Supermarkeder udvikler guide til genanvendelig emballage
I den nærmeste fremtid skal varerne i supermarkederne været pakket ind i genbrugeligt materiale. Det er ambitionen bag en guide til vareproducenterne, som Danmarks dagligvarekæder er gået sammen om at udvikle.
På baggrund af et affaldsdirektiv fra EU, forpligtiger medlemslandene sig til at etablere et system for producentansvar inden 2025. Hermed får producenterne ansvaret for, at deres varer bliver pakket ind i genanvendeligt materiale.
Derfor har Dagligvarebranchens Samarbejdsudvalg (DagSam) gennem et samarbejde besluttet at udvikle en guide til, hvordan producenter bedst muligt kan vælge emballage, der kan genbruges. Guiden er henvendt vareproducenter, der gerne vil vide mere om, hvordan man nemmere kan vælge grønnere indpakning. Det oplyser Berlingske.
Da direktivet senest skal indføres i 2025, understreger Mogens Werge, CSR og public affairs manager i MLDK - Mærkevareleverandørerne, på vegne af DagSam, hvordan det er vigtigt at tage aktion nu.
Læs også: Carlsberg implementerer genanvendt emballage til dåseforpakninger
“Det er jo en proces, der tager nogle år. Derfor skal vi i gang nu. Men det er i høj grad realistisk, at vi får langt mere genanvendelig emballage på hylderne. Vi ser allerede mange varer, som er emballeret i emballager, der kan genanvendes, og ligeledes et stigende antal varer, hvor emballagen består af genanvendte materialer. Det er det, vi skal se mere af”, siger han til Berlingske.
Mogens Werge tilføjer, hvordan genanvendelig plast stadig kan benyttes som emballage, da der ligger mindre miljøbelastning i denne løsning end, hvis man skulle importere palmeblade fra Sydamerika.
Succes kræver synergi
På nuværende tidspunkt har Danmark mål om at genanvende 22,5 procent plast - aktuelt genanvendes der omkring 20 procent. Dette mål skal imidlertid hæves til 50 procent i 2025. Derudover skal målet om brug af genanvendelig emballage gå fra en procent på 55 til 65 inden for de næste fem år.
I følge DagSam lægger der ikke kun en udfordring i selve omstillingen til 100 procent genbrugsemballage, men desuden, hvordan dette skal genanvendes på nationalt plan.
Læs også: Salling Group vil have mere genbrug og mindre plast i emballagen
De 98 danske kommuner har individuelle regler og planer for håndtering af affald, hvorfor brancheorganisationen stræber efter at få indflydelse på, hvordan fremtidens affald kan sorteres på tværs af landet.
“Det nytter ikke noget, at vi får gode emballager, hvis ikke affaldssystemet er indrettet til at genanvende emballagerne. Hvis der eksempelvis er en kommune, hvor emballagerne ender i forbrændingsanlægget, så taber vi ressourcerne. Derfor siger vi fra branchens side, at vi gerne vil have indflydelse på fremtidens system, for ellers nytter det ikke noget”, siger Mogens Werge til Berlingske.
Den næste nationale affaldsplan forventes at være færdig i løbet af i år.
- HCL