18.05.2022  |  Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling

Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.

Vi kommer ikke i mål med de ambitiøse nationale klimamål uden ledelse. Det er konklusionen i ”Klima kræver ledelse”, hvori Ledernes Hovedorganisation deler sine visioner for danske lederes rolle i den grønne omstilling.

Det indebærer både 10 anbefalinger til at fremme og sikre den nødvendige ledelse, basisviden om det øgede ledelsesbehov og ikke mindst bidrag fra syv eksperter inden for emnet, som bidrager  til at belyse den grønne omstilling fra hvert deres synspunkt. .

I sit bidrag til publikationen peger administrerende direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris blandt andet på, at fremtidens ledere vil blive mødt med krav om bæredygtighed fra forskellige grupper af interessenter:

"Der kommer til at ske store forandringer inden for klimaområdet. Ledere vil blive mødt med ny lovgivning, nye krav fra kunder, medarbejdere, banker og meget mere. Men det er samtidig også netop ledere, der kan sikre, at vi når i mål ved at træffe de rette valg og beslutninger og sætte retningen ude i virksomheden. Kort sagt, at tænke klima og bæredygtighed ind i kernen af ledelse," lyder det i hendes bidrag.

Læs også: Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed

Connie Hedegaard forklarer i sit indlæg i bogen, at kompleksiteten i den grønne omstilling medfører et stort behov for ledelse:

"Jeg tror simpelthen ikke, at man kan lave så store transformationer – hverken af et samfund eller en virksomhed – uden at det har et klart ophæng i ledelse. Klimaudfordringen er så kompleks, og det er utroligt svært for den enkelte medarbejder nede i et eller andet system at se igennem kompleksiteten," siger hun.

Professor Steen Hildebrandt holder da heller ikke igen, når han i sit indlæg beskriver den omstilling, virksomhederne står i begyndelsen af: 

"... jeg taler ikke om småjusteringer af ledelsesbegrebet - det er omkalfatringer af hele den måde, vi tænker virksomheder, marked, konkurrence, produktion og udvikling på. Derved rører vi også ved virksomhedernes inderste logikker," skriver han i sit indlæg.

Annette Stube, som er koncerndirektø i Stora Enso med særligt ansvar for bæredygtighed, peger desuden på en langt mere aktiv rolle for ledere i samfundsdebatter - for virkomhedens skyld: 

"Det bliver mere og mere nødvendigt, at ledere læner sig ind i samfundsdebatten og bruger deres position og platform til at skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning. Ikke bare af moralske årsager men for at ykkes med forretningsstrategien," siger hun i publikationen. 

Læs hele publikationen ”Klima kræver ledelse” her.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere