Verdens første standard for cirkulær økonomi er klar
Den britiske standardiseringsvirksomhed BSI har publiceret en ny standard for cirkulær økonomi, der er den første af sin slags på verdensplan. Standarden skal være en praktisk guide til de organisationer, der gerne vil til at tjene penge på de cirkulære principper.
BS 8001 lyder det formelle navn på en af de nyeste standarder fra den britiske standardiseringsvirksomhed BSI (British Standards Institution). Undertitlen ”Framework for implementing the principles of the circular economy in organizations. Guide” giver et hint om, at det er noget nyt, vi har med at gøre.
Læs også: Cirkulær økonomi skal redefinere vækst
Standarden handler således om cirkulær økonomi og er den første af sin slags, både i Storbritannien og globalt, skriver Ellen MacArthur Foundation (EMF), der har bidraget til at udvikle standarden.
Som navnet antyder, skal den fungere som et rammeværktøj, der kan give praktisk vejledning til de virksomheder og andre typer af organisationer, der gerne vil ”kapitalisere på den cirkulære økonomi”, som det hedder i en briefing om den nye standard.
Praktisk relevant guide til alle slags virksomheder
BSI peger på en undersøgelse fra McKinsey, der i 2015 estimerede, at den cirkulære økonomi ville have en værdi på 1,8 billioner euro (godt 13.400 mia. kr.) alene i Europa i 2030. Det potentiale skal indfries ved at virksomhederne bruger de cirkulære principper omkring hele deres forretning (processer, produktion, services etc.), hvilket vil gøre dem i stand til at håndtere deres ressourcer bedre.
BS 8001 har to grundlæggende formål:
- At forklare, hvad den cirkulære økonomi er, og hvorfor det at bevæge sig i retning af en mere cirkulær driftsmodel kan være fordelagtigt og relevant for en organisation – både nu og i fremtiden.
- At guide til, hvordan man kan implementere den cirkulære økonomis principper i en organisation for at skabe værdi gennem innovation af processer, produkter, service eller forretningsmodeller.
På den baggrund har EMF arbejdet med BSI for at sørge for at den er ”praktisk relevant for erhvervslivet, og tilgængelig for dem, der ikke har nogen forudgående viden om cirkulær økonomi. Standarden er designet til at være fleksibel for dem, der tager den til sig – uanset deres størrelse, sektor, type eller beliggenhed”.
Således fremgår det også, at standarden både kan vise vej til de mindre ‘quick-wins’ og hjælpe organisationer med at ”gentænke holistisk hvordan deres ressourcer bliver håndteret for at skabe finansielle, miljømæssige og sociale fordele”.
Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?
BSI understreger desuden, at ”BS 8001 er en frivillig guide (…). Det betyder at den ikke er målrettet mod eller passende til certificeringsformål; du kan eksempelvis ikke bliver certificeret for at overholdelse”.
-AK