01.08.2013  |  Klima, miljø og energi

Verdens Skove får medhold i klage over Coca Cola

Coca-Cola har misledt forbrugerne i miljøvenlig kampagne, der ifølge Verdens Skove er greenwashing af værste skuffe.

Forbrugerombudsmanden har netop afgjort, at Verdens Skove får medhold i klage over Coca-Cola. Sagen drejer sig om flasken ’plantbottle’, som Coca-Cola har markedsført grønnere, end den er.

Læs også: Partnerskab: Coca-Cola og WWF vil redde isbjørnen

”Vi er meget positive over, at Forbrugerombudsmanden er kommet med en udmelding i sagen, og vi noterer os, at vi har fået medhold i samtlige af vores klagepunkter. Coca-Colas lancering af ’plantbottle’ er et af de mest grelle eksempler på greenwash set herhjemme og for at sige det lige ud, så har selskabet i denne kampagne forbrudt sig mod stort set alle punkter formuleret om god markedsføringsskik på miljøområdet”, forklarer talsmand for Verdens Skove Kristian Jørgensen.

Ulovlig markedsføring
I den nu tre år gamle kampagne lancerer Coca-Colas ’plant bottle’ som miljøvenlig baseret på flaskens indhold af genvundet plast og plantemateriale. Men på grund af manglende dokumentation om flaskens påståede miljøgevinst, er der altså tale om ulovlig markedsføring.

”Vi står på kanten af det, man kalder det biobaserede samfund, hvor de fossile kilder erstattes med plantebaserede teknologier. Det lyder umiddelbart godt, men der er talrige eksempler på, at de samlede miljøpåvirkninger af biobaserede produkter kan være rigtig dårlige. Derfor er princippet om at kunne dokumentere miljøpåstande vigtig, og her har Coca-Cola altså fejlet”, siger Kristian Jørgensen.

"Coca-Colas lancering af ’plantbottle’ er et af de mest grelle eksempler på greenwash set herhjemme"

Kristian Jørgensen, talsmand for Verdens Skove

Kristian Jørgensen pointerer vigtigheden af gennemskuelighed i en tid, hvor mange virksomheder gerne vil kalde sig grønne. Det gør det svært for forbrugeren at navigere i en jungle af udbud fra mere eller mindre grønne virksomheder og dermed vide, om man gør noget godt for miljøet eller ej.

Læs også: Tre liter rent vand-kampagne bygger nu brønde i Uganda

For sen afgørelse
Det vækker glæde hos Verdens Skove, at afgørelsen er faldet til miljøorganisationens fordel, men den lange sagsbehandling er problematisk.

”Vi har ved flere lejligheder pointeret behovet for, at markedsføringssager bør have relativ hurtig sagsbehandling, da synderne af falsk etisk og grøn markedsføring vinder markedsandele i den periode, markedsføringen er aktuel. Forbrugerombudsmandens vurdering og eventuelle sanktioner står ikke mål med virksomhedernes gevinst, når kampagnerne er forældede og uaktuelle”, Kristian Jørgensen.

Mere fra Kristine

Kristine Kaalund

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere