ad, ville udslippene af drivhusgasser fra de danske virksomheder have været 37 mio. tons CO2-ækvivalenter større i 2015, end de var i 1990. Afkoblingen betød, at de i stedet var 20,5 mio. tons mindre.
  • Vi bliver bedre til at udnytte råmaterialer som biomasse, mineraler og energi. Den danske ressourceeffektivitet steg således med 1,7 procent i 2015
  • Vi producerer mere affald (ca. to ton pr. dansker), men genanvender også mere. Affaldsmængden var 5,3 procent højere i 2014 sammenlignet med året før. Til gengæld steg genanvendelsesgraden fra 66 til 67 procent, samtidig med at mindre affald blev sendt til deponering
  • Erhvervslivets omsætning af grønne varer og tjenester steg i både 2014 og 2015 og nåede 192 mia. kr. i ’15, hvilket medførte 67.000 beskæftigede og en grøn eksport på 70 mia. kr.
  • Industrien brugte flere penge på miljøbeskyttelse i 2015 end i 2014. I alt havde industrien udgifter på området for 3,1 mia. kr., og især større investeringer i forureningsbekæmpende udstyr trak op.

Regnskabet har været et par år undervejs, men at det har været ventetiden og arbejdet værd, var der bred enighed om, da DST i onsdags indbød til et statusmøde om udgivelsen og ”den viden, regnskabet har givet om Danmarks grønne omstilling, hvad danske politikere og erhvervslivet måske mangler af yderligere viden for at sikre en bæredygtig udvikling, og hvad det betyder ift. det danske arbejde med at måle FN’s 17 bæredygtighedsmål”, som det hed i oplægget.

Repræsentanter fra både det politiske liv og dansk erhvervsliv erklærede på seancen deres opbakning til arbejdet med regnskabet og de resultater, der indtil videre har kastet af sig, ligesom der blev peget på dets mulige rolle som grobund for andre initiativer og projekter.

”Vi ser eksempelvis den cirkulære økonomi som et område, der indeholder et stort uforløst potentiale og som derfor kan få stor betydning for de danske virksomheder, og her kan det grønne nationalregnskab være med til at danne grundlaget for en yderligere udvikling herhjemme”, sagde naturordfører for Venstre, Anni Matthiesen og pegede på, at man gerne vil give tilskud til ”cirkulære aktiviteter”, specielt til SMV’er, ligesom regeringen har nedsat et advisory board, der inden sommeren skal komme med anbefalinger til en cirkulær omstilling.

Vigtig for virksomhederne
Fra det forretningsmæssige perspektiv var der også rosende ord fra Dong Energys tidligere direktør og nuværende bestyrelsesformand i bl.a. offshoreenergy.dk, Anders Eldrup.

"Det er en vigtig udvikling, der er sat i gang. Ansvarlighed fylder meget både ude i virksomhederne og blandt aktionærerne, og med et grønt nationalregnskab i baghånden kan vi sætte samfundsmæssig værdi i kroner og øre på besparede ressourcer og den øgede efterspørgsel på grønne og bæredygtige løsninger”, sagde han.

Den afsluttende paneldebat understregede den brede politiske opbakning til regnskabet..

Netop værdien af den effekt i regnskabet fremhævede professor og formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, der forklarede hvordan det grønne BNP, der er en del af grundlaget for rapporten, skal ”supplere det traditionelle BNP og vise os, hvor godt vi forvalter vores knappe ressourcer”, samtidig med at han betonede det svære i at værdisætte miljøgoder – ”Det er en videnskab i sig selv”, som han sagde.

”Vi skal have endnu flere detaljer med”
Afslutningsvis satte en paneldebat en streg under den politiske opbakning til projektet, fx ved tidligere Folketingsmedlem for SF og nu direktør i Miljøstyrelsen, Steen Gade, der kaldte regnskabet ”et godt og betydningsfuldt stykke arbejde”, og blev bakket op af både Pia Adelsteen (DF), Christian Poll (Alternativet), Christian Rabjerg (S) og Maria Reumert Gjerding (Enhedslisten).

Specielt sidstnævnte pegede desuden på behovet for at tage endnu flere parametre med i rapporteringsarbejdet.

Ansvarlighed fylder meget både ude i virksomhederne, og med et grønt nationalregnskab i baghånden kan vi sætte værdi på de sparede ressourcer og den øgede efterspørgsel på bæredygtige løsninger

Anders Eldrup

”Regnskabet er meget nødvendigt, både for Danmark som nation og for dansk erhvervsliv, der får noget konkret at forholde sig til. Derfor mener jeg også, at indsatsen bør udvides fremover, så vi får inddraget flere detaljer om eksempelvis plastaffald, CO2-udledninger fra specifikke industrier og biodiversitet”, sagde hun.

Læs også: Tuborg opfordrede til ansvarlighed på Roskilde Festival

Til det synspunkt skyndte dagens ’vært’, rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fra DST, sig at bemærke, at man ”bestemt har flere udviklingsopgaver i kikkerten i fremtiden”, inden han takkede for den generelle opbakning til regnskabet.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online