16.05.2018  |  Klima, miljø og energi

Turisme bidrager mere end forventet til global opvarmning

Forskere har kortlagt den fulde miljømæssige omkostning ved at rejse på turisme, og resultatet er langt værre end frygtet.

Et nyt studie viser, at turisme er skyld i otte procent af verdens drivhusgasudledning. Det er er fire gange så højt, som forskere frygtede, skriver Videnskab.dk.

Læs også: Messi som ambasadør for bæredygtig turisme 

Især flytransport, cruiseskibe, shopping og middage på restauranter med importerede føde- og drikkevarer er de helt store syndere.

Derfor har forskerne bag studiet et klart budskab, hvis man ønsker at forebygge global opvarmning: Flyv mindre, og betal mere for at gøre din rejse CO2-neutral.

”Vores studie er en øjenåbner. Ikke bare er udledningen af drivhusgasser fire gange så høj, som vi tidligere har estimeret, men den stiger også rigtig meget disse år,” fortæller studiets førsteforfatter, lektor Arunima Malik fra Sydney Institute of Agriculture, i en mail til Jyllands-Posten.

Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, skriver jyllands-posten.dk.

Vi skal stadig rejse
Men selvom turisme er en af de helt store klimasynder, skal vi stadig rejse på ferie.

Det mener Kirsten Halsnæs, der er professor i klima og økonomi ved DTU Management Engineering på Danmarks Tekniske Universitet.

Hun fortæller, at det er vigtigt for både miljøet og verden, at folk fortsætter med at tage på ferie til eksempelvis Thailand, hvor en stor del af den nationale økonomi er baseret på turisme. 

”Derfor er det bedre, at satse på, at turisme kan have en positiv afsmitning på miljøvenlige teknologier og adfærd,” siger Kirsten Halsnæs til Videnskab.dk.

Bæredygtig turisme  
Thaierne skal selv, såvel som befolkningen i andre store turistlande og de turister, som besøger turistlandene, sigte mod en mere bæredygtig turisme, mener Kirsten Halsnæs.

Det kan eksempelvis gøres gennem fokus på bæredygtige hoteller, miljøvenlig transport og lokal mad.

Læs ogsåNy rapport guider turismebranchen til at blive mere cirkulær 

Derudover bør landene hver især profilere sig i forhold til miljøbevidste naturturister i stedet for turister, der foretrækker at købe importerede varer på turistrestauranter, skriver Jyllands-Posten.dk.

- JJK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere