15.10.2021 | Strategi & ledelse
Grønne byggematerialer findes, men ingen køber dem
Byggebranchen er rig på muligheder inden for bæredygtigt parcelhusbyggeri. Alligevel er der stort set ingen efterspørgsel at hente fra kunderne.
I Danmark består et parcelhus’ byggeri for 80 procent af dens CO2-udledning – de resterende 20 procent stammer fra selve ’driften’ af huset. Og på verdensplan står nybyggeri for godt 11 procent af hele verdens CO2-udledning. Der er derfor brug for initiativer, som skal nedbringe byggeriets klimabelastning. Det skriver DR.dk.
Flere af Folketingets partier gik sammen i marts i år og indgik en aftale, der skal sikre mere bæredygtigt byggeri gennem krav om, hvor meget CO2 landets respektive huse må udlede, gennem deres levetid. Krav, der vil ændres over tid.
Fra 2023 skal alle bygninger, der har en størrelse på over 1000 kvadratmeter, må ikke udlede mere end 12 kilo CO2 på kvadratmeter per år. Fra 2025 sættes denne grænse ned, hvorfor bygninger på mindre end 1000 kvadratmeter må udlede 10,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år. I 2017 ændres det igen med 9 kilo CO2 og i 2019 kommer grænsen ned på 7,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år.
Læs også: Pilotprojekt bringer Svanemærket til kontorbyggeri
Alligevel tyder det på, at de danske forbrugere endnu ikke har fået øjnene op for, at der faktisk findes grønne alternativer til den konventionelle mursten, gasbeton og teglsten. Efterspørgslen er faktisk nærmest ikkeeksisterende. Hvorfor er det sådan?
Selvom regeringen gør det lovpligtigt at holde sit hus’ CO2-udledning under et hvis niveau, viser tal fra Statens Byggeforskningsinstitut, at et gennemsnitligt parcelhus udleder mellem 6-12 kilo CO2 per kvadratmeter om året gennem en levetid på 80 år. Derfor kan det stadig betale sig at bygge nyt med konventionelle byggematerialer.
Derudover er de grønne alternative dyrere. Hos producenten Randers Tegl har man en serie af mursten, der udleder 50 procent mindre CO2 end den normale mursten – den koster til gengæld 10 procent mere. Men den manglede efterspørgsel kan også ligge i manglende kommunikation fra byggefirmaer, der sælger typehuse til sine kunder.
Læs også: Byggeentreprenør udvikler selvforsynende strøminitiativ
Ifølge DR.dk, mener byggevirksomheden HusCompagniet ikke, at de på nuværende tidspunkt udelukkende kan fokusere på at sælge de grønne alternativer. Lige nu ligger efterspørgslen nemlig primært hos de konventionelle byggematerialer.
Direktør for arkitekt- og byggefirmaet Lind og Risør, Jan S. Hansen, siger følgende til DR.dk:
”Vi er ikke sat i verden for at skubbe folk. Vi skal opfylde folks drømme og behov”.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Kommunikation

CSR får helt semester på kommunikationsuddannelse på DMJX
Der er efterspørgsel på kommunikatører, der kan kommunikere præcist om f.eks. bæredygtighed. Derfor får et helt semester af DMJX's kommunikationsuddannelse nu samfundsansvar som overordnet tema.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Pensionsselskaber: Bæredygtighedsrapport favoriserer de store aktører
En ny rapport placerer pensionsselskaberne Topdanmark og Velliv i bunden af bæredygtighedslisten. De mener imidlertid, at undersøgelsen tilgodeser store virksomheder.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.