17.01.2023  |  Strategi & ledelse

Topchefer bekymrer sig og har håb for klimakrisen

Selvom syv ud af ti danske topchefer er ganske bekymrede for klimaforandringerne, opfattes det mere kritisk for forretningen at sikre forsyningskæderne, navigere gennem geopolitisk uro og skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det viser ny undersøgelse.

I en ny undersøgelse blandt 2000 virksomhedsledere, som Deloitte har foretaget, fortæller toplederne, at på trods af, at klimaforandringerne bekymrer dem, er det ikke en problematik, der ligger på deres top tre over kritiske forretningsprioriteter.

62 procent af de adspurgte svarer, at klimaforandringerne bekymrer dem det meste af eller hele tiden. For de danske topledere isoleret set er andelen oppe på 71 procent.

Men områder som forsyningskædeproblemer, geopolitiske spændinger og jagten på talent ligger højere på listen over ting, de mener, der skal fokuseres på her og nu.

Læs også: Danske virksomheders klimaambitioner får baghjul

Ifølge Anders Dons, dansk og nordisk CEO hos Deloitte, kan topchefernes svar på et tegn på, at man endnu ikke oplever, hvilke konsekvenser klimaforandringerne kan have på forretningen.

"Danmark har været forskånet for de værste klimakatastrofer indtil videre, og klimaforandringerne er derfor ikke akut forretningskritiske på samme måde som det er ikke at kunne tiltrække medarbejdere eller mangle vigtige komponenter til sine produkter," siger han.

Samtidig mener han, at der ligger et økonomisk dilemma hos virksomhedslederne, når det kommer til at implementere klimavenlige tiltag.

"Toplederne har samtidig svært ved at gennemskue, hvor de skal fokusere deres indsats og hvordan de skal opveje de kortsigtede omkostninger ved bæredygtige investeringer op mod de langsigtede fordele for klimaet. Den kombination forhindrer lederne i at træffe de svære beslutninger, som planeten og de kommende generationer har brug for," siger Anders Dons.

Global vækst og klimamål er ikke modsætninger
Deloitte-undersøgelsen viser samtidig, at selvom klimaforandringerne påvirker topledernes organisationer og interessenter negativt, er der optimisme at spore.

84 procent mener nemlig, at verden vil lykkes med rettidig handling for at modvirke de værste konsekvenser.

Læs også: Brancheorganisation opstiller ti principper for fremtidens klimalederskab

76 procent af de danske topledere giver samtidig udtryk for, at både deres organisationer og den globale økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med – og ikke til trods for – opnåelse af klimamålene.

”Der sker en langt række positive tiltag på tværs af sektorer, herunder allokering af privat og offentlig kapital. Den omfattende klimabekymring tjener som yderligere tilskyndelse til at øge tempoet for omstillingen. Vi har en enestående mulighed netop nu for at omstille os til en grøn, bæredygtig og retfærdig økonomi for de næste generationer,” slutter Anders Dons.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere