Et nyt mindset: toppen af Danmarks 10 bæredygtighedsbud

Der var tændt godt op under bæredygtighedsbålet ved VL Døgnet 22. Hundredevis af danske topledere lavede gruppearbejde og valgte 10 overraskende ambitiøse bæredygtighedsbud.

Foto: VL.

26.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Jeg må indrømme, at I er gået længere, end vi i bestyrelsen havde turdet håbe på," sagde Lisbeth Knudsen, bestyrelsesformand i Dansk Selskab for Virksomhedsledese (VL).

Det skete, da hun d. 25. maj 2022 samlede op på årets VL Døgnets sats: En gruppeøvelse over næsten to timer, hvor man skulle diskutere enten miljø, social eller governance (som i ESG) og stemme for en eller to af tre på forhånd formulerede muligheder.

CSR.dk var med som en flue på væggen og kunne konstatere, at det var livlige og til tider intense diskussioner, der var i gang mellem de flere hundrede topledere, som deltog i den årlige konference for medlemmerne af det "non-profit netværk for virksomhedsledere, virksomhedsejere, politiske ledere, bestyrelsesmedlemmer og meningsdannere i dansk erhvervsliv", som VL beskriver sig selv som. 

Læs også: Survey: Topambitiøse topledere vil - næsten - det hele

"Hold op, hvor har vi været uenige - og hvor var det sjovt," som en af gruppernes talsperson sagde. 

Det samlede resultat kan ses nedenfor, og viser om ikke andet, at bevidsthed om virksomhedernes rolle i den bæredygtige omstilling er udbredt på topledelsesniveau.

Det hører dog også med til historien, at deltagerne i øvelsen i sine kommentarer gjorde det meget klart, at de store ambitioner skulle opfyldes ad frivillighedens vej, med mere gulerod end pisk. Hovedlinjen var, at det, som regulering skulle gøre, var at sætte underliggeren, mens virksomhederne selv skulle definre overlæggeren. 

Nøglen er et nyt mindset
Der var da også varmet grundigt op til øvelsen med et program, som udelukkende fokuserede på bæredygtighed - og det for tredje år i træk ved det årlige VL-døgn 

Med  keynotes fra katastrofeforsker på Københanvs Universitet Kristian Cedervall Lauta , CEO for Store Enso Annica Bresky, executive coach inden for følelsesmæssig intelligens Mikkel Severin, dannede der sig et billede af, at ledelse er under forandring og kræver et nyt mindset. Ét der kan rumme dilemmaer, kan leve med usikkerhed og forberede sig på kriser, der kun er svage tegn på, og som kigger ned i posen med grundlæggende værdier, når beslutninger skal tages. Et der kan lytte og balancere eller fjerne modsætningen mellem forskellige behov og åbent og ærligt taler om det, man ikke har svar på eller mulighed for at tage fat på endnu.

Eller som Clement Kjærsgaard, som var moderator på debatter og keynotes, svarede, da han blev spurgt af Lisbeth Knudsen, om han havde hørt noget nyt den dag: 

"Verden er blevet anderledes. Der er en åbenhed i situationen på trods af frygt og trusler i omverdenen. Det er en samtale, der begynder nu, og den har et nyt element af plads til tvivl og åbenhed, og en konstatring hos mange af at der ikke er nogen vej tilbage til klassisk autoritær og alvidende ledelse."

Hverdag, kriser og bæredygtighed 

Hvis to paneler bestemte, så ville ordene i wordclouden ovenfor være det, alle lagde sig på sinde i den næste tid. .

