Undersøgelse: Stress er et stort problem blandt unge
Usikkerhed om job og økonomi har negativ indflydelse på unges livskvalitet, viser en ny undersøgelse. Forsker efterlyser større fokus på unges udfordringer.
Er du ældre end 65 år, og bor du i Danmark eller i et andet nordisk land, har du et bedre liv end alle andre grupper i EU.
Hører du derimod til den yngre generation i Danmark, er livet knap så sjovt. Det er konklusionen i en ny rapport fra EU-instituttet til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkår, Eurofound, skriver A4Arbejdsliv.dk
"Man kan sige, at danskerne tilsyneladende rammer deres lykkepunkt lige omkring 65 års-alderen. Det peger mange andre undersøgelser også på," siger Finn Breinholt Larsen, der er programleder og seniorforsker hos Region Midtjyllands forsknings- og konsulenthus DEFACTUM og beskæftiger sig med sundhed-, social- og arbejdsmarkedet, til A4 Arbejdsliv.
"I vores egne undersøgelser fra 2013 og 2017 stiger stressniveauet for alle grupper under 65 år, men det stiger helt klart mest for de yngre grupper," fortsætter han.
Ifølge rapporten er der især to årsager til forskellen på ældre og unges livskvalitet. Unge har en større grad af usikkerhed om job og økonomi, og det sætter sig spor mentalt.
Af rapporten fremgår det også, at den nordiske velfærdsstats især servicerer de ældre godt, mens der ikke tages hånd om unges udfordringer.
"Yngre på arbejdsmarkedet bliver mere presset og har færre åndehuler i arbejdslivet. Det er et resultat af, at man ønsker at kunne levere alle de tilbud, som specielt ældre nyder godt af. De store effektivitetskrav giver de unge udfordringer, som den gammeldags socialdemokratiske velfærdsstat ikke tager højde for, siger Finn Breinholt Larsen.