06.07.2022  |  Supply chain

Udbredelse af nordiske kriterier skal mindske plastaffald fra Europas hospitaler

Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa.

I foråret lancerede Danske Regioner ”Nordiske Kriterier for mere Bæredygtig Emballage”, der skal få producenter af hospitalsudstyr til at bruge mindre mængder emballage i forbindelse med hospitalsudstyr til sundhedsvæsenet. Vi taler om alt fra skalpeller til stetoskoper og senge. Siden slutningen af 2021 har alle fem regioner benyttet kriterierne til indkøb af bl.a. stomiprodukter og skyllevæsker til en samlet kontraktsum, der nu har rundet 900 mio. kroner.

Region Nordjylland, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Syddanmark er gået sammen med repræsentanter fra indkøbsorganisationer på sundhedsområdet i Sverige, Norge, Finland og Island. Disse nordiske lande er i opstartsfasen med at anvende kriterierne.

Kriterierne skal ud og arbejde for miljøet i Europa
Nu vil Danske Regioner og den danske delegation til Nordisk Råd sikre miljøkriteriernes videre færd ud i Europa. Og de har både medicoIndustrien og regeringens opbakning. Senest har miljøminister Lea Wermelin og sundhedsminister Magnus Heunicke rost regionernes grønne emballagekriterier for deres potentiale og tilkendegivet, at de vil dele regionernes miljøkriterier i relevante internationale fora i regi af Nordisk Ministerråd og EU-Kommissionen og i relevante nationale fora som Forum for Bæredygtige Indkøb.

Læs også: Vi skal over i nogle andre industrier end affald for at få innovationshøjde

”Ved at stille krav i vores udbud, kan vi fremme bæredygtig emballage på hospitalerne. Tak til sundhedsminister Magnus Heunicke og miljøminister Lea Wermelin for at ville dele regionernes miljøkriterier med EU-kommissionen. Miljøet vinder, når flere lande bruger mindre emballage på hospitalerne. Norden er allerede med. På miljøets vegne er jeg utålmodig efter, at flere lande bruger regionernes grønne emballagekriterier,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Formand for Delegationen til Nordisk Råd, Bertel Haarder, siger:

”Kriterierne er grydeklare til resten af Europa. Regionernes grønne emballagekriterier er et mønstereksempel på et visionært nordisk samarbejde, som kan gøre en forskel for vores træk på jordens ressourcer. Kriterierne er tiltrængte, da der er tale om ufattelige mængder emballageaffald fra vores hospitaler.”

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere