Survey: Topambitiøse topledere vil - næsten - det hele
Hvad mener topledere om bæredygtighed i de virksomheder, de leder? Et spritnyt survey peger på ambition, en vis ydmyghed og behov for bedre integration. Og en vis modvilje overfor grundlæggende at ændre på forretningen.
Forud for VL Døgnet i sidste uge havde VL Selskabet i samarbejde med analyseinstituttet Megafon og lektor og Academic Director of CBS Sustainability Steen Vallentin fået udarbejdet et survey, der tager pulsen på bæredygtig omstilling i de danske virksomheder.
”Hovedbilledet, der tegner sig, er, at ambitionsniveauet er højt, men at der også er lang vej hen til de ambitiøse mål – og at der er stor bevidsthed om udfordringernes omfang,” siger Steen Vallentin i presserummet på VL Døgnet 22.
Lang vej hjem
Når man beder VL-medlemmerne om at vurdere deres virksomheders bæredygtighedsindsats indtil nu, ender det med et gennemsnit på lidt under syv målt på den almindelige karakterskala. Så selv om vi selv og andre ofte fremhæver Danmark som verdensmester i bæredygtighed og grøn omstilling, så viser denne selvevaluering, at der også for de danske virksomheder og deres ledere er god plads til forbedring. Kun 8 procent af undersøgelsens ledere er parate til at give sig selv et 12-tal for bæredygtighedsindsatsen, og der er i øvrigt kun 40 procent, som vil beskrive deres virksomhed som helt eller delvis ’grøn’.
Læs også: Et nyt mindset: toppen af Danmarks 10 bæredygtighedsbud
”Det er også et spørgsmål om – og det ved vi også fra vores undervisning på CBS - at der er rigtig mange steder, hvor man mangler at få indsatsen løftet fra en defensiv eller isoleret indsats, som ikke er integreret i virksomhedens strategi og kerneforretning, til noget der er integreret eller decideret transformativt i betydningen at virksomheden tager medansvar for at løfte hele branchen og skabe gennemgribende forandring,” siger Steen Vallentin.
Svært at få alle med
Steen Vallentin fremhæver en anden udfordring, som undersøgelsen peger på som en af de største, nemlig integration af bæredygtighed hos medarbejdere og især mellemlederne i virksomhederne.
”Undersøgelsen viser, at mellemlederne ofte ikke er med på bæredygtighedsvognen, at der ikke bliver gjort særligt meget for at få dem med, og at de kun har få incitamenter til at gøre en indsats for bæredygtighed,” siger han.
Det er således kun 31 procent af lederne i undersøgelsen, som oplever, at bæredygtighed som tankegang i høj grad er integreret og retningsgivende for virksomhedens mellemledere. Der er til gengæld 68 procent, som mener, at netop en sådan integration er vigtig. Så det ser ud til, at der mange steder ikke bliver gjort særlig meget for at få det til at ske.
Hvis man synes, det her er svært, så er man ikke alene. Der er praktisk talt ingen, der er i mål med den grønne dagsorden.
Steen Vallentin, associate professor and academic director of CBS Sustainability
”Det er også en kompleks udfordring, da virksomhedens mellemledere og ansatte det meste af tiden er optaget af kerneforretningen og hertil knyttede opgaver, udfordringer, incitamenter og mål for succes, og hvis bæredygtighed ikke er integreret, så er det svært at få det til at give mening i alle dele af virksomheden,” siger Steen Vallentin.
”At få alle med på vognen internt er også en indsats af en helt anden kaliber end at melde ambitiøse målsætninger ud internt og eksternt. Der kommer hele tiden nye medarbejdere til og man når aldrig i mål med at engagere og involvere,” fortsætter han.
Svært men givtigt at give los
En lille bitter eftersmag er der dog også fra konklusionen om det høje ambitionsniveau. For det er trods alt kun sølle otte procent, som i meget høj grad mener, at det er vigtigt, at virksomheden engagerer sig i en proces, hvor man grundlæggende prøver at gentænke forretningsmodellen, og den måde man skaber værdi på. Som f.eks. konvertering fra produkt til service, eller omstilling til mere cirkulære produktionsformer.
"Man er i hvert fald nødt til at gøre diskussionen af, om det er nødvendigt, og hvilke perspektiver det måtte have, til en del af opgaven. At overveje behovet for strategisk re-orientering og på den måde også at være parat til at tænke sin forretning helt om,” forklarer Steen Vallentin og fremhæver Topsøe som et godt og nyere eksempel på dette.
Han forklarer nødvendigheden med, at fra forskning i emnet "aspirational talk", hvor man opsætter idealer og langsigtede ambitioner for virksomheden for at flytte den i en bestemt retning, ved, at værdien af dette arbejde også skabes ved, at man tør at give los og have de helt åbne dialoger om fremtiden internt i sin virksomhed.
Nyt liv til bestyrelserne?
Tydeligheden om behovet for nye kompetencer i bestyrelserne fremhæver Steen Vallentin også. Spørgsmålet i undersøgelsen er, hvor godt bestyrelsernes kompetencer matcher ESG-dagsordenen? Svaret er kort fortalt ”ikke så godt”. Kun 39 procent vurderer at der er et godt match, mens 52 procent oplever at det i mindre grad er tilfældet.
”Samtidig er der 63 procent, som mener, at bæredygtighed bør indgå som et kriterie ved fremtidig rekruttering af bestyrelsesmedlemmer. Det er en konklusion, som bakkes op af ny og kommende forskning fra CBS. Det er helt klart en ny udfordring for bestyrelsesdanmark – og man kan kun håbe at det giver anledning til nye diskussioner og kritisk selvrefleksion i det miljø,” siger han.
Læs også: Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Der er masser af håb
Undersøgelsen indgyder trods hullerne håb om reel forandring. Langt de flere ledere i undersøgelsen – 90 procent – håber, at deres virksomhed om 10 år enten er helt oppe i det transformative lag eller har integreret bæredygtighed i forretningen internt. Og der er næsten lige så mange, som giver udtryk for, at de også tror, at det kommer til at gå sådan, siger Steen Vallentin, som også har et sidste beroligende budskab fra undersøgelsen:
”Den viser tydeligt, at hvis man synes, det her er svært, så er man ikke alene. Der er praktisk talt ingen, der er i mål med den grønne dagsorden – hvis det overhovedet er noget, man kan komme i et felt, hvor krav og forventninger hele tiden skærpes, og mållinjen hele tiden flytter sig,” afslutter han.