26.05.2015  |  Klima, miljø og energi

Stormagter lover nye toner i global klimapolitik

FN’s klimatopmøde i Paris til december bliver anderledes end de 20 tidligere klimatopmøder, lover Tyskland og Frankrig. Når COP21 skydes i gang, vil de to stormagter nemlig have 90 procent af en global klimaaftale på plads.

Der kommer nye toner i den globale klimapolitik, lyder meldingen fra Tyskland og Frankrig efter sidste uges klimauge i Paris. Ved klimatopmødets start i Paris til december vil de to stormagter nemlig allerede have mindst 90 procent af den globale klimaaftale på plads, skriver Mandag Morgen.

Læs også: WWF: ”COP20 i Lima leverede kun det absolut nødvendige”

Det sker for at undgå at gentage de sidste 20 topmøders risiko for, at lande som Saudi-Arabien og Kina bremser forhandlingsprocessen, og at verdens grønne ngo’er derefter udnævner topmødet som en fiasko. Desuden ønsker Tyskland og Frankrig heller ikke, at offentligheden igen får den opfattelse, at kloden nærmer sig en klimakatastrofe, som hverken erhvervslivet eller verdens regeringer gider bekymre sig om.

Til COP21 vil det lykkes
Hvis alt forløber, som de franske COP21-værter proklamerede under klimaugen i Paris, vil COP21 blive det topmøde, hvor det lykkes at danne en magtfuld global koalition, der kan bremse verdens klimaproblemer.

Her er drømmen, at lande, regioner, byer og ledende virksomheder fra hele verden alle er med til at trække i en ny energimæssig og økonomisk retning, hvor de fossile brændsler udfases langsomt.

Læs også: COP19 blev en gyser

Planen er altså at udskifte den traditionelle top-down-tilgang med en bottom-up-tilgang, hvilket sker med opbakning fra det tunge erhvervsliv men med forventet modstand fra de store miljøorganisationer, der netop har talt for top-down-tilgangen.

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere