Vedvarende energi vinder frem, imens den sorte energi stadig får milliardstøtte
Selvom den vedvarende energi er i sprudlende vækst, investeres der fortsat milliarder af kroner i energi lavet ved hjælp af afbrænding af kul og olie.
Corona-pandemiens nedlukninger har resulteret i et stærkt reduceret forbrug af energi. Efterspørgslen er faldet med hele 5 procent.
Det skriver Globalnyt.
Samtidig er den vedvarende energi steget med 1 procent og forventes at ende på en 7 procents stigning i alt ved årets afslutning.
”Vedvarende energi trodser vanskelighederne skabt af pandemien, og viser en robust vækst, mens andre energiformer lider,” udtaler direktør i Det Internationale Energiagentur (IEA), Fatih Birol.
Læs også: Kina vil være CO2-neutral i 2060
Kapaciteten for vedvarende energi vokser støt og her har Kina og USA førertrøjen med en forventet forøgelse på 30 procent i 2020.
IEA spår at den grønne energi vil overhale den sorte i 2025.
Dog viser undersøgelser at verdens 20 største økonomier fortsat poster store summer i den sorte energi. Det er International Institute for Sustainable Development, der har undersøgt G20-landenes statsstøtte til fossile energiformer. Hele 584 milliarder dollar årligt er det blevet til i perioden mellem 2017 og 2019.
”G20-regeringer var i forvejen ikke på vej mod at indfri deres forpligtelser i Paris-aftalen om at stoppe offentlig støtte til fossile brændstoffer inden Covid-19. Nu bevæger de sig desværre den modsatte vej. G20-midler til fossile brændstoffer er sandsynligvis på vej til at forblive på samme niveau eller endda bevæge sig opad igen i 2020 sammenlignet med de seneste par år, hvor vi har set et mindre fald i støtten,” forklarer Anna Gedddes i en pressemeddelelse.
Brasilien, Argentina og Kina bliver vurderet til at være de tre mindst syndige lande i gruppen udenfor OECD.
- MTN