Stigende tendens til sexchikane på arbejdspladsen

Flere bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse. Det er et problem, vi er nødt til at tage alvorligt for at kunne skabe en kulturændring, mener ny Kvinfo-direktør.

Siden 2012 er antallet af medarbejdere, der bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen steget. Og det er en stigning, der skal tages alvorligt, mener Henriette Laursen, direktør for Kvinfo. .

04.05.2017

CSR.dk

Flere bliver udsat for sexchikane på arbejdspladsen, skriver Avisen.dk. Det viser en ny, omfattende undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Tallene, der er baserer sig på besvarelserne fra 50.000 arbejdstagere mellem 18 og 64 år, viser, at 3,7 procent har været udsat for sexchikane på jobbet inden for det seneste år. I 2014 var det tal 3,1, og i 2012 havde kun 2,8 procent oplevet seksuel chikane.

Tallene viser en lille, men stabil, stigning. Og det er noget, vi bliver nødt til at tage alvorligt, mener videnscentret Kvinfos nye direktør, Henriette Laursen.

”Jeg tror, at man mange steder ser igennem fingrene med sexchikane, fordi man ser det som et udtryk for dansk sarkasme og dansk frigjorthed, så selvom kvinder oplever det og sætter ord på det, skal der rigtig meget til, før det bliver set som et reelt problem”, siger Henriette Laursen til Avisen.dk.

”Desværre ved vi også, at der er rigtig store mørketal, og at der både i det strafferetslige system og i det faglige system er store problemer med at få taget de her sager op”, tilføjer hun.

Læs også: Diversitet: Nyt værktøj kan give virksomheder nødvendigt skub

Ifølge Kvinfo-direktøren er der to aspekter af sexchikaneproblematikken, der skal sættes fokus på. Det ene handler om at få skabt en kulturændring med grænser for hvilken adfærd, der er acceptabel. Den anden handler om, hvordan man på arbejdspladsen håndterer sager om sexchikane.

Derfor mener hun også, det er vigtigt, at man som ledelse reagerer på det her ved eksempelvis at få lavet nogle klare politikker på området.

DA: Sexchikane er ikke et stort problem
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) oplever man dog ikke sexchikane som en stor udfordring.

”Og sager håndteres ganske udmærket, når de opstår. Det må være op til den enkelte arbejdsplads eventuelt i samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne, om man vil nedskrive en politik. Men det, at du nedskriver en politik, kan ikke i sig selv hindre sexchikane”, siger Trine Hougaard, chefkonsulent hos DA, til Avisen.dk.

Læs også: Dansk Supermarked Group tilbyder integrationsgrunduddannelse

Undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser desuden, at sexchikane er mest udbredt i jobgrupperne social- og sundhedsassistenter, specialpædagoger, portører, sygeplejersker og farmakonomer. Modsat oplever journalister, malere, bygge- og anlægsarbejdere, jord- og betonarbejdere samt smede i lavest grad at blive udsat for sexchikane.

Læs mere om undersøgelsen 'Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2016’.

-CHM  

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle