18.01.2021  |  Supply chain

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger

En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.

Som et led i regeringens nye strategi for offentlige indkøb, der blev fremlagt i oktober 2020, er der blevet lavet en opgørelse over, hvor mange af de danske EU-udbud, der bygger på grønne løsninger. Det er ord som “grøn”, “miljø”, “klima” og “genanvend” man har søgt på i udbudsteksterne.

Der er blevet gennemgået 1914 opgaver, der fra juli 2019 til marts 2020 blev sendt i EU-udbud.

Det viser sig, at der i 44 procent af tilfældene var tænkt grønne løsninger ind i udbuddene.

Kenneth Skov Jensen, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ikke imponeret over resultatet.

“Det er første gang, vi prøver at kortlægge bæredygtighedselementer i udbud. Derfor er det svært at give et bud på, hvad vi havde forventet. Men når vi ser, at 44 procent indeholder en eller anden form for bæredygtighed, så tænker jeg ikke selv, at det er voldsomt imponerende. Undersøgelsesmetoden er et bredt kig på bæredygtighed i selve udbudsteksten, men der er jo ikke nogen garanti for, at udbuddet endte som bæredygtigt” udtaler han.

Læs også: Bæredygtige fonde kan stadig indeholde investeringer, der langt fra vil kunne klassificeres som grønne

Flere eksperter er dog enige om, at opgørelsen er et skridt i den rigtige retning. Man bliver opmærksom på, at det ikke er høje nok tal og kan derfor sætte en ny kurs.

Rikke Dreyer, formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, som har til formål at fremme de grønne indkøb både i de private og offentlige virksomheder, er enig og udtaler, at det er en kæmpe opgave, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført. Alene dét at der er blevet lavet en måling, er en vigtig signalværdi, som kan være med til at løfte hele det grønne område.

Den offentlige sektor har en kæmpe udbudsmuskel med 380 mia. kr. om året og udgør derfor et stort potentiale i forhold til den grønne omstilling. Tænketanken CONCITO vurderer, at disse indkøb har et klimaaftryk på omtrent 20 millioner tons CO2e per år (Kilde: Concito).

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere