21.10.2021 | Klima, miljø og energi
Tendens: Fuld sporbarhed spreder sig til forbrugsvarer
At kende til oprindelsen af en vare har længe været en del af fødevareindustrien. Nu spreder det sig med hastige skridt til forbrugsvarer.
Fredericia Furniture har netop indgået et samarbejde med Spoor, der tilbyder fuld sporbarhed af læder fra kalvens fødsel til færdigt møbel.
Det skriver Finans.
Birgitte Holgaard Langer, som er Business Development Director hos Spoor, tror, at sporbarhed bliver essentielt for de mere bevidste brands i fremtiden.
”Efterspørgslen har hele tiden været der, for dyrevelfærd og –etik fylder stadig mere og mere hos de bevidste brands såvel som hos forbrugerne. Dyrene skal have haft et godt liv, og nu har vi teknologien til at kunne dokumentere samtlige skridt i dyrenes liv fra fødsel til færdigt skind”, siger Birgitte Holgaard Langer.
Jævnfør EU-regler er alle husdyr i forvejen registreret i Det Centrale Husdyrregister (CHR), der minder om CPR-registret. Formålet er at kunne opspore smittekæder iblandt dyrene. Sammenkoblet med CHR-nummeret får dyret et andet unikt nummer, som er dét Spoor bruger til at spore dyrene.
Læs også: Dansk møbelvirksomhed i rivende cirkulær udvikling
Sporbarhed er kommet for at blive, mener trendforsker Henrik Vejgaard. Det har længe været en del af fødevareindustrien, men nu ser man en tydelig tendens til, at det spreder sig til forbrugersvarer. Sporbarheden fungerer blandt andet som en garant for kvalitet – og er i høj grad noget forbrugerne i stigende grad efterspørger.
Hos Forbrugerrådet Tænk er man dog skeptisk omkring hvorvidt sporbarhed skal bruges i forbrugerkommunikation. Sporbarheden er et unikt værktøj for virksomhederne til at kunne dokumentere at de lever op til f.eks. krav om dyrevelfærd. Men det er den egentlige handling, der er vigtig for forbrugeren – og ikke nødvendigvis metoden.
Til gengæld kan det være et stærkt internt værktøj til dokumentation, mener Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver for miljø, transport og bæredygtig produktion hos Forbrugerrådet Tænk.
- MTN
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.