Verdensmål i forretningen: Når verdens behov er dit fremtidige marked

Det er stadig ikke nemt for virksomhederne helt at få hold om, hvad og hvordan de skal bruge verdensmålene til. De siger, det handler om viden og værktøjer. Måske handler det om at stille de rigtige spørgsmål.

08.06.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Siden verdensmålene blev vedtaget under FN’s generalforsamling i 2015, har det mildt sagt ikke skortet på opfordringer til virksomhederne om at komme med på vognen.

De er omtalt som bl.a. et innovationskatalog, et eksportkatalog og en bestillingsseddel fra fremtiden. Der er blevet analyseret og regnet på potentialet, som siges globalt at løbe op i 12.000 milliarder dollar om året inden for fire sektorer (sundhed og velfærd, fødevarer og landbrug, byer og mobilitet samt energi og materialer). For danske virksomheder alene mener Udenrigsministeriet, at der ligger for 400 milliarder kroner blandede forretningsmuligheder og venter frem mod 2030.
I de seneste to-tre år er virksomhedernes foreningsliv blevet verdensmåls-entusiaster. Dansk Industri har omfavnet konceptet fuldstændig, og i det prestigefulde Selskab for Virksomhedsledelse, som driver netværket af VL-grupper, havde man verdensmål som årets tema i 2019 og udviklede dedikerede værktøjer og en app til toplederne.

Læs også: SDG'erne skal leves og 'teknikkes' ind i forretningen

Alligevel. For sådan et er der. Alligevel viser en undersøgelse fra PwC fra sommeren 2019 af 400 danske erhvervslederes forhold til verdensmålene, at knap en tredjedel af dem ikke rigtig kender målene. Omkring en fjerdedel af dem siger, at de i deres virksomhed slet ikke arbejder med målene. Kigger man isoleret på de mindre virksomheder i undersøgelsen, er tallene højere. De siger, det overvejende er fordi, verdensmålene ikke er prioriteret af virksomhedens ledelse, at de ikke har ressourcer til det, og at de mangler viden og konkrete værktøjer, som de kan bruge.

Hvor er mulighederne?
Heldigvis findes den slags værktøjer. Faktisk findes der mange. Alle konsulenthuse med respekt for sig selv har et verdensmåls-produkt eller -program på hylderne, og man kan sige nogenlunde det sammen om erhvervsorganisationer, NGO’er og relevante offentlige instanser.

En del af projekterne og programmerne har også en ambition om at samle op på og dele viden opbygget gennem projektet. Som f.eks. ved at kortlægge og kategorisere, hvordan en virksomhed kan sætte ind, hvis man vil arbejde med verdensmålene.

Kilde: UNDP i Mandag Morgen.

Som figuren fra UNDP’s SDG-acceleratorprogram viser, så er der overordnet tre måder at bruge verdensmål i forretningen.

  • Det første handler om at sikre, at man overholder gældende love og regler – og derfor har etableret processer og uddelegeret ansvaret for at sørge for, at man ideelt set ikke påvirker sin omverden negativt, og at man – hvis man gør – arbejder på at ændre på det.
  • Det andet handler om, forholdene i ens drift. Det har to sider: arbejdet med leverandører og andre involverede i ens værdikæde; og jagten på miljømæssige effekter som samtidig leverer på bundlinjen, fordi man sparer på udgifter til vand og energi.
  • Det tredje er det, som er mest nyt ift tidligere tiders arbejde med CSR og bæredygtighed, nemlig at man går ind og bruger sin virksomheds kompetencer til at udvikle salgbare løsninger på områder, hvor man i verdensmålene kan finde udækkede behov.

Samtidig er der dog også en mere kortsigtet markedsoptimeringsgevinst at hente ved at imødekomme en øget efterspørgsel på bæredygtige produkter. Størrelsen på det marked blev refereret af rådgivervirksomhed og CSR.dk-partner Sustainable Builders 2030, i en artikel på CSR.dk. Her skrev de, at der ifølge NYU Stern Centre for Sustainable Business i USA blev solgt for 113 mia. amerikanske dollars produkter, der markedsføres som bæredygtige,i USA i 2018. Dette svarer til en vækst på 29 % siden 2013. I løbet af disse fem år har bæredygtige produkter haft en vækst, der var 5,6 gange større end produkter, der ikke er blevet markedsført som bæredygtige.

Banker skal ikke kurere kræft
Selv de mest entusiastiske verdensmålsambassadører er dog enige om en ting: at grænseløs frihed til at vælge de mål, man bedst kan lide, ikke rigtig sørger for at indsatsen bidrager mest muligt til at opfylde målene – eller til at skabe fordele for din virksomhed.

Bestyrelsesformand i Mærsk og Siemens, Jim Hageman Snabe, gjorde dette meget klart på VL-døgnet i 2019. Her fortalte han historien om en bank, der havde inviteret ham til at deltage i en strategiproces, hvor de gerne ville arbejde med, hvordan de kunne bidrage til en bedre verden. Deres første idé var, at de gerne ville bidrage til at kurere kræft.

”De havde gjort det på den gamle måde. De havde spurgt sig selv, hvilket problem, de syntes, det var vigtigt at få løst. Jeg spurgte dem, på hvilken måde det at drive bank havde gjorde, at de kunne yde et unikt og kvalificeret bidrag til at kurere kræftsygdomme? Hvad nu hvis, I prøvede at få finansielle ydelser ud til dem, der ikke har adgang til dem, i stedet?” fortalte Jim Hageman Snabe.

Han fortsatte med at forklare, at han mener, at virksomhederne skal besvare tre spørgsmål:

  • Hvor bør verden være eller bevæge sig hen i de næste år?
  • Hvad betyder det for vækstmuligheder og markeder, der forsvinder?
  • Hvilke kernekompetencer har vi, som vi kan give et nyt formål, så vi er med i de vækstmuligheder?

Den type overvejelser er naturligvis mest relevante, hvis man lægger sig i sporet med markedsmuligheder og innovation fra figuren. Det kan, som figuren også lægger op til være, at man har andre grunde til at give sig i kast med verdensmål.

Læs også: Store virksomheder finder det udfordrende at arbejde med SDG-mål

I temaet ”Verdensmål i forretningen" viser vi nogle enkelte eksempler på nyere verdensmålsværktøjer, testet af enkelte danske virksomheder. Vil man læse mange flere helt konkrete cases, så kan man få en del tid til at gå på henholdsvis UNDP’s dedikerede site til SDG Accelerator, og på DI’s site om deres program Fra Filantropi til Forretning.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Verdensmål i forretningen

Det er ikke nyt, men det er stadig svært – hvordan tænker man verdensmålene ind i forretningsudvikling og strategi, frem for at arbejde med dem som en traditionelt CSR-værktøj? Vi undersøger, hvilke spørgsmål man skal stille sig selv og leder efter metoder og værktøjer til at komme på rette vej.

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams