15.11.2021 | Klima, miljø og energi
Svært omstillelige sektorer har fælles grønne udfordringer
En ny analyse ser fællestræk mellem sektorer, der har svært ved at blive grønnere. Konkret peges der på fire områder, som gør sektorernes grønne rejse vanskeligere end andre branchers.
Grønne succeshistorier er der efterhånden en del af blandt verdens virksomheder. Men i nogle sektorer er CO2-reduktionen en svær nød at knække, selvom grøn omstilling er fokuspunktet. Det er også de sektorer, der har brug for største investeringer, hvis de skal være omstillet i 2030’erne og 40’erne. Det skriver Børsen.
Det er konklusionen på Anthony Hobleys analyse – han er direktør for World Economic Forums Mission Possible-platform, der arbejder med de sektorer, om på engelsk hedder "hard to abate sector", som blandt andet fremstiller aluminium, cement og kemikalier samt transportbranchen på land til vands og i luften. Det er de områder, hvor det er sværest at reducere udledningen af drivhusgasser.
Anthony Hobley mener, at sektorerne har fire fælles barrierer for omstillingen:
- de er for det meste afhængige af elektrificering,
- der er behov for massive investeringer,
- regulering i flere lande modarbejder sektorernes grønne omstilling og slutteligt
- sektorerne sidder selv på løsningen, men der mangler efterspørgsel før løsningen kan skaleres.
Læs også: Grønne byggematerialer findes, men ingen køber dem
Særligt den sidste grund er der tilsyneladende delte meninger om. Da Anthony Hobley styrede en debat til det netop afsluttede COP26 erklærede repræsentanter fra Ørsted, Copenhagen Infrastructure Partnere og Mærsks klimacenter sig enige i, at der generelt mangler efterspørgsel på de allerede udviklede teknologier.
Det er man imidlertid ikke enig i hos kemivirksomheden Haldor Topsøe, der mener, at den prisforøgelse, der er ved grønne tiltag, er lille for slutkunden sammenlignet med produktet.
“Store flyselskaber og flyproducenter står i kø for at blive neutrale, fordi de er tætte på forbrugerne. Når man har lettere ved at skubbe prisen videre til kunderne, bliver det lettere at omstille sig. For eksempel stål og cement er mere konkurrenceudsat”, siger Therese Hermann, direktør for public affairs på globalt plan for Haldor Topsøe.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Udbredelse af nordiske kriterier skal mindske plastaffald fra Europas hospitaler
Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Kommunikation

Seks gode råd til markedsføring med bæredygtighed lige nu
Verdens største reklameprisfest, Cannes Lion, er på en gang mere fokuseret på bæredygtighed og mere presset på samme emne end nogensinde før. Hør insiderens gode råd.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Samfund

Nyt finansieringsprogram skal genopbygge Ukraine grønt
Massive ødelæggelser i Ukraine skaber behov for genopbygning. Nordisk finansieringsinstitution vil hjælpe med at gøre den grøn.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.