Grønne byggematerialer findes, men ingen køber dem

Byggebranchen er rig på muligheder inden for bæredygtigt parcelhusbyggeri. Alligevel er der stort set ingen efterspørgsel at hente fra kunderne.

Fra 2023 må parcelhuse kun udlede et bestemt kilo af CO2 per kvadratmeter per år. Arkivfoto..

15.10.2021

CSR.dk

I Danmark består et parcelhus’ byggeri for 80 procent af dens CO2-udledning – de resterende 20 procent stammer fra selve ’driften’ af huset. Og på verdensplan står nybyggeri for godt 11 procent af hele verdens CO2-udledning. Der er derfor brug for initiativer, som skal nedbringe byggeriets klimabelastning. Det skriver DR.dk.

Flere af Folketingets partier gik sammen i marts i år og indgik en aftale, der skal sikre mere bæredygtigt byggeri gennem krav om, hvor meget CO2 landets respektive huse må udlede, gennem deres levetid. Krav, der vil ændres over tid.

Fra 2023 skal alle bygninger, der har en størrelse på over 1000 kvadratmeter, må ikke udlede mere end 12 kilo CO2 på kvadratmeter per år. Fra 2025 sættes denne grænse ned, hvorfor bygninger på mindre end 1000 kvadratmeter må udlede 10,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år. I 2017 ændres det igen med 9 kilo CO2 og i 2019 kommer grænsen ned på 7,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år.

Læs også: Pilotprojekt bringer Svanemærket til kontorbyggeri

Alligevel tyder det på, at de danske forbrugere endnu ikke har fået øjnene op for, at der faktisk findes grønne alternativer til den konventionelle mursten, gasbeton og teglsten. Efterspørgslen er faktisk nærmest ikkeeksisterende. Hvorfor er det sådan?

Selvom regeringen gør det lovpligtigt at holde sit hus’ CO2-udledning under et hvis niveau, viser tal fra Statens Byggeforskningsinstitut, at et gennemsnitligt parcelhus udleder mellem 6-12 kilo CO2 per kvadratmeter om året gennem en levetid på 80 år. Derfor kan det stadig betale sig at bygge nyt med konventionelle byggematerialer.

Derudover er de grønne alternative dyrere. Hos producenten Randers Tegl har man en serie af mursten, der udleder 50 procent mindre CO2 end den normale mursten – den koster til gengæld 10 procent mere. Men den manglede efterspørgsel kan også ligge i manglende kommunikation fra byggefirmaer, der sælger typehuse til sine kunder.

Læs også: Byggeentreprenør udvikler selvforsynende strøminitiativ

Ifølge DR.dk, mener byggevirksomheden HusCompagniet ikke, at de på nuværende tidspunkt udelukkende kan fokusere på at sælge de grønne alternativer. Lige nu ligger efterspørgslen nemlig primært hos de konventionelle byggematerialer.

Direktør for arkitekt- og byggefirmaet Lind og Risør, Jan S. Hansen, siger følgende til DR.dk:

”Vi er ikke sat i verden for at skubbe folk. Vi skal opfylde folks drømme og behov”.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V