Ugens corona-overblik: Det går langsomt og nænsomt den rigtige vej

Der er god grund til at tro, at klima vil blive tænkt ind de øgende offentlige investeringer. God grund til at tro at virksomhederne er begyndt at overveje, hvordan de kan bruge bæredygtighed i genopretningen. Men knap så god grund til at tro, at det internationale samarbejde kan lægge fortidens sammenstød bag sig.

03.04.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Genåbningen af Danmark vil sandsynligvis begynde lige efter påske. Det var beskeden fra den danske regering mandag d. 30. marts 2020, hvilket ubetinget må siges at være en god nyhed.

I den tid Danmark har haft indført corona-restriktioner, har der tegnet sig et mønster: hver gang der efterspørges mere fokus eller handling på et område, sker der cirka en uge senere. Det er også tilfældet i denne uge.

Klimainvesteringer som genopretning
Hvor CSR.dk – ligesom mange andre – i sidste uges overblik efterlyste, at Danmark lagde klimahensyn ind som en vigtig faktor i planer for genopretning af økonomien, har regeringens støttepartier og Dansk Industri i denne uge opfordret til netop dette.

”Hvis vi laver investeringer, som flugter med det samfund, vi også gerne vil have på den anden side af krisen og de visioner, vi har haft før krisen, så er der stadig en hel del ting, vi kan gøre,” siger DI’s direktør Lars Sandahl Sørensen i en artikel i Børsen. 

Han fremhæver især områder som energieffektivitet i offentlige bygninger, teknologier til reduktion af energiforbruget og større brug af alternative energikilder, og kalder dem ”… store investeringer som vi alligevel som samfund har tænkt os at give os i kast med i takt med den grønne omstilling og klimaudfordringerne.”

I Jyllandsposten fortæller regeringens støttepartier, at de vil have ”… at den økonomiske genopretningspakke, der forventes efter krisen, skal have et klimafokus. Ikke mindst det øgede forbrug til bygninger og investering, som kommunerne har fået godkendt, ved at anlægsloftet er blevet løftet.” 

Hvem er I efter krisen?
Hvad virksomheder skal gøre, når verden langsomt kommer i gang igen, er mange begyndt at spekulere i. CSR.dk afholder f.eks. vores første webinar nogensinde d. 15. april kl 14.30, hvor fire eksperter kommer med deres ideer til at holde liv – eller mere til – i bæredygtighedsarbejdet, når den økonomiske oprydning for alvor kommer i gang.

På et mere overordnet plan har den mangeårige bæredygtighedschef i Marks&Spencers i Storbritannien, Mike Barry, fem principper, som man som virksomhed kan orientere sig efter, hvis man gerne vil bidrage til et modstandstandsdygtigt og sundt samfund. Dem folder han ud i en artikel på Ethical Corporations website.

Et af hans principper er, at fremtidens succesrige virksomheder gør snakken om purpose til virkelighed. De betaler deres skat, skærer i udbytte til ejerne og aflønning af ledelsen når de får offentlige midler til at komme gennem krisen. De tager hensyn til deres kunder og medarbejdere.

Det har genklang i udtalelserne Tobias Smidt-Fibiger, administrerende direktør for reklamebureauet McCann, kommer med i en artikel i Børsen i denne uge, hvor han gør opmærksom på, at måden man håndterer den akutte krise på, afgør dit omdømme efterfølgende.

“Man kan have alle tiders fine faktablad i sin årsrapport, men i en så ekstrem krise, hvor vi alle sammen skal give lidt ved dørene, bliver firmaernes sande samfundssind afsløret. Og der er altså meget forskelligt. Det spænder lige fra den virksomhed, der frivilligt tilbyder at hjælpe sundhedsmyndighederne – og til den, der straks fyrer mange ansatte og nægter at betale husleje”, siger han til Børsen.

Ønsker: sammenhold - har: splittelse
Et af de vigtigste forhold at holde øje med i den nære fremtid er udviklingen i EU’s forhandlinger om økonomisk genoprettelse.

Som DI’s direktør forklarer til Børsen, så er virksomhedernes marked internationalt, og det er derfor vigtigt at EU sammen finder ud af, hvad de vil og kan gøre for at kickstarte økonomien. Han peger på Kina og siger, at man der er ”… oppe på 80-90 pct. af aktiviteten allerede”.

Udsigten til at EU lykkes med det, er dog mindre gode, hvis man skal tro på DR’s mangeårige EU-korrespondent Ole Ryborg. I en analyse med baggrund i et ekstraordinært virtuelt topmøde mellem Europas statsledere, tegner han et billede af ”… et EU-samarbejde, som er havnet i en politisk mistillidskrise, som gør det meget svært at løse den økonomiske krise. 

Man kan kun håbe at de følger mønsteret for de seneste uger: først bliver et problem højlydt fremført og kort tid efter begynder man at forhandle om eller udvikle løsningen.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V