10.05.2023  |  Klima, miljø og energi

Ud af containeren og op på produkthylden

Den cirkulære økonomi skal have et stort skub fremad. Et projekt med 20 virksomheder og forskningskraft bag vil sætte skub i brugen af restmaterialer.

Blind dating, speed dating og mødtes på Tinder-dating har de fleste af os hørt om. Men waste dating? Den er ny.

Hvis ens nysgerrighed er blevet vakt, er der mulighed for at få den stillet i Aalborg d. 8. juni. Her kan man møde op til Waste Dating, hvor eneste krav er, at man har et restmateriale fra sin produktion med. På den anden side af bordet vil man kunne møde sin date – en person som kan pege på, hvordan man vil kunne anvende sit restmateriale i nye produkter.

Det er Aalborg Universitets Design Lab, der står bag den nye datingscene, som en del af rekrutteringen til projektet ReshapeWaste. Efter d. 8. juni vil nogle af de deltagende virksomheder kunne blive inviteret til at komme med i gruppen på i første omgang 20 virksomheder, som bliver matchet med en industriel designer for at udvikle egentlige produktforslag. Tilmeldingen foregår her inden 1. juni.

Løfte dansk erhvervslivs cirkularitet
ReshapeWaste skal hjælpe danske design-og produktionsvirksomheder med at udnytte det økonomiske og miljømæssige potentiale i produktionsafskær og restmaterialer. Projektet, der er skabt af AAU Design Lab og Industriens Fond, skal løfte dansk erhvervslivs cirkularitet og på den måde øge konkurrenceevnen. Projektet løber fra marts 2023 til og med februar 2025.

”Kort sagt går vi efter at designe restmaterialerne ud af containeren og op på produkthylden,” siger Linda Nhu Lauersen, forskningsleder for AAU Design Lab og projektleder for ReshapeWaste.

”Den lidt længere udgave er, at ReshapeWaste skal skubbe til den cirkulære omstilling ved at vende hele designprocessen 180 grader. I stedet for at lave et design og derefter få produceret materialerne hertil, vil vi vende processen om; hvad kan vi få ud af de restmaterialer, som allerede er i loopet, så det ikke ender som affald,” fortsætter hun.

Og der burde være nok at tage af, for i Danmark genereres der årligt over en million tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder.

”Den cirkulære omstilling er en proces, som har været i gang i nogle år, men potentialet er stadig meget stort når vi ser på kvaliteten og mængderne af de restmaterialer, som i dag blot havner til forbrænding, deponi eller i bedste fald vejfyld. Det skal vi have lavet om på. Vi håber derfor at kunne inspirere både produktions- og designvirksomheder til at udnytte de ressourcer, som ellers går tabt,” siger Linda Nhu Lauersen.

Konkret værdi og værktøjer til alle
ReshapeWaste vil konkret matche produktionsvirksomheder med industrielle designere i et samarbejde, som skal resultere i produktforslag til nye produkter ud af restmaterialer. Projektet vil samtidig identificere udfordringer og løsninger i brugen af afskær og restmaterialer i nye produkter og producere forskningsmæssige resultater.

”For os er det afgørende, at virksomhederne og deres behov er i centrum. Det betyder helt konkret, at alle tiltag skal skabe værdi for den enkelte virksomhed i projektet. Men vi ønsker også at få nogle tværgående læringer ud, som forhåbentligt kan gavne hele ’produktionsdanmark’. Projektet afsluttes derfor med et inspirationskatalog, som vil indeholde konkrete how-to guides, værktøjer og inspirerende cases samt 10 videoer mv., afslutter Linda Nhu Lauersen.

Denne artikel er en del af temaet Tema: Cirkulære løsninger

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere