Stort flertal af danske virksomheder ønsker ensartet CO2-afgift
Der er bred opbakning blandt danske virksomheder til forslaget om en generel og ensartet CO2-afgift. Det viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af tænketanken Cevea.
Hele 68 procent af de danske virksomheder mener, at der bør indføres en ensartet CO2-afgift på tværs af alle sektorer. Opbakningen er bred i både små og store virksomheder, på tværs af brancher og på tværs af virksomheder med forskellige grader af konkurrencepres.
Godt seks ud af 10 virksomheder har inden for de seneste to år foretaget investeringer for at reducere virksomhedens CO2-udledning, men selv blandt de virksomheder, som ikke har investeret grønt de seneste år, er der et flertal, der mener, at der bør indføres en ensartet CO2.
Det er hovedresultaterne fra en undersøgelse af et repræsentativt udsnit af dansk erhvervslivs holdninger til den CO2-afgift, som stasministeren i sin nytårstale lovede, at der skulle træffes beslutning om i år.
Ifølge Cevea kommer denne melding efter pres fra både eksperter, grønne organisationer, erhvervsorganisationer og regeringens støttepartier. Hidtil har regeringen været tøvende, selvom blandt andre Klimarådet, Det Miljøøkonomiske Råd og Tænketanken Concito alle har peget på, at en CO2‑afgift er det vigtigste og mest effektive redskab til at nå de danske reduktionsmål. Det skriver Cevea i sin præsentation af undersøgelsen på sin hjemmeside.
Ét argument mindre imod afgiften
Cevea fremhæver også, at omend der tydeligevis er mange hensyn og afvejninger at balancere, hvis man skal lave en CO2-afgift, der har tilstrækkelig virkning, så lægger tænketankens nye undersøgelse et vigtigt argument for at gå forsigtigt til værks i graven.
"En af de primære begrundelser for, at regeringen hidtil har afvist at indføre en CO2-afgift, har været, at det vil være for dyrt og kan koste arbejdspladser i dele af dansk erhvervsliv," skriver Cevea.
Læs også: Højere CO2-afgifter er vejen frem, mener Klimarådet
"Men det er svært for regeringen at undskylde sig med henvisning til erhvervslivet. Der er nemlig massiv opbakning blandt danske virksomheder til forslaget om at indføre en generel og ensartet CO2-afgift," fortsætter de.
Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør i Cevea, lægger derfor - igen - op til at der bliver truffet en beslutning hurtigst muligt.
“Det er ikke så afgørende, at den bliver indført nu. Det må gerne være en fasemodel, men det skal besluttes, så virksomhederne kan tage bestik af det i deres langsigtede beslutninger,” siger han til Børsen.
Børsen fortæller desuden om, hvordan møbelproducenten Takt allerede nu arbejder med en intern pris på møblernes klimabelastning, så det indgår i udregningerne på et møbel fra begyndelsen af. Det fortæller er stifter og adm. direktør i Takt, Henrik Lorensen.
- EHS