Verdens første standard for cirkulær økonomi er klar

Den britiske standardiseringsvirksomhed BSI har publiceret en ny standard for cirkulær økonomi, der er den første af sin slags på verdensplan. Standarden skal være en praktisk guide til de organisationer, der gerne vil til at tjene penge på de cirkulære principper.

Der er et gigantisk finansielt potentiale i den cirkulære økonomi, påpeger BSI, der derfor har søsat en praktisk guide til alle typer virksomheder, der vil anvende principperne i større eller mindre grad..

28.06.2017

CSR.dk

Standarden handler således om cirkulær økonomi og er den første af sin slags, både i Storbritannien og globalt, skriver Ellen MacArthur Foundation (EMF), der har bidraget til at udvikle standarden.

Som navnet antyder, skal den fungere som et rammeværktøj, der kan give praktisk vejledning til de virksomheder og andre typer af organisationer, der gerne vil ”kapitalisere på den cirkulære økonomi”, som det hedder i en briefing om den nye standard.

Praktisk relevant guide til alle slags virksomheder
BSI peger på en undersøgelse fra McKinsey, der i 2015 estimerede, at den cirkulære økonomi ville have en værdi på 1,8 billioner euro (godt 13.400 mia. kr.) alene i Europa i 2030. Det potentiale skal indfries ved at virksomhederne bruger de cirkulære principper omkring hele deres forretning (processer, produktion, services etc.), hvilket vil gøre dem i stand til at håndtere deres ressourcer bedre.

BS 8001 har to grundlæggende formål:

  1. At forklare, hvad den cirkulære økonomi er, og hvorfor det at bevæge sig i retning af en mere cirkulær driftsmodel kan være fordelagtigt og relevant for en organisation – både nu og i fremtiden.
  2. At guide til, hvordan man kan implementere den cirkulære økonomis principper i en organisation for at skabe værdi gennem innovation af processer, produkter, service eller forretningsmodeller.

På den baggrund har EMF arbejdet med BSI for at sørge for at den er ”praktisk relevant for erhvervslivet, og tilgængelig for dem, der ikke har nogen forudgående viden om cirkulær økonomi. Standarden er designet til at være fleksibel for dem, der tager den til sig – uanset deres størrelse, sektor, type eller beliggenhed”.

Således fremgår det også, at standarden både kan vise vej til de mindre ‘quick-wins’ og hjælpe organisationer med at ”gentænke holistisk hvordan deres ressourcer bliver håndteret for at skabe finansielle, miljømæssige og sociale fordele”.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

BSI understreger desuden, at ”BS 8001 er en frivillig guide (…). Det betyder at den ikke er målrettet mod eller passende til certificeringsformål; du kan eksempelvis ikke bliver certificeret for at overholdelse”.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online