18.05.2022 | Strategi & ledelse
Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.
Vi kommer ikke i mål med de ambitiøse nationale klimamål uden ledelse. Det er konklusionen i ”Klima kræver ledelse”, hvori Ledernes Hovedorganisation deler sine visioner for danske lederes rolle i den grønne omstilling.
Det indebærer både 10 anbefalinger til at fremme og sikre den nødvendige ledelse, basisviden om det øgede ledelsesbehov og ikke mindst bidrag fra syv eksperter inden for emnet, som bidrager til at belyse den grønne omstilling fra hvert deres synspunkt. .
I sit bidrag til publikationen peger administrerende direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris blandt andet på, at fremtidens ledere vil blive mødt med krav om bæredygtighed fra forskellige grupper af interessenter:
"Der kommer til at ske store forandringer inden for klimaområdet. Ledere vil blive mødt med ny lovgivning, nye krav fra kunder, medarbejdere, banker og meget mere. Men det er samtidig også netop ledere, der kan sikre, at vi når i mål ved at træffe de rette valg og beslutninger og sætte retningen ude i virksomheden. Kort sagt, at tænke klima og bæredygtighed ind i kernen af ledelse," lyder det i hendes bidrag.
Læs også: Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed
Connie Hedegaard forklarer i sit indlæg i bogen, at kompleksiteten i den grønne omstilling medfører et stort behov for ledelse:
"Jeg tror simpelthen ikke, at man kan lave så store transformationer – hverken af et samfund eller en virksomhed – uden at det har et klart ophæng i ledelse. Klimaudfordringen er så kompleks, og det er utroligt svært for den enkelte medarbejder nede i et eller andet system at se igennem kompleksiteten," siger hun.
Professor Steen Hildebrandt holder da heller ikke igen, når han i sit indlæg beskriver den omstilling, virksomhederne står i begyndelsen af:
"... jeg taler ikke om småjusteringer af ledelsesbegrebet - det er omkalfatringer af hele den måde, vi tænker virksomheder, marked, konkurrence, produktion og udvikling på. Derved rører vi også ved virksomhedernes inderste logikker," skriver han i sit indlæg.
Annette Stube, som er koncerndirektø i Stora Enso med særligt ansvar for bæredygtighed, peger desuden på en langt mere aktiv rolle for ledere i samfundsdebatter - for virkomhedens skyld:
"Det bliver mere og mere nødvendigt, at ledere læner sig ind i samfundsdebatten og bruger deres position og platform til at skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning. Ikke bare af moralske årsager men for at ykkes med forretningsstrategien," siger hun i publikationen.
Læs hele publikationen ”Klima kræver ledelse” her.
- EHS
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.