Survey: Topambitiøse topledere vil - næsten - det hele

Hvad mener topledere om bæredygtighed i de virksomheder, de leder? Et spritnyt survey peger på ambition, en vis ydmyghed og behov for bedre integration. Og en vis modvilje overfor grundlæggende at ændre på forretningen.

30.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Forud for VL Døgnet i sidste uge havde VL Selskabet i samarbejde med analyseinstituttet Megafon og lektor og  Academic Director of CBS Sustainability Steen Vallentin fået udarbejdet et survey, der tager pulsen på bæredygtig omstilling i de danske virksomheder.

”Hovedbilledet, der tegner sig, er, at ambitionsniveauet er højt, men at der også er lang vej hen til de ambitiøse mål – og at der er stor bevidsthed om udfordringernes omfang,” siger Steen Vallentin i presserummet på VL Døgnet 22. 

Lang vej hjem
Når man beder VL-medlemmerne om at vurdere deres virksomheders bæredygtighedsindsats indtil nu, ender det med et gennemsnit på lidt under syv målt på den almindelige karakterskala. Så selv om vi selv og andre ofte fremhæver Danmark som verdensmester i bæredygtighed og grøn omstilling, så viser denne selvevaluering, at der også for de danske virksomheder og deres ledere er god plads til forbedring. Kun 8 procent af undersøgelsens ledere er parate til at give sig selv et 12-tal for bæredygtighedsindsatsen, og der er i øvrigt kun 40 procent, som vil beskrive deres virksomhed som helt eller delvis ’grøn’.

Læs også: Et nyt mindset: toppen af Danmarks 10 bæredygtighedsbud

”Det er også et spørgsmål om – og det ved vi også fra vores undervisning på CBS - at der er rigtig mange steder, hvor man mangler at få indsatsen løftet fra en defensiv eller isoleret indsats, som ikke er integreret i virksomhedens strategi og kerneforretning, til noget der er integreret eller decideret transformativt i betydningen at virksomheden tager medansvar for at løfte hele branchen og skabe gennemgribende forandring,” siger Steen Vallentin.   

Svært at få alle med
Steen Vallentin fremhæver en anden udfordring, som undersøgelsen peger på som en af de største, nemlig integration af bæredygtighed hos medarbejdere og især mellemlederne i virksomhederne.

”Undersøgelsen viser, at mellemlederne ofte ikke er med på bæredygtighedsvognen, at der ikke bliver gjort særligt meget for at få dem med, og at de kun har få incitamenter til at gøre en indsats for bæredygtighed,” siger han.

Det er således kun 31 procent af lederne i undersøgelsen, som oplever, at bæredygtighed som tankegang i høj grad er integreret og retningsgivende for virksomhedens mellemledere. Der er til gengæld 68 procent, som mener, at netop en sådan integration er vigtig. Så det ser ud til, at der mange steder ikke bliver gjort særlig meget for at få det til at ske.

Hvis man synes, det her er svært, så er man ikke alene. Der er praktisk talt ingen, der er i mål med den grønne dagsorden.

Steen Vallentin, associate professor and academic director of CBS Sustainability

”Det er også en kompleks udfordring, da virksomhedens mellemledere og ansatte det meste af tiden er optaget af kerneforretningen og hertil knyttede opgaver, udfordringer, incitamenter og mål for succes, og hvis bæredygtighed ikke er integreret, så er det svært at få det til at give mening i alle dele af virksomheden,” siger Steen Vallentin.

”At få alle med på vognen internt er også en indsats af en helt anden kaliber end at melde ambitiøse målsætninger ud internt og eksternt. Der kommer hele tiden nye medarbejdere til og man når aldrig i mål med at engagere og involvere,” fortsætter han.

Svært men givtigt at give los
En lille bitter eftersmag er der dog også fra konklusionen om det høje ambitionsniveau. For det er trods alt kun sølle otte procent, som i meget høj grad mener, at det er vigtigt, at virksomheden engagerer sig i en proces, hvor man grundlæggende prøver at gentænke forretningsmodellen, og den måde man skaber værdi på. Som f.eks. konvertering fra produkt til service, eller omstilling til mere cirkulære produktionsformer.

Steen Vallentin er associate professor and academic director of CBS Sustainability. Foto: CBS..

"Man er i hvert fald nødt til at gøre diskussionen af, om det er nødvendigt, og hvilke perspektiver det måtte have, til en del af opgaven. At overveje behovet for strategisk re-orientering og på den måde også at være parat til at tænke sin forretning helt om,” forklarer Steen Vallentin og fremhæver Topsøe som et godt og nyere eksempel på dette.

Han forklarer nødvendigheden med, at fra forskning i emnet "aspirational talk", hvor man opsætter idealer og langsigtede ambitioner for virksomheden for at flytte den i en bestemt retning, ved, at værdien af dette arbejde også skabes ved, at man tør at give los og have de helt åbne dialoger om fremtiden internt i sin virksomhed.

Nyt liv til bestyrelserne?
Tydeligheden om behovet for nye kompetencer i bestyrelserne fremhæver Steen Vallentin også. Spørgsmålet i undersøgelsen er, hvor godt bestyrelsernes kompetencer matcher ESG-dagsordenen? Svaret er kort fortalt ”ikke så godt”. Kun 39 procent vurderer at der er et godt match, mens 52 procent oplever at det i mindre grad er tilfældet.

”Samtidig er der 63 procent, som mener, at bæredygtighed bør indgå som et kriterie ved fremtidig rekruttering af bestyrelsesmedlemmer. Det er en konklusion, som bakkes op af ny og kommende forskning fra CBS. Det er helt klart en ny udfordring for bestyrelsesdanmark – og man kan kun håbe at det giver anledning til nye diskussioner og kritisk selvrefleksion i det miljø,” siger han.

Læs også: Ledere er afgørende for den grønne omstilling

Der er masser af håb 
Undersøgelsen indgyder trods hullerne håb om reel forandring. Langt de flere ledere i undersøgelsen – 90 procent – håber, at deres virksomhed om 10 år enten er helt oppe i det transformative lag eller har integreret bæredygtighed i forretningen internt. Og der er næsten lige så mange, som giver udtryk for, at de også tror, at det kommer til at gå sådan, siger Steen Vallentin, som også har et sidste beroligende budskab fra undersøgelsen:

”Den viser tydeligt, at hvis man synes, det her er svært, så er man ikke alene. Der er praktisk talt ingen, der er i mål med den grønne dagsorden – hvis det overhovedet er noget, man kan komme i et felt, hvor krav og forventninger hele tiden skærpes, og mållinjen hele tiden flytter sig,” afslutter han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet