20.03.2019  |  Klima, miljø og energi

Verdens højeste træhus er åbnet i Norge

Den 15. marts åbnede Mjøstårnet i Norge officielt huset efter en byggeperiode på under to år. Med en højde på 85,4 meter er det ”verdens højeste showcase for bæredygtige løsninger”, som entreprenøren siger.

I Brumunddal godt 140 kilometer nord for Oslo har et opsigtsvækkende bygningsværk netop slået dørene op. Det 85,4 meter høje Mjøstårnet, der åbnede den 15. marts, er verdens højeste træbygning, opført næsten udelukkende i limtræ, kun med betondæk på de øverste af de 18 etager for at afstive bygningen og forhindre den i at svaje.

Læs også: Fremtidens bæredygtige højhus er af træ

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Teknikken og den aktuelle verdensrekord har tiltrukket global opmærksomhed, hvilket skaber glæde hos entreprenøren Moelven, der har bæredygtighed som en central virksomhedsværdi.

”Det er meget inspirerende at se den massive interesse for denne bygning på verdensplan. Der er stor efterspørgsel på fremtidens bæredygtige løsninger, og Mjøstårnet er nu verdens højeste showcase for lige præcis det”, siger CEO for Moelven Limtre, Rune Abrahamsen.

At bygge i træ har flere klimamæssige fordele, som Mjøstårnet også illustrerer. Tømmeret er i sig selv CO2-positivt, da det binder kulstof selv efter fældning. Træet er hentet fra ansvarlige, lokale skovbrug, og den lavere vægt sammenlignet med beton eller stål har forkortet byggeprocessen og behovet for transport af elementer.

Arbejdet med fundamentet begyndte i april 2017 og selve opførelsen af bygningen i september samme år. Fuld højde nåede man i september 2018. Undervejs har man samlet bygningen fire etager ad gangen uden brug af udvendigt stillads, og hele projektet nåede i mål inden for tidsrammen.

Inspireret af Parisaftalen
”Vi vil skabe en bæredygtig fremtid ved at bruge træ. Moelven høster en vedvarende ressource, og for hvert træ vi fælder, bliver mindst to nye plantet. Mjøstårnet er endnu et bevis for, hvad det er muligt at bygge med tømmer, og vi håber at denne bygning vil inspirere andre til at vælge mere bæredygtige og klimavenlige løsninger i årene fremover”, siger CEO for Moelven Industrier, Morten Kristiansen.

Faktisk skulle Mjøstårnet ”kun” have været 81 meter højt, men i løbet 2018, da byggeriet nærmede sig toppen, besluttede man at tilføje en 4,4 meter høj pergola i form af en bjælkekonstruktion med afrundede bjælker, der kan modstå vindbelastningen i højden.

Ikke uvæsentligt gør tilføjelsen, at Mjøstårnet lige akkurat holder fast i rekorden foran det 84 meter høje HoHo Wien, der også åbner i år. I modsætningen til det norske højhus, så har tårnet i Wien dog en smal kerne af beton.

Læs også: Konference om træ i byggeriet lader bæredygtigheden fylde

Idéen til Mjøstårnet, der indeholder restaurant, kontorer, lejligheder, et hotel og en indendørs pool, kom fra udvikleren Arthur Buchardt, der hentede direkte inspiration fra Parisaftalen og dens målsætning om reduktion af det globale CO2-udslip.

”Jeg tog udfordringen bogstaveligt, og uden at spørge politikerne, så gjorde jeg noget ved det. At bygge i træ giver os en bedre verden at trække vejret i”, siger han.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere