Verdens største bryggeri finder klimavenlig måde at lave øl på
Der er fundet en grønnere måde at fremstille øl. Ved at ændre metoden, hvorpå man tilfører øllen brus, kan CO2-udledningen reduceres med fem procent om året, annoncerer verdens største bryggeri, AB InBev.
Nu kan du snart nyde en iskold og mere klimavenlig øl. Verdens største bryggeri, belgiske AB InBev, har efter eget udsagn fundet en metode, hvorpå CO2-udledningen ved brygningsprocessen kan reduceres med fem procent. Det sker ved at ændre måden, hvorpå øllen får tilføjet brus, skriver The Guardian.
AB InBev har i fire år eksperimenteret med produktionen af øl med henblik på at optimere den. Og nu har virksomheden fået et gennembrud. Med den nye metode beholdes smagen og de karakteristiske gasbobler i det færdige produkt, samtidig med at der anvendes mindre varme og vand til brygningen, fortæller bryggeriet.
Boblerne er afgørende for smagen
Gasboblerne bliver i øl-sammenhænge betragtet som afgørende for at bestemme og bibeholde den gode smag. Traditionelt set kræver den kogning, der fremstiller gasbobler, rigelige mængder af vand og varme for at lykkes.
AB InBevs nye metode kan stimulere virkningerne ved kogningen, men uden at få ølmassen til at nå kogepunktet. Ved at puste nitrogen og CO2 ned i tanken med bryggen får man, ifølge virksomheden, skabt bobler alligevel, men på en mere klimavenlig måde.
”Vores innovation er at opvarme alting til lige under kogepunktet, hvilket giver en energibesparelse på 80 procent på dette tidspunkt. Der bliver udgivet meget mindre damp, hvilket giver dig mulighed for at bruge mindre vand. I vores tilfælde lykkedes det at gå fra fem procent vanddamp til mindre end én procent”, siger David De Schutter, der er AB InBevs’ researchchef i Europa, til The Guardian.
Bryggeriet håber på, at alle dets bryggerier vil have inkorporeret den nye teknik i løbet af de næste 10 år. Det vil mindske CO2-udledningen med fem procent om året svarende til energiforbruget for 120.000 familier, hævder AB InBev.
Læs også: Grønne ambitioner kræver politisk opbakning
Og selvom bryggeriet har fået patent på teknologien, tilbyder de mindre bryggerier at bruge metoden kvit og frit. De større konkurrenter derimod vil blive pålagt et gebyr, hvis de ønsker at efterlade et renere klimaaftryk.
- EST