06.04.2020  |  Klima, miljø og energi

Verdens første elvej kommer godt fra start

På Gotland er den første test med kørsel af ellastbiler på verdens første vej med elektrisk opladning indbygget i vejbanen veloverstået. Testen viste, at systemet fungerer selv i svære betingelser med sne og frost. En vigtig milepæl, mener ejeren Electreon.

Israelske Electreon netop afsluttet en test af trådløs opladning af en 40 tons ellastbil på deres vej med indlagt elektricitet beliggende på øen Gotland i Sverige.

Læs også: Konsortium klar til at anlægge elvej på Gotland

Det er verdens første kørsel med lastbil på en offentlig trådløs elvej, og forsøget er en vigtig milepæl for Smartroad Gotland-projektet og for elektrisk mobilitet, mener Electreon.

Testen fandt sted over halvanden uge i vinterforhold med regn og sne, og bekræfter derfor, at vejinfrastrukturen med succes fungerer under virkelige forhold, og at systemet ikke påvirkes af dårligt vejr.

Til at starte med blev styreenheden installeret i vejsiden, forbundet til elforsyningsnettet og spolerne under vejen. Dernæst blev forbindelsen til spolerne og den statiske opladning af lastbilen testen.

Endelig blev systemet testet til dynamisk opladning af lastbilen på en 50 meter lang strækning med en hastighed på op til 30 kilometer i timen. Systemet blev betjent automatisk og fjernovervåget.

Energi og hastighed skal øges
Resultaterne af testen er tilfredsstillende, mener Electreon. Systemet fungerede, mens lastbilen var på farten, og alle modtagere fungerede og overførte 45 kW til lastbilens batteri.

I de følgende måneder er planen, at den overførte energi og lastbilens hastighed skal øges, således at batteriet kan modtage 125 kW og at køretøjet kan opnå motorvejshastighed.

Oren Ezer, administrerende direktør hos Electreon Wireless, er begejstret for testresultaterne:

Læs også: Regeringen vil udlægge klimavenlig asfalt

”Resultaterne af testen er en vigtig milepæl for projektet, der er finansieret af den svenske transportadministration, og for muliggørelsen af elektrisk mobilitet, der er praktisk, omkostningseffektiv og bæredygtig”, siger han.

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere