Valgresultat i Kenya er vigtigt for dansk eksport til Afrika
Stabilitet i Kenya er lig god økonomi i hele Østafrika, og derfor følger danske virksomheder nøje med i valget. Præsident Uhuru Kenyatta står til genvalg, men det endelige resultat foreligger ikke endnu.
Næsten 20 millioner Kenyanere havde tirsdag mulighed for at stemme sig til en ny præsident i det store Østafrikanske land.
Og danske virksomheder følger opmærksomt med fra sidelinjen, forklarer chef for international virksomhedsrådgivning i Dansk Industri (DI), Jacob Kjeldsen.
- Kenya er den største økonomi i Østafrika og en vigtig brik i hele regionens økonomiske udvikling. Derfor betyder valgresultatet meget for danske investorer og virksomheders muligheder for at investere i og eksportere ikke bare til Kenya men til hele Østafrika, siger han.
Læs også: Rapporten 'Afrikas muligheder - set i dansk perspektiv'
Krydser fingre for fair afvikling
Valget blev i løbet af tirsdag afviklet uden de store udfald, men natten til onsdag såede udfordreren 72-årige Raila Odinga tvivl om det foreløbige valgresultat.
Ifølge nyhedsbureauet AFP er 90 procent af stemmerne fra valgstederne talt onsdag ved middagstid og her fører den siddende præsident, Uhuru Kenyatta, med 54,6 procent. 44,5 procent har stemt på Raila Odinga.
Jacob Kjeldsen forklarer, at en god afvikling af valget i Kenya også er vigtig for den politiske udvikling i regionen og resten Afrika.
- Kenya er et forbillede for andre lande på det afrikanske kontinentet i den udvikling af demokratiske styreformer, som mange lande er i gang med. Derfor håber vi meget på et kenyansk valg, som forløber godt og fair. Stabile og demokratiske lande betyder ofte gode vilkår for samhandel og eksport, siger han.
Læs også: Danske virksomheder med kurs mod Afrika
Styr på udfordringerne
Danske virksomheder har - ifølge en tidligere undersøgelse fra DI - ikke formået at udnytte mulighederne for eksport til Afrika i lige så høj grad, som vores europæiske naboer.
Den årlige danske vareeksport til Kenya udgør blot 200 mio. kroner, og det er DI’s vurdering, at der er potentiale til væsentligt mere.
Dansk Industri er derfor sammen med Industriens Fond og 14 danske virksomheder ved at kortlægge, hvordan den danske eksport til og samhandel med de afrikanske lande kan øges i projektet ’Afrikanisering - Fra Næstved til Nairobi'.
I forhold til Kenya forudsætter øget samhandel dog, at landet får styr på sine udfordringer.
- Kenya står over for en række økonomiske udfordringer, som har en betydning for det lokale erhvervsliv og som kræver en forenet regering og en progressiv præsident. Det er vigtigt, at både præsidenten og regeringen kan arbejde sammen med det internationale samfund og integrere Kenya globalt til gavn for alle - og dermed også for danske virksomheder, siger chef for international virksomhedsrådgivning Jacob Kjeldsen, DI.
Læs også: Sender dansk cykelkultur til Afrika
FAKTA
Valg i Kenya 2017
19,6 millioner vælgere kunne stemme
De skal vælge landets præsident, medlemmer af Nationalforsamlingen, kvindelige repræsentanter, guvernører, senatorer og medlemmer af regionale forsamlinger.
Der varotte præsidentkandidater, men kun den siddende præsident Uhuru Kenyatta og oppositionslederen Raila Odinga har chance for at vinde.
Resultatet af præsidentvalget ventes først onsdag. Hvis valget er tæt, kan der gå flere dage.
Kilde: Danmarks Radio (DR)
Tidligere valg i Kenya
Det er fjerde gang, at den 72-årige Odinga forsøger at blive præsident. Han hævder, at valgene i 2007 og 2013 blev stjålet fra ham.
Beskyldninger om valgfusk førte i 2007 til blodige uroligheder, der kostede over 1100 mennesker livet og sendte hundredtusinder på flugt.
Op til tirsdagens valg var der bekymringer for en ny bølge af vold og uro, men ifølge både politi og valgmyndigheder er valget forløbet fredeligt og i god ro og orden.
Næsten 20 millioner af Kenyas cirka 43 millioner indbyggere er registrerede som vælgere.
For at vinde præsidentvalget i Kenya i første runde skal en kandidat ifølge nyhedsbureauet AFP have over 50 procent af stemmerne samt mindst 25 procent af stemmerne i 24 af landets 47 regioner.
Kilde: Ritzau