13.07.2021  |  Klima, miljø og energi

Pilotprojekt bringer Svanemærket til kontorbyggeri

Svanemærkede bygninger vinder frem som aldrig før, men til trods for den stigende interesse, er mærkningen endnu ikke nået til kontorbyggerier. Det stopper dog ikke Port of Aalborg i at opføre et nyt kontorhus til den globale maskineudlejer, LOXAM, med svanemærkede materialer for at spare på kemien i byggeriet og sikre et sundt indeklima.

Port of Aalborg har indgået en aftale med den verdensomspændte materieludlejer LOXAM om et nyt kontorhus på havnen i Aalborg. Byggeriet skiller sig ud ved at skulle opføres med materialer, der lever op til Svanemærkningens skrappe krav om blandt andet kemi, et sundt indeklima og udledning af CO2.

Det er ellers endnu ikke muligt at opnå Svanemærket for kontorbyggeri på trods af, at den bæredygtige certificering har været genstand for stigende efterspørgsel, således at der i dag bygges alt fra svanemærkede lejligheder og huse til daginstitutioner. Svanemærkede byggerier er kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol samt høj byggeteknisk kvalitet.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

Fordi man ikke kan få den officielle certificering endnu, kan LOXAM’s kontorhus blive et pilotprojekt, mener Claus Burgaard, der er Construction Manager hos Port of Aalborg. Her vil man kunne danne sig erfaringer med ikke kun at arbejde med de bæredygtige materialer, men også holdes byggepladsen emissionsfri ved ikke at benytte diesel og benzin i byggeperioden.

”Vi har valgt at anvende svanemærkede materialer til det nye kontorhus, da vi vil være med til at fremme bæredygtigt byggeri og begrænse kemien i nybyggeri. Selvom vi ikke kan opnå det officielle Svanemærke, vil vi søge inspiration i andre svanemærkede bygninger såsom skoler og børnehaver, som godt kan opnå certificeringen”, siger Claus Burgaard i en pressemeddelelse.

Hilser ambitionerne velkomne

Ifølge salgs- og marketingdirektør Nick Rønsner fra LOXAM glæder man sig over Port of Aalborgs beslutning om at bygge med svanemærkede materialer, som både fremmer cirkulær økonomi og reducerer klimabelastningen:

”I vores kommercielle strategi lægger vi stor vægt på miljø og bæredygtighed, og vi støtter op om øgede krav og ønsker fra vores kunders side. Derfor hilser vi også ambitionerne til vores nye lokaler velkomne”, siger Nick Rønsner.

Det samme gør man hos Enemærke og Petersen, som skal være husentreprenør på projektet.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

”Vi vil gerne have, at vores byggepladser er så bæredygtige så muligt, så derfor har vi haft virkelig god dialog med Port of Aalborg om svanemærket byggeri og om emissionsfrie byggepladser. Det er alletiders, at Port of Aalborg er med på det, og at rådgiverne også straks griber den. Det giver energi i projektet og er grønt samarbejde, når det er bedst”, fortæller Enemærke & Petersens afdelingsleder, Nikolaj Glyø.

Derudover skal Enemærke og Petersen også være med til at lave en livscyklusvurdering af kontorhuset, som bliver 356 kvadratmeter stort og skal rumme kontorfaciliteter, butik, showroom og velfærdsfaciliteter til LOXAMs ansatte. Det bliver ellers først lovpligtigt fra 2025, men Port of Aaborg har valgt at være på forkant. 

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere