02.06.2022  |  Supply chain

Svanemærket kommer først med certificering af en særlig slags transport

Bredt samarbejde står bag verdens første mærkning af transport ved e-handel. Fossilfri transport er ikke nok.

Klik, klik, klik – lystigt går det, når vi lægger varer i de digitale kurve. Nogle vælger endda deres varer ud fra bæredygtighed. Men når man skal vælge fragt, er der sjældent meget andet at vælge ud fra end pris.

Det vil Nordisk Miljømærkning, som står bag Svanemærket i hele Norden, lave om på, og har sendt et forslag til en ny certificering af e-handelstransport. Kommer den i hus, bliver det den første tredjepartscertificering i verden for nethandelstransport. Det fremgår af en pressemeddelelse. 

Et Svanemærket for e-handelstransport gør det muligt for transport- og logistikvirksomheder at ansøge om at få certificeret deres service. Dermed får de et redskab til at begrænse belastningen af miljø og klima i den daglige drift - og kan samtidig tilbyde webbutikker et svanemærket fragtalternativ på det nordiske marked. Det vil give forbrugerne et pejlemærke til at vælge fragt ved kassen i webbutikken – og ovenikøbet et mærke som 9 ud af 10 nordiske forbrugere kender.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Krav til både miljø, klima og arbejdsforhold
”Svanemærket ser på hele livscyklus. I denne sammenhæng betyder det transporteffektivitet, en høj andel af elektriske køretøjer og brug af fornybare brændsler - og ikke bare krav om fossilfri levering. Der vil også være krav om, at man skal rapportere sin klimaindsats og dokumentere forbedringer over tid. Alt sammen tiltag, der skal være med til at skabe grundlag for øget miljømæssig bæredygtighed i transportnetværket,” siger Thomas Christensen, nordisk produktansvarlig i Nordisk Miljømærkning.

Læs også: Tung transport har brug for ambitiøse grønne mål

Mærkningsordningen stiller således ud over klima- og miljøpåvirkning krav til effektiv og koordineret transport med fokus på at undgå halv- eller heltomme kørsler og reducere brugen af emballage, ligesom der bliver krav til ordentlige ansættelses- og arbejdsforhold. 

Svanemærkets arbejde med krav til e-handelstransport er foregået i samarbejde med forskellige aktører i branchen. Projektet er en del af "A Sustainable Living" https://www.norden.org/no/node/68612 - et initiativ, der er finansieret af Nordisk Ministerråd, og som skal gøre det lettere for nordiske forbrugere at træffe mere bæredygtige valg i hverdagen.

Man kan se hele høringsudkastet til Svanemærkets nye krav til e-handelstransport og deltag i høringen her. Høringsfristen er den 31. august.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere