Danske virksomheders klimaambitioner får baghjul

Den danske stat ligger i den globale top, når det gælder klimapolitiske ambitioner. Det samme kan ikke siges for danske virksomheder, der overhales indenom af ni andre europæiske lande

Carlsberg er blandt de danske virksomheder, som ridder med på en grøn bølge. Men endnu ikke hele C25-indekset er fulgt med. Foto: 123RF.

25.11.2022

CSR.dk

73 af de største danske virksomheder har samlet set kurs mod en temperaturstigning på 2,6 grader i år 2100. Det viser en rapport fra organisationen Carbon Disclosure Project (CDP), en af de mest troværdige aktører på området, der har regnet virksomhedernes klimamål om til et estimat for deres relative bidrag til den globale opvarmning.

De danske virksomheders ambitionsniveau flugter langtfra med Paris-aftalens mål om 1,5 grader. De er samtidig et godt stykke efter lande som Italien, Tyskland og Holland, hvor de største virksomheder har kurs mod 2,2 graders temperaturstigning. For hele Europa er tallet 2,4 grader.

Læs også: Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling

”Det flyver lige i fjæset på vores selvforståelse som danskere,” siger investeringsdirektør i AkademikerPension Anders Schelde til FINANS.

”De private virksomheder er tydeligvis ved at misse målet. Vi er på vej mod et katastrofalt niveau, hvis de fortsætter i den nuværende retning, og Danmark ligger skidt i forhold til mange andre europæiske lande” udtaler Maxfield Weiss, der er adm. direktør for CDP i Europa, ligeledes til FINANS.

De store sætter retningen

Det er især de danske virksomheders manglende opmærksom på og ambitioner indenfor scope 3 – udledninger i sine værdikæder – der sætter dem bagefter sine europæiske modparter.

Carbon Disclosure Project

CDP har verdens suverænt største database med detaljerede oplysninger om virksomheders klimaindsats. Det er data, som virksomheder selv indberetter på opfordring fra investorer og samarbejdspartnere. Desuden står CDP sammen med bl.a. FN bag initiativet Science Based Targets (SBTi), der er den største uafhængige aktør, som validerer virksomheders klimamål.

Temperaturstigningerne i den nye rapport bygger på en gennemgang af handlingsplanerne - eller mangel på samme - i ca. 13.000 virksomheder rundt omkring i verden. Heraf er 73 af dem danske.

Kilde: FINANS

Ligeledes er det et problem for dansk erhvervsliv, at der godt nok er grønt momentum blandt nogle virksomheder som Carlsberg, Novo Nordisk, Ørsted og Lego, mens andre danske giganter endnu ikke har sat mål for deres scope 1 og 2-udledninger.

En opgørelse fra FN’s Global Compact viser, at fem af de danske C25-selskaber endnu ikke har tilsluttet sig til de videnskabelig klimamål via Science Based Targets-initiativet (SBTi).

Læs også: Grøn strøm-certifikater får dumpekarakter

”Jeg synes, det er svagt. I C25 burde alle virksomheder have tilsluttet sig SBTi. Det gælder også, selvom man er i en lavemissionssektor, hvor man jo i øvrigt skulle tro, at det var lettere at sætte et mål. Det er de store selskaber, der sætter retningen for hele underskoven af mindre selskaber, og flere af dem glimrer ved deres fravær,” siger Anders Schelde.

Religiøse krav

Bavarian Nordic er blandt de børsnoterede selskaber i C25-indekset, som endnu ikke har et klimamål. Dertil har virksomheden biotekselskabet aktivt fravalgt at rapportere til CDP, selvom virksomheden næster år forventer at præsentere de første reduktionsmål for sin egen drift.

»Det er lidt blevet et religiøst område, og man ikke tør stå udenfor, for så bliver man udskammet. Men i sidste ende skal omstillingen ske hos os på mikroniveau i virksomhederne. Jeg mener bare ikke, at det er journalister eller selvbestaltede organisationer, der skal sætte standarden. Der ville jeg meget hellere have, hvis der sad nogle folk i Miljøministeriet eller i EU, som havde kompetencerne til at udstikke nogle retningslinjer,” kommenterer Rolf Sass Sørensen, der er vice president for investor relations.

I løbet af det seneste år har virksomhederne i Europa sænket deres temperaturpåvirkning fra 2,7 til 2,4 grader. Det er et direkte resultat af, at flere virksomheder har tilsluttet sig SBTi.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online