Et nyt - eller i hvert fald udvidet - mindset var også et gennemgående tema i to paneldebatter på dagen. Deltagerne i disse - som spændte fra CEO'en fra Soundbox over bæredygtighedschef i Stora Enso til formanden for Realdania - blev bedt om at komme med ét ord, som viste, hvad de syntes var det vigtigste for ledelse i forhold til bæredygtighed. Resultatet kan ses i grafikken til højre. Desuden spurgte Clement Kjærsgaard om de længtes efter at komme tilbage til hverdagen, forstået som livet, som vi kendte den før corona og invasionen i Ukraine og energi- og forsyningskriserne? Det leverede Jesper Nygaard, formand for Realdania, et samlende svar på: 

"Uanset hvad og hvem vi er, har vi alle en pligt til at blive mere bæredygtige. Begrebet er kommet ind på direktionsgangene i de senere år, men vi er endnu ikke gode til at finde veje til balance mellem forskellige dimentioner af bæredygtighed. Men der er ingen modsætning mellem hverdag og bæredygtighed - det kræver dog et andet mindset," sagde han. 

For dem, der alligevel sad tilbage med et håb om, at al uroen snart vil gå væk, var det nok en dårlig dag. For Kristian Lauta gjorde det meget klart: 

Læs også: Rådgivere skal også stilles til ansvar for greenwashing

"Krigen i Ukraine og de afledte effekter er et eksempel på situationer og konflikter, som der vil komme mange flere af, når verdens lande og befolkninger skal til at kæmpe om ressourcer og med klimaeffekter. Vi står i en situation, hvor alle de systemer, der har givet verden stabilitet, er udfordrede. Faren er, at vi kommer til at leve fra krise til krise. Idealet er, at bruge kriserne til at acellerere nødvendige beslutninger og til at bruge dem som fremkaldervæske på, hvor vi har problemer," sagde han, og pegede desuden på et mindsetskift, som skulle med: 

"Katastrofer er sjældent opstået eksternt, de er resultater af noget, vi selv har skabt eller ikke forberedt os godt nok på. Vi har f.eks. ikke oversvømmelser pga. for meget regn, men pga. for små kloakker." 

Husk lige at gøre det
En af dagens sidste kommentarer og gode råd kom fra professor emeritus fra CBS, Flemming Povlfelt, som blev bedt om at komme med en reaktion på de 10 bæredygtighedsbud fra danske topledere. 

"Strategi-disciplinen har to dimensioner: udvikling og eksevering. De 10 bud er ret vidtgående i forhold til udvikling, men vi har endnu ikke set en strategieksekverings-mekanisme, der matcher. Den skal findes - for det er typisk der, strategier fejler," sagde han. 

10 bud på, hvordan dansk erhvervsliv kan bringe Danmark i front på bæredygtighed: 

  1. Virksomhederne skal som udgangspunkt dokumentere og betale for deres brug af ressourcer og påvirkning af omgivelser som natur, biodiversitet og klima. 
  2. Virksomhederne bør udvikle forretningsmodeller, hvor fremstilling, forsyning og lukkede materialekredsløb sker tættere på forbruget og på den måde være den aktive i omstillingen til cirkulær økonomi.
  3. Virksomhederne skal tage et større ansvar for gennemsigtighed om anvendelsen af ressourcer og deres påvirkning på omgivelserne
  4. Virksomhederne skal gå forrest og stille meget strenge krav til deres leverandører og være med til at skabe priser på produkter, der betaler for de sociale påvirkninger i den udvidede værdikæde
  5. Virksomhederne skal tage et samfundsansvar, som går ud over egne medarbejdere og medvirker til at udvikle social tryghed, sundhed til alle, samt bidrage til et uddannelsessystem til gavn for både virksomheder og samfundet på lang sigt.
  6. Virksomhederne skal bidrage aktivt til kompetence og vidensudvikling af både medarbejdere og stakeholders som kunder og leverandører i den udvidede værdikæde.
  7. Ledelsen skal anerkende virksomhedernes rolle i samfundet og tage et større moralsk og etisk ansvar. 
  8. Ledelsen har et ansvar for at arbejde aktivt på at sætte bæredygtighed og etik som den vigtigste ledelsesdagsorden, for at virksomhederne tilpasser sig fremtidens krav om bæredygtighed og ansvarlighed.
  9. Ledelsen har ansvaret for at sikre kønsdiversitet på alle niveauer i virksomheden, og først og fremmest på ledelsesniveau.
  10. Virksomhederne må tage et udvidet ansvar. (Som VL-sekretariatet havde defineret på forhånd). 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J