Ud af containeren og op på produkthylden

Den cirkulære økonomi skal have et stort skub fremad. Et projekt med 20 virksomheder og forskningskraft bag vil sætte skub i brugen af restmaterialer.

Hvordan kan restmaterialer fra produktionen indgå i nye produkter? Det vil ReshapeWaste finde ud af. Foto: ReshapeWaste.

10.05.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Blind dating, speed dating og mødtes på Tinder-dating har de fleste af os hørt om. Men waste dating? Den er ny.

Hvis ens nysgerrighed er blevet vakt, er der mulighed for at få den stillet i Aalborg d. 8. juni. Her kan man møde op til Waste Dating, hvor eneste krav er, at man har et restmateriale fra sin produktion med. På den anden side af bordet vil man kunne møde sin date – en person som kan pege på, hvordan man vil kunne anvende sit restmateriale i nye produkter.

Det er Aalborg Universitets Design Lab, der står bag den nye datingscene, som en del af rekrutteringen til projektet ReshapeWaste. Efter d. 8. juni vil nogle af de deltagende virksomheder kunne blive inviteret til at komme med i gruppen på i første omgang 20 virksomheder, som bliver matchet med en industriel designer for at udvikle egentlige produktforslag. Tilmeldingen foregår her inden 1. juni.

Løfte dansk erhvervslivs cirkularitet
ReshapeWaste skal hjælpe danske design-og produktionsvirksomheder med at udnytte det økonomiske og miljømæssige potentiale i produktionsafskær og restmaterialer. Projektet, der er skabt af AAU Design Lab og Industriens Fond, skal løfte dansk erhvervslivs cirkularitet og på den måde øge konkurrenceevnen. Projektet løber fra marts 2023 til og med februar 2025.

”Kort sagt går vi efter at designe restmaterialerne ud af containeren og op på produkthylden,” siger Linda Nhu Lauersen, forskningsleder for AAU Design Lab og projektleder for ReshapeWaste.

”Den lidt længere udgave er, at ReshapeWaste skal skubbe til den cirkulære omstilling ved at vende hele designprocessen 180 grader. I stedet for at lave et design og derefter få produceret materialerne hertil, vil vi vende processen om; hvad kan vi få ud af de restmaterialer, som allerede er i loopet, så det ikke ender som affald,” fortsætter hun.

Og der burde være nok at tage af, for i Danmark genereres der årligt over en million tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder.

”Den cirkulære omstilling er en proces, som har været i gang i nogle år, men potentialet er stadig meget stort når vi ser på kvaliteten og mængderne af de restmaterialer, som i dag blot havner til forbrænding, deponi eller i bedste fald vejfyld. Det skal vi have lavet om på. Vi håber derfor at kunne inspirere både produktions- og designvirksomheder til at udnytte de ressourcer, som ellers går tabt,” siger Linda Nhu Lauersen.

Konkret værdi og værktøjer til alle
ReshapeWaste vil konkret matche produktionsvirksomheder med industrielle designere i et samarbejde, som skal resultere i produktforslag til nye produkter ud af restmaterialer. Projektet vil samtidig identificere udfordringer og løsninger i brugen af afskær og restmaterialer i nye produkter og producere forskningsmæssige resultater.

”For os er det afgørende, at virksomhederne og deres behov er i centrum. Det betyder helt konkret, at alle tiltag skal skabe værdi for den enkelte virksomhed i projektet. Men vi ønsker også at få nogle tværgående læringer ud, som forhåbentligt kan gavne hele ’produktionsdanmark’. Projektet afsluttes derfor med et inspirationskatalog, som vil indeholde konkrete how-to guides, værktøjer og inspirerende cases samt 10 videoer mv., afslutter Linda Nhu Lauersen.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cirkulære løsninger

Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø