18.05.2022 | Strategi & ledelse
Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.
Vi kommer ikke i mål med de ambitiøse nationale klimamål uden ledelse. Det er konklusionen i ”Klima kræver ledelse”, hvori Ledernes Hovedorganisation deler sine visioner for danske lederes rolle i den grønne omstilling.
Det indebærer både 10 anbefalinger til at fremme og sikre den nødvendige ledelse, basisviden om det øgede ledelsesbehov og ikke mindst bidrag fra syv eksperter inden for emnet, som bidrager til at belyse den grønne omstilling fra hvert deres synspunkt. .
I sit bidrag til publikationen peger administrerende direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris blandt andet på, at fremtidens ledere vil blive mødt med krav om bæredygtighed fra forskellige grupper af interessenter:
"Der kommer til at ske store forandringer inden for klimaområdet. Ledere vil blive mødt med ny lovgivning, nye krav fra kunder, medarbejdere, banker og meget mere. Men det er samtidig også netop ledere, der kan sikre, at vi når i mål ved at træffe de rette valg og beslutninger og sætte retningen ude i virksomheden. Kort sagt, at tænke klima og bæredygtighed ind i kernen af ledelse," lyder det i hendes bidrag.
Læs også: Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed
Connie Hedegaard forklarer i sit indlæg i bogen, at kompleksiteten i den grønne omstilling medfører et stort behov for ledelse:
"Jeg tror simpelthen ikke, at man kan lave så store transformationer – hverken af et samfund eller en virksomhed – uden at det har et klart ophæng i ledelse. Klimaudfordringen er så kompleks, og det er utroligt svært for den enkelte medarbejder nede i et eller andet system at se igennem kompleksiteten," siger hun.
Professor Steen Hildebrandt holder da heller ikke igen, når han i sit indlæg beskriver den omstilling, virksomhederne står i begyndelsen af:
"... jeg taler ikke om småjusteringer af ledelsesbegrebet - det er omkalfatringer af hele den måde, vi tænker virksomheder, marked, konkurrence, produktion og udvikling på. Derved rører vi også ved virksomhedernes inderste logikker," skriver han i sit indlæg.
Annette Stube, som er koncerndirektø i Stora Enso med særligt ansvar for bæredygtighed, peger desuden på en langt mere aktiv rolle for ledere i samfundsdebatter - for virkomhedens skyld:
"Det bliver mere og mere nødvendigt, at ledere læner sig ind i samfundsdebatten og bruger deres position og platform til at skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning. Ikke bare af moralske årsager men for at ykkes med forretningsstrategien," siger hun i publikationen.
Læs hele publikationen ”Klima kræver ledelse” her.
- EHS
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.