Syv nye anlæg skal forhindre afbrænding af overskydende biogas
Med 773 millioner kroner i ryggen skal Energinet bygge syv nye anlæg, der skal gøre det muligt, at lokalt produceret biogas kan løftes op og transporteres rundt i landet. Uden anlæggene risikerer gassen ellers at blive brændt af og gå til spilde, fortæller direktør.
Det danske gassystem har udviklet sig betydeligt, siden vi blot trak naturgas fra Nordsøen og transporterede det ud til de mange husstande.
I dag sender vi gas den modsatte vej – fra lokale producenter af biogas og ud i det store transmissionssystem. Men systemet trænger til en overhaling.
Mængden af biogas bliver ikke mindre, men danner derimod lommer i det danske gasnet, hvor gassen ikke kan afsættes.
Det skal 773 millioner kroner være med til at løse.
Læs også: Analyse: Her skal de grønne ambitioner omsættes til handling
Beløbet har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard netop godkendt at give til Energinet, der skal bruge investeringen på en omfattende moderniseringsplan. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.
Det involverer syv nye anlæg, der skal gøre det muligt at transportere biogas ud i det store gastransmissionssystem, når der i det lokale distributionssystem produceres mere biogas, end der efterspørges.
Midlertidige løsninger på vej
De syv anlæg er en løsning, der virker til at være tiltrængt. Tidligere har Klimamonitor gennem en aktindsigt afdækket, at statens gasselskab, Evida, måtte bede flere biogasproducenter om at nedsætte produktionen, fordi systemet ikke har kunne afsætte den overskydende gas.
Det gælder særligt i sommermånederne, hvor forbruget af gas er lavere.
”En del af produktionen af den grønne gas risikerer dermed at skulle neddrosles, eller at overskudsgas må brændes af, fordi den hverken kan bruges lokalt eller komme væk fra det lokale gassystem,” siger Peter Hodal, direktør for Gastransmission i Energinet, i en pressemeddelelse.
Læs også: Trekantområdet vil være Nordeuropas fyrtårn indenfor produktion af grønne brændstoffer
I 2026 skal de syv anlæg stå klar, men Energinet arbejder med Evida på løsninger, der kan afhjælpe problematikken her og nu.
I Karup vil Evida ombygge to kompressorer, mens Energinet leverer resten af tilslutning til transmissionsnettet for derved at lave en midlertidig løsning til at håndtere biogaslommer i lokalområdet.
Energinet vil også arbejde med lokale markedsløsninger, som ifølge Klimamonitor henviser til en praksis, hvor biogasproducenter giver rabat til virksomheder, der bruger gas i stedet for den billigere olie.
Energinet planlægger at etablere fem af de i alt syv anlæg i Jylland, mens ét skal bygges på Fyn og den sidste skal placeres på Sjælland.
- HCL