21.02.2022 | Klima, miljø og energi
Trykte dagligvarereklamer koster 300.000 ton CO2 om året
En sammenslutning af forskellige organisationer går nu sammen om at nedbringe mængden af trykte dagligvarereklamer. "Det er jo dybest set en unødvendig miljøbelastning", siger Coop's ansvarlighedsdirektør.
En undersøgelse fra Mindful Food Solutions, som Coop har fået lavet, viser, at danske trykreklamer samlet set koster cirka 300.000 ton CO2 om året.
Derfor har Coop og en række andre organisationer lavet en opfordringen til en ordning, hvor man skal takke ja til reklamer i sin postkasse i set for - som nu - nej tak.
Det skriver DR.
Hos Coop ønsker man at gå endnu længere end den nye ordning. Her er holdningen nemlig, at de fysiske reklamer snart skal være fortid.
"Det er jo dybest set en unødvendig miljøbelastning. Derfor vil vi gerne opfordre til, at det ikke bare er en Ja tak-ordning, men at man også kigger på at få papirreklamerne helt udfaset", siger ansvarlighedsdirektør ved Coop Signe Didde Frese.
Ja tak-ordningen har tidligere været oppe at vende, men blev sløjfet, da der blev sået tvivl om, hvorvidt ordningen ville stride mod EU-reglerne på området.
Læs også: Coop har reduceret sin CO2-udledning med 32%
Det ser dog ikke ud til at være tilfældet. Organisationerne bag det nye opråb har gennem aktindsigt fået indblik i, at EU-Kommissionen mener, at en dansk Ja tak-ordning med stor sandsynlighed er lovlig. Samtidig har flere hollandske byer allerede indført en Ja tak-ordning.
Man afventer dog fortsat den endelige juridiske afklaring fra Kommissionen.
Og det er da heller ikke udelukkende positive effekter den nye ordning vil medføre. Lokalaviserne, der i dag bliver uddelt sammen med reklamerne, vil få det svært.
"Det her tiltag skulle nødigt rive tæppet væk under de lokale ugeaviser og dermed lave en væsentlig forringelse af det lokale demokrati", siger Christian Rabjerg Madsen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet.
Bag opfordringen står foruden Coop også Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Industri, Plastic Change, Rådet for Grøn Omstilling, Reklamer Ja Tak, Dansk Affaldsforening, Forbrugerrådet Tænk, Verdens Skove og Ungeklimarådet.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.