25.11.2022 | Strategi & ledelse
Danske virksomheders klimaambitioner får baghjul
Den danske stat ligger i den globale top, når det gælder klimapolitiske ambitioner. Det samme kan ikke siges for danske virksomheder, der overhales indenom af ni andre europæiske lande
Carlsberg er blandt de danske virksomheder, som ridder med på en grøn bølge. Men endnu ikke hele C25-indekset er fulgt med. Foto: 123RF
73 af de største danske virksomheder har samlet set kurs mod en temperaturstigning på 2,6 grader i år 2100. Det viser en rapport fra organisationen Carbon Disclosure Project (CDP), en af de mest troværdige aktører på området, der har regnet virksomhedernes klimamål om til et estimat for deres relative bidrag til den globale opvarmning.
De danske virksomheders ambitionsniveau flugter langtfra med Paris-aftalens mål om 1,5 grader. De er samtidig et godt stykke efter lande som Italien, Tyskland og Holland, hvor de største virksomheder har kurs mod 2,2 graders temperaturstigning. For hele Europa er tallet 2,4 grader.
Læs også: Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling
”Det flyver lige i fjæset på vores selvforståelse som danskere,” siger investeringsdirektør i AkademikerPension Anders Schelde til FINANS.
”De private virksomheder er tydeligvis ved at misse målet. Vi er på vej mod et katastrofalt niveau, hvis de fortsætter i den nuværende retning, og Danmark ligger skidt i forhold til mange andre europæiske lande” udtaler Maxfield Weiss, der er adm. direktør for CDP i Europa, ligeledes til FINANS.
De store sætter retningen
Det er især de danske virksomheders manglende opmærksom på og ambitioner indenfor scope 3 – udledninger i sine værdikæder – der sætter dem bagefter sine europæiske modparter.
Carbon Disclosure Project
CDP har verdens suverænt største database med detaljerede oplysninger om virksomheders klimaindsats. Det er data, som virksomheder selv indberetter på opfordring fra investorer og samarbejdspartnere. Desuden står CDP sammen med bl.a. FN bag initiativet Science Based Targets (SBTi), der er den største uafhængige aktør, som validerer virksomheders klimamål.
Temperaturstigningerne i den nye rapport bygger på en gennemgang af handlingsplanerne - eller mangel på samme - i ca. 13.000 virksomheder rundt omkring i verden. Heraf er 73 af dem danske.
Kilde: FINANS
Ligeledes er det et problem for dansk erhvervsliv, at der godt nok er grønt momentum blandt nogle virksomheder som Carlsberg, Novo Nordisk, Ørsted og Lego, mens andre danske giganter endnu ikke har sat mål for deres scope 1 og 2-udledninger.
En opgørelse fra FN’s Global Compact viser, at fem af de danske C25-selskaber endnu ikke har tilsluttet sig til de videnskabelig klimamål via Science Based Targets-initiativet (SBTi).
Læs også: Grøn strøm-certifikater får dumpekarakter
”Jeg synes, det er svagt. I C25 burde alle virksomheder have tilsluttet sig SBTi. Det gælder også, selvom man er i en lavemissionssektor, hvor man jo i øvrigt skulle tro, at det var lettere at sætte et mål. Det er de store selskaber, der sætter retningen for hele underskoven af mindre selskaber, og flere af dem glimrer ved deres fravær,” siger Anders Schelde.
Religiøse krav
Bavarian Nordic er blandt de børsnoterede selskaber i C25-indekset, som endnu ikke har et klimamål. Dertil har virksomheden biotekselskabet aktivt fravalgt at rapportere til CDP, selvom virksomheden næster år forventer at præsentere de første reduktionsmål for sin egen drift.
»Det er lidt blevet et religiøst område, og man ikke tør stå udenfor, for så bliver man udskammet. Men i sidste ende skal omstillingen ske hos os på mikroniveau i virksomhederne. Jeg mener bare ikke, at det er journalister eller selvbestaltede organisationer, der skal sætte standarden. Der ville jeg meget hellere have, hvis der sad nogle folk i Miljøministeriet eller i EU, som havde kompetencerne til at udstikke nogle retningslinjer,” kommenterer Rolf Sass Sørensen, der er vice president for investor relations.
I løbet af det seneste år har virksomhederne i Europa sænket deres temperaturpåvirkning fra 2,7 til 2,4 grader. Det er et direkte resultat af, at flere virksomheder har tilsluttet sig SBTi.
- KCP
Klima, miljø og energi

Storbritannien forbyder reklamer fra flere olieselskaber
Flere reklamer fra Shell, Petronas og Repsol er nu blevet taget ned, fordi de ifølge Storbritanniens reklametilsyn mangler essentiel information om forretningernes klimabelastende aktiviteter.
Medarbejder

Landsdækkende bæredygtighedsteam skudt godt i gang
Bygma samlede for nylig for første gang sit landsdækkende bæredygtighedsteam bestående af regionale bæredygtighedskonsulenter og lokale bæredygtighedsambassadører med henblik på at grundlægge en god indbyrdes vidensdeling.
Klima, miljø og energi

Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid
Med en radikal omlægning af Danmarks areal kan vi beskytte biodiversiteten og samtidig høste store gevinster. Det viser en ny analyse fra CONITO, der beskriver de dilemmaer og muligheder en ny biodiversitetslov skal balancere.
Kommunikation

EU-regulatorer ser øget risiko for greenwashing hos banker
At finansielle institutioner som banker begår greenwashing bliver kun en mere og mere aktuel risiko. Det viser nye rapporter fra EU.
Klima, miljø og energi

Rapport: Industrien kan spare energiudgifter i milliardklassen
Selvom danske industrivirksomheder generelt er blevet mere energieffektive, er der fortsat et stort potentiale for at udnytte energien bedre, viser ny rapport fra IDA.
Medarbejder

Amazon-ansatte protesterer over virksomhedens klimaindsats
Over 1000 ansatte i logistikvirksomheden udtrykte onsdag deres utilfredshed over arbejdsforhold og den foreløbige indsats for at nå klimamålene.