Trods gode takter fylder plastservice fra takeaway for meget
Mindre miljøbelastende alternativer til engangsplast er på vej frem. Men selvom et forbud mod engangsplast træder i kraft 3. juli i år, anvender mange danske restauranter fortsat plastservice til takeaway. Overgangen er svær, forklarer ekspert.
Ifølge Dansk Erhvervs E-handelsanalyse 2020 steg salget af takeaway med 24 procent sidste år i forhold til 2019. Den høje efterspørgsel på takeaway resulterede desværre også i en øget mængde engangsplast, der blev leveret med de mange takeaway-ordrer – til trods for, at der fra 3. juli 2021 indføres forbud mod salg af engangsplast i hele EU.
Ifølge Ditte Lysgaard Vind, som arbejder med cirkulær økonomi og er stifter af The Circular Way, har mange restauratører svært ved at finde rundt i alternativerne til den nyproducerede engangsplast:
”Det har i mange år været en jungle af mere eller mindre bæredygtige løsninger på markedet, hvoraf de fleste har været dyre og af ringe kvalitet. Det dur selvsagt ikke, og sådan er det heldigvis heller ikke længere tilfældet. Tværtimod er der sket rigtig meget god innovation på grøn emballage, så der nu er bedre alternativer i markedet. Hvilket kun er blevet vigtigere med den eksplosion vi har set i takeaway-salget under covid-19,” forklarer Ditte Lysgaard Vind.
Bionedbrydelig engangsartikler udgør vigtig bro
Under Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling i april 2021 blev der indsamlet 120.000 stykker takeaway-emballage i naturen.
Problemet består således, trods det at flere års kampagne mod engangsservice af plast og et kommende forbud har gjort indtryk på danskerne, detailkæder og ikke mindst restaurationsbranchen. Det er blevet sværere at få fingre i plastikbestik og tallerkner, og samtidig efterspørges alternativer i blandt andet pap i højere grad.
Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken
Det kan man mærke hos virksomheden Justmore, der blandt andet forhandler alternativer til engangsservice. I 2020 steg salget i denne kategori med 40 procent i forhold til 2019:
”Vi har valgt at udfase engangsplastservice fra vores udvalg, og vores leverandører arbejder på højtryk for at udvikle deres produkter, så både forbrugernes og restauranternes høje krav til engangsservice kan indfries af et alternativ,” fortæller Michael Petersen, indehaver af Justmore.
”Selvom vores produkter ikke er genandelige, udgør de en vigtig middelvej, indtil vi har udviklet genanvendelige løsninger, så der ikke skal havne mere engangsplast i den danske natur,” fortæller Michael Petersen fra Justmore.
En livscyklusvurdering foretaget af COWI for Miljøstyrelsen konkluderer, at der ikke er øgede miljøpåvirkninger ved et skift væk fra plast, også selvom de fleste af alternativerne endnu ikke kan genanvendes og derfor typisk skal bortskaffes ved forbrænding.
- EHS