Svanemærkede byggerier

Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen.

Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for dig. Det lever nemlig op til skrappe krav i hele livscyklus, dvs. krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen. 

Det betyder, at et svanemærket byggeri er kendetegnet ved: 

  • Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi. Dette sikrer både en lav klimabelastning i hele husets levetid samt en lav energiregning for køberen af huset.
  • Godt indeklima vha. krav til bl.a. ventilation, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi. Dette er en helt central parameter for at sikre en både sund og komfortabel bolig, hvor den typiske beboer opholder sig 16 timer i døgnet.
  • Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter. Det vil sige krav til alt fra maling og fugemasser til isolering, dampspærrer og gulve. Det betyder bl.a., at bisphenol A ikke er tilladt i et svanemærket byggeri, og at indvendige overflader som fx gulv og vægge ikke må være beklædt med PVC.  
  • Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ. Svanemærkets trækrav sikrer, at træet i husets konstruktion stammer fra bæredygtigt forvaltede skove og er lovligt fældet. Dette er bl.a. vigtigt, fordi afskovning medfører store tab af biodiversitet, jorderosion samt lokale og globale klimapåvirkninger.
  • Gennemgang af uvildig tredjepart. Såvel byggeproces som det færdige byggeri kontrolleres af en uvildig tredjepart (Nordisk Miljømærkning) for at sikre, at proces, materialer og byggeri lever op til skrappe miljø- og kvalitetskrav. Derudover kontrollerer en uvildig byggesagkyndig den generelle kvalitet af bygherrens arbejde ved at gennemgå færdige byggerier. Kontrollen sikrer en høj kvalitet og minimerer risikoen for klassiske byggefejl, som eksempelvis fugtproblemer. Dermed opnås både en sund bygning og en solid investering for ejeren af byggeriet. 

Det er muligt at svanemærke følgende bygningstyper: Etagebyggeri, skoler, daginstitutioner og huse, fx parcelhuse, rækkehuse og sommerhuse. 

Stor interesse for svanemærkede byggerier
Interessen for at bygge svanemærkede huse, lejligheder og daginstitutioner er stor i hele Norden. I marts 2016 var der mere end 1.780 færdigbyggede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden, der var svanemærket – og yderligere 4.600 lejligheder, huse og daginstitutioner er under konstruktion. 

Læs mere
Se kort over alle svanemærkede byggerier i Norden.

Se hvilke virksomheder der i øjeblikket har licens til svanemærket byggeri.

04.10.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Kæmpe stigning i antallet af svanemærkede produkter – men forbrugerne ønsker endnu flere

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

02.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

08.05.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Vælg en mere miljøvenlig bilvaskehal – nu strammer Svanemærket kravene

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes