Dokumentation af S’et i ESG åbner døre til nye kunder

Med sparring fra videnshuset Cabi har Simply Cooking A/S gjort social ansvarlighed til en konkurrencefordel. Dokumentation af virksomhedens sociale indsatser åbner dørene til nye kunder i en tid, hvor ESG-dagsordenen fylder stadig mere.

Foto: Cabi

26.11.2024

Sponseret

Mette Pedersen, CABI

For direktør Martin Haugaard er der ingen tvivl - et dokumenteret socialt ansvar åbner døre til nye forretningsmuligheder.

I hans kantine- og cateringvirksomhed, Simply Cooking A/S, er social bæredygtighed et helt centralt element i forretningen. Ud af de cirka 100 faste medarbejdere er omkring 20 ansat i fleksjob, i småjob eller på andre særlige vilkår. 

S’et i ESG er kort og godt en del af virksomhedens DNA, men det er også et konkurrenceparameter, oplever direktøren.

For nylig har Simply Cookings sociale profil resulteret i en god aftale:

”Vi har lige fået en ny, stor kunde, hvor vi skal stå for kantinen i en virksomhed med 300-400 medarbejdere. Kunden, der er Clever, er meget ambitiøs inden for ESG-dagsordenen. Hvis vi ikke havde kunnet dokumentere vores sociale indsatser, var vi aldrig kommet i spil som deres leverandør”, siger Martin Haugaard.

Vejen til dokumentation af S’et

Simply Cooking har løbende benyttet sig af den gratis sparring om dokumentation af S’et i ESG, som virksomheder kan hente hos Cabi - et nonprofit, landsdækkende videnshus med specialiseret viden om social bæredygtighed i SMV’er.

På Cabis hjemmeside kan ledere, ESG-managers, økonomiansvarlige og HR frit hente værktøjer, skabeloner, cases og viden om social bæredygtighed.

I Cabi vurderer chefkonsulent Marianne Lyngberg Nilsson, at Simply Cookings oplevelse af, hvad store virksomheder er optaget af, når de vælger leverandører, er et eksempel, der bliver flere af i takt med, at EU's bæredygtighedsdirektiv CSRD bliver implementeret.

”De store virksomheder vælger i stigende grad samarbejdspartnere, der kan levere data, som flugter med deres ESG-mål, fordi direktivet lægger op til ansvar for sociale forhold i en værdikæde og dermed sine leverandørers bæredygtighedstiltag. Derfor kan man som mindre virksomhed opnå konkurrencefordele, hvis man kan fremlægge dokumentation, der underbygger, at man tager socialt ansvar”, pointerer hun. 

Spørger man Martin Haugaard, hvad der har været det vigtigste redskab til at dokumentere Simply Cooking A/S’ sociale bæredygtighed, peger han på Den Sociale Beregner, som et værktøj, der på en nem måde sætter tal på virksomhedens samfundsansvar.

Beregneren estimerer den minimumsgevinst, som virksomheden bidrager til samfundet med, ved at ansætte personer fra kanten af arbejdsmarkedet. 

Jobcenter og offentlige systemer som datapartner på S’et
En beregner er dog ikke meget værd, hvis ikke man har valide data. Og lige præcis, når det gælder data på virksomhedens sociale indsatser, er der god hjælp at hente i det lokale jobcenter, fremhæver Marianne Lyngberg Nilsson:

”Har man et samarbejde med en virksomhedskonsulent eller andre fra jobcentret fx om medarbejdere i løntilskud, fleksjob eller i virksomhedspraktik, kan man der hente hjælp til at få overblik over sociale nøgletal til ESG-dokumentationen”. 

I mange tilfælde kan man også selv hente de valide data i offentlige systemer som VITAS.

Marianne Lyngberg Nilsson henviser desuden ofte virksomheder til Benchmarkmodellen som nyttigt værktøj, både til at dokumentere virksomhedens sociale indsatser og som redskab til at definere nye sociale målsætninger i ESG-strategien.

”Benchmarkmodellen er et værktøj i VITAS, hvor man som virksomhed med ret få klik kan få et overblik over, hvor god man er til at inkludere og fastholde udsatte medarbejdere sammenlignet med andre virksomheder. Systemet er baseret på CPR-data, så det er en særdeles valid kilde til data på nogle af sine sociale indsatser, man kan trække der,” fremhæver Marianne Lyngberg Nilsson.

Hun tilføjer, at hun ofte hører fra ledere i SMV’er, at modellens mulighed for at sammenligne sit sociale ansvar med andre virksomheder i samme branche skaber motivation til at hæve de sociale ambitioner.

Læs mere her om Benchmarkmodellen og se i videoen, hvordan du bruger Benchmarkmodellen

Seniorpolitik tæller også
Dokumentation af S’et i ESG handler ikke alene om medarbejdere, som kommer fra kanten arbejdsmarkedet. Også indsatser, der styrker medarbejdernes trivsel og tilknytning til arbejdspladsen, når en livskrise eller sygdom rammer, kan tælle med.

”Antallet af medarbejdere, der er vendt tilbage til job efter en langtidssygemelding kan også indgå i virksomhedens beskrivelse af S´et i ESG. Det samme gælder, hvis man har medarbejdere, der er blevet omskolet eller omplaceret på grund af nedslidning, eller hvis man har ansatte med langvarig eller kronisk sygdom, der er omfattet af en såkaldt §56-aftale”, fortæller Marianne Lyngberg Nilsson og uddyber:

”For kunder afspejler det virksomhedens fleksibilitet og villighed til at prioritere medarbejderes tilknytning på trods af helbredsmæssige udfordringer. Og dermed en central indsats for at fastholde kompetencer, der kan løse kundernes opgaver og sikre aftalte leverancer.”

Kan man som virksomhed fremlægge dokumentation for, at man fx arbejder struktureret med sygefraværet, seniorpolitik, eller har fastholdelsesplan for medarbejdere, der er langtidssygemeldte, kan det med fordel også indgå i ESG-dokumentationen, fremhæver chefkonsulenten fra Cabi.

Simply Cooking bliver mere bæredygtig
For Martin Haugaard i Simply Cooking A/S har kontrakten med Clever ikke alene gjort det klart for ham, at der er god forretning i at tage socialt ansvar og have styr på regneark og årsrapporter, der dokumenterer indsatserne. 
I bæredygtighedens navn glæder han sig desuden over, at kunden har stillet et ultimativt krav til ham:

”Aftalen indeholder krav om, at al mad og alle råvarer skal leveres i el-biler. Så her har vi jo et eksempel på, hvordan virksomheder for alvor kan sætte skub i den bæredygtige omstilling hos hinanden. Det er sådan, jeg kan lide at drive forretning”, siger Simply Cookings indehaver. 

Syv trin til at komme i gang med det strategiske ESG-arbejde

1. Sæt holdet
Du skal have ledelsen, økonomi-/regnskabsafdelingen og HR med på ESG-holdet – der er brug for et samarbejde jer imellem. Viden og fakta skal deles på tværs, også om S´et der for en del har tradition for at ligge i HR.

2. Spørg dine kunder og samarbejdspartnere
Undersøg, hvilke data jeres kunder og samarbejdspartnere forventer, at I har fokus på i jeres dokumentation.

3. Find dit fokus
Se de 8 sociale områder, der kan tælle med i dokumentation af S'et i ESG, og udvælg dem, der giver mest mening at prioritere i jeres virksomhed.
Er I omfattet af CSRD, bør I udarbejde en dobbelt væsentlighedsvurdering og tage afsæt i den i jeres strategiske arbejde. 

4. Sæt mål
Opstil mål for, hvor I gerne vil hen og beskriv vejen til målet. Det kan være mål for at opnå en større diversitet i organisationen ved fx at rekruttere mere mangfoldigt eller for at nedbringe sygefravær. En politik for håndtering af stress der viser, hvordan I håndterer og forebygger udfordringer i arbejdsmiljøet, kan også være et af jeres mål.

5. Indsaml data
I har sandsynligvis mange relevante ESG-data i egne systemer. For eksempel sygefraværsprocenter, måling af medarbejdertilfredshed og tal for medarbejderomsætning. Andre data finder I i offentlige systemer. Det gælder for eksempel tal for medarbejdere i fleksjob og med handicapkompenserende ordninger. 

6. Kommunikér
Kommuniker jeres ESG-strategi, jeres indsatser og evt. jeres delresultater på hjemmeside, sociale medier og i jobopslag, så kunder og interessenter kan se, at I tager ESG alvorligt.

7. Gå efter målene
Første gang I laver en ESG-bekrivelse, ser den måske ikke helt ud, som I ønsker. Men husk på, at det er jeres baseline. Arbejder I målrettet med de mål, I har sat, vil I kunne se, at I har opnået resultater allerede året efter.

Spørgsmål om ESG? Her er hjælp at hente:

ESG-guide
Hvad er ESG, og kan jeg bruge det i fortællingen om virksomhedens sociale ansvar? Bliv klogere på S'et i ESG. Gå til guiden

FAQ om ESG

Få svar på de hyppigst stillede spørgsmål om ESG og social bæredygtighed. Se FAQ om ESG

Excel-skabelon til at dokumentere S'et i ESG

Brug ESG-skabelonen til nemt at samle data og mål på S’et i ESG, og vis virksomhedens sociale ansvarlighed. Se ESG-skabelonen 

Du kan altid ringe gratis til Cabi på 8612 8855 og få svar og sparring på jeres sociale indsatser og S´et i ESG.

Ny frivillig standard for SMV’er
Marianne Lyngberg Nilsson understreger, at der ikke er nogle faste formater for, hvordan man rapporterer sine sociale indsatser, når man er en SMV, og ikke er omfattet af EU's CSRD-direktiv. Det gælder om at besvare det format og de KPI’er, som kunder og samarbejdspartner efterspørger.

For nylig udgav EU et udkast til en frivillig standard for SMV’er, der ønsker at arbejde med bæredygtighedsrapportering. Formålet med standarden er at gøre det nemmere for SMV'er og deres samarbejdspartnere at spørge og svare på en ensartet og effektiv måde, når der skal deles ESG-data i værdikæden. På S’et fokuserer standarden bl.a. på medarbejdernes køn, lønforhold, ulykker og uddannelsestimer.

Den endelige version af den frivillige standard forventes at blive offentliggjort i løbet af 2025, men for virksomheder, som ønsker at være på forkant eller som har kunder, der henviser til den frivillige standard, kan det være nyttigt at være bekendt med, hvad udkastet til standarden indeholder.

Frivillig standard for SMV´ere

Denne artikel er del af et tema:

26.11.2024CABI

Sponseret

Dokumentation af S’et i ESG åbner døre til nye kunder

29.04.2024CABI

Sponseret

Flere virksomheder får øjnene op for, at ledige fra kanten af arbejdsmarkedet kan bidrage til den grønne omstilling

17.04.2024CABI

Sponseret

Videnshuset Cabi indgår nu i samarbejde med Center for Små og Mellemstore virksomheder, Aarhus Universitet

21.02.2024CABI

Sponseret

Krav om data på S’et i ESG får stor betydning for virksomheders konkurrenceevne

31.01.2024CABI

Sponseret

Den grønne omstilling giver nye muligheder for social inklusion

22.09.2023CABI

Sponseret

ESG-dokumentation: Hvad pokker gør jeg lige?