10.05.2023 | Klima, miljø og energi
Ud af containeren og op på produkthylden
Den cirkulære økonomi skal have et stort skub fremad. Et projekt med 20 virksomheder og forskningskraft bag vil sætte skub i brugen af restmaterialer.
Hvordan kan restmaterialer fra produktionen indgå i nye produkter? Det vil ReshapeWaste finde ud af. Foto: ReshapeWaste
Blind dating, speed dating og mødtes på Tinder-dating har de fleste af os hørt om. Men waste dating? Den er ny.
Hvis ens nysgerrighed er blevet vakt, er der mulighed for at få den stillet i Aalborg d. 8. juni. Her kan man møde op til Waste Dating, hvor eneste krav er, at man har et restmateriale fra sin produktion med. På den anden side af bordet vil man kunne møde sin date – en person som kan pege på, hvordan man vil kunne anvende sit restmateriale i nye produkter.
Det er Aalborg Universitets Design Lab, der står bag den nye datingscene, som en del af rekrutteringen til projektet ReshapeWaste. Efter d. 8. juni vil nogle af de deltagende virksomheder kunne blive inviteret til at komme med i gruppen på i første omgang 20 virksomheder, som bliver matchet med en industriel designer for at udvikle egentlige produktforslag. Tilmeldingen foregår her inden 1. juni.
Løfte dansk erhvervslivs cirkularitet
ReshapeWaste skal hjælpe danske design-og produktionsvirksomheder med at udnytte det økonomiske og miljømæssige potentiale i produktionsafskær og restmaterialer. Projektet, der er skabt af AAU Design Lab og Industriens Fond, skal løfte dansk erhvervslivs cirkularitet og på den måde øge konkurrenceevnen. Projektet løber fra marts 2023 til og med februar 2025.
”Kort sagt går vi efter at designe restmaterialerne ud af containeren og op på produkthylden,” siger Linda Nhu Lauersen, forskningsleder for AAU Design Lab og projektleder for ReshapeWaste.
”Den lidt længere udgave er, at ReshapeWaste skal skubbe til den cirkulære omstilling ved at vende hele designprocessen 180 grader. I stedet for at lave et design og derefter få produceret materialerne hertil, vil vi vende processen om; hvad kan vi få ud af de restmaterialer, som allerede er i loopet, så det ikke ender som affald,” fortsætter hun.
Og der burde være nok at tage af, for i Danmark genereres der årligt over en million tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder.
”Den cirkulære omstilling er en proces, som har været i gang i nogle år, men potentialet er stadig meget stort når vi ser på kvaliteten og mængderne af de restmaterialer, som i dag blot havner til forbrænding, deponi eller i bedste fald vejfyld. Det skal vi have lavet om på. Vi håber derfor at kunne inspirere både produktions- og designvirksomheder til at udnytte de ressourcer, som ellers går tabt,” siger Linda Nhu Lauersen.
Konkret værdi og værktøjer til alle
ReshapeWaste vil konkret matche produktionsvirksomheder med industrielle designere i et samarbejde, som skal resultere i produktforslag til nye produkter ud af restmaterialer. Projektet vil samtidig identificere udfordringer og løsninger i brugen af afskær og restmaterialer i nye produkter og producere forskningsmæssige resultater.
”For os er det afgørende, at virksomhederne og deres behov er i centrum. Det betyder helt konkret, at alle tiltag skal skabe værdi for den enkelte virksomhed i projektet. Men vi ønsker også at få nogle tværgående læringer ud, som forhåbentligt kan gavne hele ’produktionsdanmark’. Projektet afsluttes derfor med et inspirationskatalog, som vil indeholde konkrete how-to guides, værktøjer og inspirerende cases samt 10 videoer mv., afslutter Linda Nhu Lauersen.
Denne artikel er en del af temaet Tema: Cirkulære løsninger
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.