15.10.2021  |  Strategi & ledelse

Grønne byggematerialer findes, men ingen køber dem

Byggebranchen er rig på muligheder inden for bæredygtigt parcelhusbyggeri. Alligevel er der stort set ingen efterspørgsel at hente fra kunderne.

I Danmark består et parcelhus’ byggeri for 80 procent af dens CO2-udledning – de resterende 20 procent stammer fra selve ’driften’ af huset. Og på verdensplan står nybyggeri for godt 11 procent af hele verdens CO2-udledning. Der er derfor brug for initiativer, som skal nedbringe byggeriets klimabelastning. Det skriver DR.dk.

Flere af Folketingets partier gik sammen i marts i år og indgik en aftale, der skal sikre mere bæredygtigt byggeri gennem krav om, hvor meget CO2 landets respektive huse må udlede, gennem deres levetid. Krav, der vil ændres over tid.

Fra 2023 skal alle bygninger, der har en størrelse på over 1000 kvadratmeter, må ikke udlede mere end 12 kilo CO2 på kvadratmeter per år. Fra 2025 sættes denne grænse ned, hvorfor bygninger på mindre end 1000 kvadratmeter må udlede 10,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år. I 2017 ændres det igen med 9 kilo CO2 og i 2019 kommer grænsen ned på 7,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år.

Læs også: Pilotprojekt bringer Svanemærket til kontorbyggeri

Alligevel tyder det på, at de danske forbrugere endnu ikke har fået øjnene op for, at der faktisk findes grønne alternativer til den konventionelle mursten, gasbeton og teglsten. Efterspørgslen er faktisk nærmest ikkeeksisterende. Hvorfor er det sådan?

Selvom regeringen gør det lovpligtigt at holde sit hus’ CO2-udledning under et hvis niveau, viser tal fra Statens Byggeforskningsinstitut, at et gennemsnitligt parcelhus udleder mellem 6-12 kilo CO2 per kvadratmeter om året gennem en levetid på 80 år. Derfor kan det stadig betale sig at bygge nyt med konventionelle byggematerialer.

Derudover er de grønne alternative dyrere. Hos producenten Randers Tegl har man en serie af mursten, der udleder 50 procent mindre CO2 end den normale mursten – den koster til gengæld 10 procent mere. Men den manglede efterspørgsel kan også ligge i manglende kommunikation fra byggefirmaer, der sælger typehuse til sine kunder.

Læs også: Byggeentreprenør udvikler selvforsynende strøminitiativ

Ifølge DR.dk, mener byggevirksomheden HusCompagniet ikke, at de på nuværende tidspunkt udelukkende kan fokusere på at sælge de grønne alternativer. Lige nu ligger efterspørgslen nemlig primært hos de konventionelle byggematerialer.

Direktør for arkitekt- og byggefirmaet Lind og Risør, Jan S. Hansen, siger følgende til DR.dk:

”Vi er ikke sat i verden for at skubbe folk. Vi skal opfylde folks drømme og behov”.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere