11.12.2022  |  Klima, miljø og energi

Stigende fokus på standarder i offentlige grønne indkøb i Europa

Indhold fra partner Hvad er dette?

Offentlige grønne indkøb er en vigtig nøgle i Europas grønne omstilling. Sverige er et af de lande, der er langt fremme med at stille offentlige grønne krav med standarder som vigtigt værktøj.

Europas – og herunder Danmarks – offentlige virksomheder har i dag et stort incitament til at tænke miljø- og klimahensyn ind i deres indkøb. For netop i de offentlige indkøb ligger der et stort potentiale for at påvirke hele værdikæden i en grønnere retning og at fremme mere miljøvenlige, cirkulære og ressourceeffektive produkter. Den offentlige sektor i EU køber ind for over 2.000 milliarder euro om året. Det svarer til omtrent 19 % af EU’s bruttonationalprodukt. Grønnere udbud er derfor afgørende for, om markedet bevæger sig i en mere bæredygtig retning – og her er standarder et vigtigt redskab til at stille grønne krav til produkter og produktionsmetoder

- Der er ingen tvivl om, at der i disse år er store forventninger i hele Europa til, at de offentlige indkøbere bidrager til den grønne omstilling gennem de krav, der fastsættes i udbud – ikke mindst når det gælder om at nå klimamålene, siger Marika Englén, konsulent i Dansk Standard, der oplever, at standarder er et vigtigt redskab i denne sammenhæng:

- Flere og flere ser værdien i at bruge standarder til at stille grønne krav til produkter og produktionsmetoder, når det gælder offentlige indkøb, og derigennem drive den grønne omstilling. Standarderne kan noget særligt, når man stiller krav, fordi de definerer et produkt eller en service på en transparent og objektiv måde.

Sverige er langt fremme

Et af de europæiske lande, der er langt fremme, når det gælder grønne udbud, er Sverige, der årligt køber ind for 800 mia. kr. i det offentlige. Blandt andet har Sverige sammen med Spanien, Holland, Tyskland og Østrig været med til at etablere et center for innovation inden for udbud og det seneste tiltag har fokus på bæredygtige udbud.

Magnus Davidsson, der er sektionschef i den svenske standardiseringsorganisation Swedish Standards Institute (SIS), fortæller, at man i Sverige har gennemført mange initiativer, der hjælper både indkøbsorganisationerne og leverandører med at lave grønne udbud.

- Det kan være en stor udfordring for indkøberne at stille grønne krav. Hvis der fx er en række forskellige kriterier og mærker for det samme område – hvilke skal de så forholde sig til? Det kan blive forvirrende for indkøberne. Derfor er det vigtigt at hjælpe dem, siger han.

Som hjælp til indkøberne har den svenske styrelse for offentlige udbud blandt andet udviklet en række værktøjer og kriterier for grønne indkøb. Værktøjerne henviser til mange officielle standarder som fx ISO 14001 for miljøledelse og den produktspecifikke standard ISO 21171 for gummihandsker til medicinsk brug.

Ny standard skal lette udbudsprocessen

Ifølge Magnus Davidsson har man også gennemført andre initiativer for at hjælpe indkøberne og sikre brugen af standarder i grønne udbud i Sverige, bl.a. har man en løbende dialog med styrelsen for offentlige udbud. Styrelsen er også en aktiv deltager i SIS’ standardiseringsudvalg for offentlige indkøb. Derudover har Sverige på opfordring af Europa Kommissionen stået i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard - Offentlige udbud og indkøb – Integritet og ansvarlighed. Standarden sigter efter at mindske korruption og øge transparens i udbudsprocessen.

- Med udviklingen af standarden har vi på en måde stået i spidsen for at fremme en vej for grønne indkøb, hvor udbudsprocessen er i fokus i stedet for det produkt eller den service, der skal indkøbes, siger Magnus Davidsson.

Fremtiden bliver endnu mere grøn

Magnus Davidsson har ikke et klart svar på, hvor meget standarder bliver brugt i grønne udbud i Sverige eller Europa generelt. Men en undersøgelse, SIS gennemførte for Europa Kommissionen om den generelle brug af standarder i offentlige udbud, viste en positiv udvikling:

- Undersøgelsen viste, at der er et stort potentiale i at bruge standarder i offentlige udbud, både i antallet af virksomheder, der bruger standarder, og i hvordan der bliver henvist til dem.

Og hvordan ser fremtiden så ud? Magnus Davidsson spår, at kravet om bæredygtige indkøb kun vil stige i fremtiden.

- Det er et stort spørgsmål, hvad fremtiden bringer, men siden hele samfundet stræber efter bæredygtighed, og fordi offentlige indkøb har et stort potentiale, kan jeg kun se, at krav, der er relateret til bæredygtighed, vil stige. Det er vigtigt, at der er værktøjer til det, der er effektive, nemme at bruge og transparente. Både for indkøbere og leverandører.

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed.Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed få indflydelse på fremtidens marked…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere