01.09.2020  |  Klima, miljø og energi

Velux vil udligne sine historiske CO2-udledninger

Gennem et partnerskab med WWF Verdensnaturfonden skal VELUX Gruppen frem mod 2041 binde 5,6 millioner tons CO2 i store skovprojekter

VELUX Gruppen (Velux) offentliggør i dag koncernens nye klimaforpligtelse, hvor målet er at blive Lifetime Carbon Neutral på gruppens 100-års fødselsdag i 2041.

Hermed forpligter ovenlysfirmaet sig til at binde hele virksomhedens historiske CO2-aftryk siden dets grundlæggelse i 1941 – svarende til i alt 5,6 millioner. tons CO2 – i skovprojekter, der bliver udviklet og drevet af WWF Verdensnaturfonden. Til sammenligning oplyser Politiken, at Danmarks mål om 70% reduktion svarer til 22 millioner tons.

Læs også: Microsoft sætter gang i global indsats for biodiversitet

Samtidigt forpligter VELUX sig til at halvere gruppens fremtidige CO2-udledninger frem mod 2030 på virksomhedsniveau og på tværs af hele koncernens værdikæde i overensstemmelse med Paris-aftalens mest ambitiøse 1,5-graders scenarie.

Dermed bliver Velux en af få virksomheder i verden og den første danske, der stiller sig ved siden af Microsoft på næste trin på klima-ambitionsstigen, hvor nuludledningsmålsætninger ikke længere er lederskab. For Microsofts øverste chef, Brad Smith, handler det om, at mens alle skal arbejde på at nå til netto nul udledninger, bør dem, der har råd til at gå videre end det, gøre netop det. 

Velux deler metoden
Velux’s strategi er udviklet i tæt parløb med WWF Verdensnaturfonden og gør det muligt at tage ansvar for både historiske og fremtidige CO2-udledninger. Samtidig bidrager aktiviteterne til at bevare noget af verdens mest værdifulde og biodiversitetsrige regnskov samt forbedre leveforholdene for de lokale samfund.

”Det er en helt ny forpligtelse over for klimaet, som bliver indfriet gennem et 20-årigt partnerskab med WWF Verdensnaturfonden. Forhåbentligt kan vi inspirere andre virksomheder til at følge i vores fodspor og gå i nul over en hel levetid og sammen sikre en bæredygtig fremtid for alle, siger David Briggs, adm. direktør i Velux, som også håber, at virksomheden med dette initiativ kan inspirere andre.

»Vi håber, at det kan få en katalytisk virkning. Derfor vil vi fremlægge den metode, vi har brugt til at beregne vores historiske klimaaftryk, så andre kan bruge den«, sagde han ved præsentationen af partnerskabet med WWF. Det skriver Politiken.

At dele metoden kan der være god brug for, for en af udfordringerne ved at arbejde med historiske udledninger er, at der ikke findes en etableret standard for at gøre det, ligesom de nødvendige data kan være svære at grave frem. 

200.000 hektar skov
Velux vil i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden investere i fem skovprojekter, der samlet vil bevare og genoprette op mod 200.000 hektar tropisk skov med høj biodiversitet. Det svarer til et areal, der er større end Lolland, Falster og Møn tilsammen. Det forventes, at op mod 10 millioner nye træer skal plantes, og at der vil blive skabt jobs og bæredygtig udvikling for de lokale befolkninger som en integreret del af skovprojekterne. De første to ud af fem skovprojekter er allerede identificeret og kommer til at ligge i henholdsvis Uganda og Myanmar.

I Uganda vil fokus være på at genoprette nedbrudte skove, plante ny skov og beskytte de eksisterende naturlige skove gennem en bred vifte af initiativer. Projektet i Myanmar vil have fokus på at bevare unik biodiversitet og skov i Tanintharyi-regionen i tæt samarbejde med og til fordel for lokalsamfundene.

Læs også: Hvad skal der ske med de danske skove

Partnerskabet med WWF er en del af Veluxs bæredygtighedsstrategi 2030, som også har emissionsreduktionsmål gennem Science Based Targets-initiativet. Som en del af transformationen vil Velux øge investeringerne i energieffektivitet på koncernens fabrikker, skifte til vedvarende energi og indkøbe al elektricitet fra vedvarende energikilder samt ændre den måde, hvorpå koncernen specificerer og indkøber materialer.

Læs mere om VELUX Lifetime Carbon Neutral og skovprojekterne i kernen af partnerskabet med WWF Verdensnaturfonden.

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere