Verdens første standard for cirkulær økonomi er klar

Den britiske standardiseringsvirksomhed BSI har publiceret en ny standard for cirkulær økonomi, der er den første af sin slags på verdensplan. Standarden skal være en praktisk guide til de organisationer, der gerne vil til at tjene penge på de cirkulære principper.

Der er et gigantisk finansielt potentiale i den cirkulære økonomi, påpeger BSI, der derfor har søsat en praktisk guide til alle typer virksomheder, der vil anvende principperne i større eller mindre grad..

28.06.2017

CSR.dk

Standarden handler således om cirkulær økonomi og er den første af sin slags, både i Storbritannien og globalt, skriver Ellen MacArthur Foundation (EMF), der har bidraget til at udvikle standarden.

Som navnet antyder, skal den fungere som et rammeværktøj, der kan give praktisk vejledning til de virksomheder og andre typer af organisationer, der gerne vil ”kapitalisere på den cirkulære økonomi”, som det hedder i en briefing om den nye standard.

Praktisk relevant guide til alle slags virksomheder
BSI peger på en undersøgelse fra McKinsey, der i 2015 estimerede, at den cirkulære økonomi ville have en værdi på 1,8 billioner euro (godt 13.400 mia. kr.) alene i Europa i 2030. Det potentiale skal indfries ved at virksomhederne bruger de cirkulære principper omkring hele deres forretning (processer, produktion, services etc.), hvilket vil gøre dem i stand til at håndtere deres ressourcer bedre.

BS 8001 har to grundlæggende formål:

  1. At forklare, hvad den cirkulære økonomi er, og hvorfor det at bevæge sig i retning af en mere cirkulær driftsmodel kan være fordelagtigt og relevant for en organisation – både nu og i fremtiden.
  2. At guide til, hvordan man kan implementere den cirkulære økonomis principper i en organisation for at skabe værdi gennem innovation af processer, produkter, service eller forretningsmodeller.

På den baggrund har EMF arbejdet med BSI for at sørge for at den er ”praktisk relevant for erhvervslivet, og tilgængelig for dem, der ikke har nogen forudgående viden om cirkulær økonomi. Standarden er designet til at være fleksibel for dem, der tager den til sig – uanset deres størrelse, sektor, type eller beliggenhed”.

Således fremgår det også, at standarden både kan vise vej til de mindre ‘quick-wins’ og hjælpe organisationer med at ”gentænke holistisk hvordan deres ressourcer bliver håndteret for at skabe finansielle, miljømæssige og sociale fordele”.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

BSI understreger desuden, at ”BS 8001 er en frivillig guide (…). Det betyder at den ikke er målrettet mod eller passende til certificeringsformål; du kan eksempelvis ikke bliver certificeret for at overholdelse”.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online