19.11.2018 | Klima, miljø og energi
Tre løsninger kan være ramme om miljøvenlig shipping
Kombinationen af batteri, hydrogen og ammoniak er den bedste løsning for miljøvenlig shipping i EU, ifølge miljø-ngo.
En kombination af tre løsninger skal gøre EU's shippingindustri grønnere, ifølge analyse fra ngo. Arkivfoto.
Den bedste metode til at bekæmpe kulstof-udslip i den europæiske shippingsektor er en kombination af tre løsninger: batteri, hydrogen og ammoniak, vurderer ngo’en Transport & Enviroment (T&E) i ny analyse. Det skriver ShippingWatch.
Læs også: Maersk forbereder sig på mnimering af svovludslip
Benytter skibene batteri, hydrogen og ammoniak, vil elektricitetsbehovet blive halveret sammenlignet med konventionelle brændstoffer som syntetisk metan eller diesel, skriver ngo'en. Der vil stadig skulle produceres 25 procent mere grøn strøm end i dag, men kun det halve af hvad diesel og syntestisk metan kræver.
Den mest effektive nuværende løsning på at mindske kulstof-udledningen på de korte ruter i Europa er batteriskibe, lyder vurderingen fra ngo’en. Hvorimod de længere ruter vil kræve flydende hydrogen og ammoniak, der er produceret på bæredygtig elektricitet.
Til gengæld advarer de om at forelske sig for meget i drivmidlet LNG. Det er i øjeblikket populært, fordi det hjælper med at overholde de kommende svovlkrav, men det har kun begrænset effekt på CO2-udledningerne.
Opfordring til EU
Shippingindustrien står for tre procent af den globale CO2-udledning og skibe med forbindelse til EU står for godt 20 procent af denne udledning, vurderer T&E.
"Shipping er det forsømte stedbarn i EU's klimapolitik. Vi bliver nødt til at komme fremad på internationalt niveau, mens praktiske skridt som investeringer i både landbaserede opladestationer og produktion samt infrastruktur til at bunkre hydrogen”, siger Faig Abbasov, shipping officer hos T&E, og tilføjer:
”En strategi om nul-udledning for shipping i EU vil hjælpe med at nedbring forurening, men giver også europæiske selskaber en fordel på det, der vil være nogle af de mest vigtige teknologier i fremtiden”.
Læs også: Havnemyndigheder går sammen i nyt klimaprogram
T&E opfordrer EU til at inkludere denne information, når unionen i slutningen af november offentliggør dekarboniseringsstrategien for 2050. Og opfordrer til at EU også tænker sig om i forbindelse med investeringer infrastukturen for LNG.
"Vi bliver nødt til at undgå at spilde en masse tid og penge på løsninger, der ikke kan levere til shippings dekarbonisering. De største faldgruber er biobrændstoffer, som ikke kan skaleres eller håndhæves bæredygtigt, især i shipping. LNG og syntetisk methan er andre blindgyder på grund af methanlækage og håndhævelsesproblemer," siger Faig Abbasov.
- SDN
Klima, miljø og energi

Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Strategi & ledelse

Apple ændrer bonusstruktur for topledere
Aflønnings- og bonuskriterier er et centralt værktøj i integrationen af bæredygtighed i en virksomhed, men ikke et mange virksomheder har taget til sig.
Samfund

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.
Samfund

Danmark skal uddanne frontløbere indenfor grøn omstilling igennem nyt unikt samarbejde
Et samarbejde imellem CBS og DTU skal styrke tværfaglighed og uddanne kandidater til erhvervslivet, der kan bidrage til at løse nogle af vores store samfundsmæssige udfordringer.