20.03.2019 | Klima, miljø og energi
Verdens højeste træhus er åbnet i Norge
Den 15. marts åbnede Mjøstårnet i Norge officielt huset efter en byggeperiode på under to år. Med en højde på 85,4 meter er det ”verdens højeste showcase for bæredygtige løsninger”, som entreprenøren siger.
I Brumunddal godt 140 kilometer nord for Oslo har et opsigtsvækkende bygningsværk netop slået dørene op. Det 85,4 meter høje Mjøstårnet, der åbnede den 15. marts, er verdens højeste træbygning, opført næsten udelukkende i limtræ, kun med betondæk på de øverste af de 18 etager for at afstive bygningen og forhindre den i at svaje.
Læs også: Fremtidens bæredygtige højhus er af træ
Teknikken og den aktuelle verdensrekord har tiltrukket global opmærksomhed, hvilket skaber glæde hos entreprenøren Moelven, der har bæredygtighed som en central virksomhedsværdi.
”Det er meget inspirerende at se den massive interesse for denne bygning på verdensplan. Der er stor efterspørgsel på fremtidens bæredygtige løsninger, og Mjøstårnet er nu verdens højeste showcase for lige præcis det”, siger CEO for Moelven Limtre, Rune Abrahamsen.
At bygge i træ har flere klimamæssige fordele, som Mjøstårnet også illustrerer. Tømmeret er i sig selv CO2-positivt, da det binder kulstof selv efter fældning. Træet er hentet fra ansvarlige, lokale skovbrug, og den lavere vægt sammenlignet med beton eller stål har forkortet byggeprocessen og behovet for transport af elementer.
Arbejdet med fundamentet begyndte i april 2017 og selve opførelsen af bygningen i september samme år. Fuld højde nåede man i september 2018. Undervejs har man samlet bygningen fire etager ad gangen uden brug af udvendigt stillads, og hele projektet nåede i mål inden for tidsrammen.
Inspireret af Parisaftalen
”Vi vil skabe en bæredygtig fremtid ved at bruge træ. Moelven høster en vedvarende ressource, og for hvert træ vi fælder, bliver mindst to nye plantet. Mjøstårnet er endnu et bevis for, hvad det er muligt at bygge med tømmer, og vi håber at denne bygning vil inspirere andre til at vælge mere bæredygtige og klimavenlige løsninger i årene fremover”, siger CEO for Moelven Industrier, Morten Kristiansen.
Faktisk skulle Mjøstårnet ”kun” have været 81 meter højt, men i løbet 2018, da byggeriet nærmede sig toppen, besluttede man at tilføje en 4,4 meter høj pergola i form af en bjælkekonstruktion med afrundede bjælker, der kan modstå vindbelastningen i højden.
Ikke uvæsentligt gør tilføjelsen, at Mjøstårnet lige akkurat holder fast i rekorden foran det 84 meter høje HoHo Wien, der også åbner i år. I modsætningen til det norske højhus, så har tårnet i Wien dog en smal kerne af beton.
Læs også: Konference om træ i byggeriet lader bæredygtigheden fylde
Idéen til Mjøstårnet, der indeholder restaurant, kontorer, lejligheder, et hotel og en indendørs pool, kom fra udvikleren Arthur Buchardt, der hentede direkte inspiration fra Parisaftalen og dens målsætning om reduktion af det globale CO2-udslip.
”Jeg tog udfordringen bogstaveligt, og uden at spørge politikerne, så gjorde jeg noget ved det. At bygge i træ giver os en bedre verden at trække vejret i”, siger han.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Hvad kaffegrums dog kan bruges til!
Har du set mine veganske sneakers af kaffegrums? Det spørgsmål kan man faktisk stille nu pga. to dele innovation og en del gode alliancer.
Kommunikation

Aarhusiansk Kvickly bliver til klimalaboratorium
Coop har udvalgt en Kvickly i Aarhus som testlaboratorium for klimavarer og klimatiltag.
Menneskerettigheder

Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling
Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.
Samfund

Ny kortlægning: Over halvdelen af de videregående uddannelser giver nu kompetencer inden for grøn omstilling
For første gang er det kortlagt, hvilke videregående uddannelser som giver kompetencer med relevans for den grønne omstilling. Tallene viser, at 65 procent af landets videregående uddannelsesudbud nu arbejder aktivt med grøn omstilling i uddannelsen.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal vise vej mod Power-to-X i hovedstadsområdet
Region Hovedstaden er gået sammen med Aalborg Universitet og tænketanken Grøn Energi om at få kortlagt muligheder og grundlag for at placere et eller flere Power-to-X anlæg i hovedstadsområdet – og udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.
Samfund

Gode takter i grønne investeringer på statens vegne
Udsigten fra Danmarks Grønne Investeringsfond er god: 2021 bød på rekordhøj aktivitet og CO2-reduktion i deres investeringer.