Ugens corona-overblik: Det går langsomt og nænsomt den rigtige vej

Der er god grund til at tro, at klima vil blive tænkt ind de øgende offentlige investeringer. God grund til at tro at virksomhederne er begyndt at overveje, hvordan de kan bruge bæredygtighed i genopretningen. Men knap så god grund til at tro, at det internationale samarbejde kan lægge fortidens sammenstød bag sig.

03.04.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Genåbningen af Danmark vil sandsynligvis begynde lige efter påske. Det var beskeden fra den danske regering mandag d. 30. marts 2020, hvilket ubetinget må siges at være en god nyhed.

I den tid Danmark har haft indført corona-restriktioner, har der tegnet sig et mønster: hver gang der efterspørges mere fokus eller handling på et område, sker der cirka en uge senere. Det er også tilfældet i denne uge.

Klimainvesteringer som genopretning
Hvor CSR.dk – ligesom mange andre – i sidste uges overblik efterlyste, at Danmark lagde klimahensyn ind som en vigtig faktor i planer for genopretning af økonomien, har regeringens støttepartier og Dansk Industri i denne uge opfordret til netop dette.

”Hvis vi laver investeringer, som flugter med det samfund, vi også gerne vil have på den anden side af krisen og de visioner, vi har haft før krisen, så er der stadig en hel del ting, vi kan gøre,” siger DI’s direktør Lars Sandahl Sørensen i en artikel i Børsen. 

Han fremhæver især områder som energieffektivitet i offentlige bygninger, teknologier til reduktion af energiforbruget og større brug af alternative energikilder, og kalder dem ”… store investeringer som vi alligevel som samfund har tænkt os at give os i kast med i takt med den grønne omstilling og klimaudfordringerne.”

I Jyllandsposten fortæller regeringens støttepartier, at de vil have ”… at den økonomiske genopretningspakke, der forventes efter krisen, skal have et klimafokus. Ikke mindst det øgede forbrug til bygninger og investering, som kommunerne har fået godkendt, ved at anlægsloftet er blevet løftet.” 

Hvem er I efter krisen?
Hvad virksomheder skal gøre, når verden langsomt kommer i gang igen, er mange begyndt at spekulere i. CSR.dk afholder f.eks. vores første webinar nogensinde d. 15. april kl 14.30, hvor fire eksperter kommer med deres ideer til at holde liv – eller mere til – i bæredygtighedsarbejdet, når den økonomiske oprydning for alvor kommer i gang.

På et mere overordnet plan har den mangeårige bæredygtighedschef i Marks&Spencers i Storbritannien, Mike Barry, fem principper, som man som virksomhed kan orientere sig efter, hvis man gerne vil bidrage til et modstandstandsdygtigt og sundt samfund. Dem folder han ud i en artikel på Ethical Corporations website.

Et af hans principper er, at fremtidens succesrige virksomheder gør snakken om purpose til virkelighed. De betaler deres skat, skærer i udbytte til ejerne og aflønning af ledelsen når de får offentlige midler til at komme gennem krisen. De tager hensyn til deres kunder og medarbejdere.

Det har genklang i udtalelserne Tobias Smidt-Fibiger, administrerende direktør for reklamebureauet McCann, kommer med i en artikel i Børsen i denne uge, hvor han gør opmærksom på, at måden man håndterer den akutte krise på, afgør dit omdømme efterfølgende.

“Man kan have alle tiders fine faktablad i sin årsrapport, men i en så ekstrem krise, hvor vi alle sammen skal give lidt ved dørene, bliver firmaernes sande samfundssind afsløret. Og der er altså meget forskelligt. Det spænder lige fra den virksomhed, der frivilligt tilbyder at hjælpe sundhedsmyndighederne – og til den, der straks fyrer mange ansatte og nægter at betale husleje”, siger han til Børsen.

Ønsker: sammenhold - har: splittelse
Et af de vigtigste forhold at holde øje med i den nære fremtid er udviklingen i EU’s forhandlinger om økonomisk genoprettelse.

Som DI’s direktør forklarer til Børsen, så er virksomhedernes marked internationalt, og det er derfor vigtigt at EU sammen finder ud af, hvad de vil og kan gøre for at kickstarte økonomien. Han peger på Kina og siger, at man der er ”… oppe på 80-90 pct. af aktiviteten allerede”.

Udsigten til at EU lykkes med det, er dog mindre gode, hvis man skal tro på DR’s mangeårige EU-korrespondent Ole Ryborg. I en analyse med baggrund i et ekstraordinært virtuelt topmøde mellem Europas statsledere, tegner han et billede af ”… et EU-samarbejde, som er havnet i en politisk mistillidskrise, som gør det meget svært at løse den økonomiske krise. 

Man kan kun håbe at de følger mønsteret for de seneste uger: først bliver et problem højlydt fremført og kort tid efter begynder man at forhandle om eller udvikle løsningen.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Webinar
Affaldsforbrændingens nye afgifter, kvoter og prislofter

– hvad betyder de nye rammebetingelser for anlæggene, affaldsproducenterne og input til anlæggene?

Dato

22.05.2025

Tid

12:30

Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby