Trods gode takter fylder plastservice fra takeaway for meget

Mindre miljøbelastende alternativer til engangsplast er på vej frem. Men selvom et forbud mod engangsplast træder i kraft 3. juli i år, anvender mange danske restauranter fortsat plastservice til takeaway. Overgangen er svær, forklarer ekspert.

30.06.2021

CSR.dk

Ifølge Dansk Erhvervs E-handelsanalyse 2020 steg salget af takeaway med 24 procent sidste år i forhold til 2019. Den høje efterspørgsel på takeaway resulterede desværre også i en øget mængde engangsplast, der blev leveret med de mange takeaway-ordrer – til trods for, at der fra 3. juli 2021 indføres forbud mod salg af engangsplast i hele EU.

Ifølge Ditte Lysgaard Vind, som arbejder med cirkulær økonomi og er stifter af The Circular Way, har mange restauratører svært ved at finde rundt i alternativerne til den nyproducerede engangsplast:

”Det har i mange år været en jungle af mere eller mindre bæredygtige løsninger på markedet, hvoraf de fleste har været dyre og af ringe kvalitet. Det dur selvsagt ikke, og sådan er det heldigvis heller ikke længere tilfældet. Tværtimod er der sket rigtig meget god innovation på grøn emballage, så der nu er bedre alternativer i markedet. Hvilket kun er blevet vigtigere med den eksplosion vi har set i takeaway-salget under covid-19,” forklarer Ditte Lysgaard Vind.

Bionedbrydelig engangsartikler udgør vigtig bro
Under Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling i april 2021 blev der indsamlet 120.000 stykker takeaway-emballage i naturen.

Problemet består således, trods det at flere års kampagne mod engangsservice af plast og et kommende forbud har gjort indtryk på danskerne, detailkæder og ikke mindst restaurationsbranchen. Det er blevet sværere at få fingre i plastikbestik og tallerkner, og samtidig efterspørges alternativer i blandt andet pap i højere grad.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

Det kan man mærke hos virksomheden Justmore, der blandt andet forhandler alternativer til engangsservice. I 2020 steg salget i denne kategori med 40 procent i forhold til 2019:

”Vi har valgt at udfase engangsplastservice fra vores udvalg, og vores leverandører arbejder på højtryk for at udvikle deres produkter, så både forbrugernes og restauranternes høje krav til engangsservice kan indfries af et alternativ,” fortæller Michael Petersen, indehaver af Justmore.

”Selvom vores produkter ikke er genandelige, udgør de en vigtig middelvej, indtil vi har udviklet genanvendelige løsninger, så der ikke skal havne mere engangsplast i den danske natur,” fortæller Michael Petersen fra Justmore.

En livscyklusvurdering foretaget af COWI for Miljøstyrelsen konkluderer, at der ikke er øgede miljøpåvirkninger ved et skift væk fra plast, også selvom de fleste af alternativerne endnu ikke kan genanvendes og derfor typisk skal bortskaffes ved forbrænding.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online