SDG’erne skal leves og ’teknikkes’ ind i forretningen

Viljen skal oprigtig og strategien langsigtet, når Verdensmålene skal gøres til en del af en virksomheds strategi. Og så er den moderne teknologi et uundværligt redskab, lød det fra bl.a. Flemming Besenbacher, Chr. Hansen og Dell, da Ørestad Innovation City Copenhagen inviterede til konference.

Startuppen SolarSack var på plads ved konferencen for at præsenterer sin plastikvandbeholder, som kan rense fire liter beskidt vand og gøre det drikkeligt på fire timer. Foto: ØICC.

24.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Men hvordan får man dem egentlig ind i forretningen til at starte med? Det ganske store spørgsmål var overskriften for en konference afholdt af Ørestad Innovation City Copenhagen d. 23. maj, hvor en håndfuld forskellige aktører kom med deres bud på et (eller flere) svar på.

Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher, netop hjemvendt med jetlag fra erhvervsfremstød i Sydkorea, åbnede formiddagen med bl.a. at referere til sit eget arbejde som tovholder på regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi og den rapport, man afleverede om emnet for et par år siden.

”Siden da er der ikke sket det helt store”, konstaterede han tørt, og satte selv ord på i hvert fald en del af årsagen til den manglende handling: ”Der er ikke meget støtte fra Finansministeriet til cirkulær økonomi; de tænker utrolig kortsigtet”, lød dommen.

Derfor efterlyste Besenbacher i den grad langsigtet tænkning på området, eksempelvis når det gælder de offentlige indkøb – en forretning i multimilliardklassen – der ”… ville være en fantastisk driver for bæredygtig udvikling, hvis man lagde de cirkulære principper ned over”, som han sagde.

Gode bakterier som værktøj
Udover FN’s Udviklingsprogram, UNDP, bød konferencen også på indspark fra tre private selskaber, som hver især arbejder med Verdensmålene som et centralt element i sine respektive forretningsmodeller.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen – tidligere på året udråbt som verdens mest bæredygtige virksomhed på WEF-topmødet i Davos, hvor Flemming Besenbacher også blev hædret – har bygget sin strategi op om sit hovedprodukt, gode fødevarebakterier, og sat tre overskrifter på strategien.

”For det første skal man have et klart formål med sit arbejde. I vores tilfælde handler det om at bidrage til at øge produktionen af mad i verden på bæredygtig vis, eksempelvis ved at lade bakteriekulturer erstatte pesticider i Brasiliens majsindustri, at bidrage til mindre madspild, og gøre en indsats i kampen mod multiresistente bakterier”, forklarede bæredygtighedsdirektør Annemarie Meisling, og fortsatte:

”Dernæst skal man leve det; følge sin eksterne strategi internt. Så vi har selv sat mål på alle de tre felter, jeg lige nævnte, og identificeret de SDG’er, hvor vi kan gøre den største forskel, hvilket for os er mål 2, 3 og 12. Endelig har vi fået PWC til at måle, hvor stor en del af vores omsætning, der bidrager til bæredygtighed (82 procent, red.)”, forklarede hun.

Teknologi som støtte for klassisk CSR
For IT-selskabet Dell er moderne teknologi i form af såvel computere som software, cloud-løsninger og lignende, det naturlige udgangspunkt for selskabets arbejde med SDG’erne. Konkret trækker man teknologien ind i sin bæredygtighedsindsats, eksempelvis til at fremme cirkulært design, energieffektivitet, ansvarlige materialer og øget genbrug og genanvendelse efter end-of-use.

”End-of-life er afskaffet. Vi vil have en ansvarlig forsyningskæde, hvor ingen materialer går til spilde, og vi er godt på vej mod vores mål om at blive 100 procent waste free, som vi regner med at nå i 2020”, sagde CSR-chef EMEA Louise Koch.

Videre pegede hun også på, hvordan den nye teknologi kan ”understøtte klassisk CSR”, men en case fra Vatikanstaten som eksempel. Her har man dels hjulpet Vatikanets bibliotek i arbejdet med at digitalisere 80.000 gamle skrifter, og dels skaffet plads til dem ved at samle de 11 tidligere servere i ét datacenter, der bruger 75 procent mindre energi.

Læs også: Verdensmålene åbner for forretningsmuligheder på op mod 400 milliarder kroner

Fra byggeriets verden deltog arkitekt hos GXN, Lasse Lind, der også var med i CSR.dk’s podcast om fremtiden for bæredygtigt byggeri. Han pegede på vigtigheden af både partnerskaber i arbejdet med SDG’erne (som mål 17 også handler om), og – i lighed med Flemming Besenbacher – at de involverede parter har modet og viljen til at tænke langsigtet.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.05.2025CSR.dk

Aalborg Portland vil gå fra sort syndebuk til grøn frontløber

28.05.2025CSR.dk

Musikbranchen toner grønt: Fra klimakoncerter til naturen som medkunstner

28.05.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka tilbage i plus – og godt i gang med 2025

27.05.2025CSR.dk

Danmark skal satse klogt i det globale batterikapløb

27.05.2025CSR.dk

Anima kræver fuld stop for turbokyllinger hos Coop

26.05.2025CSR.dk

Dansk batterivirksomhed driver grøn omstilling med lokal produktion

26.05.2025CSR.dk

Unge stiller nye krav til arbejdsgivere: ”Det er fantastisk”

23.05.2025CSR.dk

Med ny standard slår B Corp mange fluer med et smæk

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Konkret klimakommunikation på sociale medier

Du lærer at producere SoMe-opslag om klimatiltag og får konkrete eksempler og cases til inspiration. Din underviser Astrid Haug sørger for, at du efter kurset kan lægge en plan og eksekvere på, hvordan du bruger din organisations sociale medier til at fortælle om klimatiltag og skabe onlinefællesskaber omkring dine bæredygtige budskaber.

Dato

02.06.2025

Tid

09:30

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Nordic Meeting 2025

Through high-level plenaries and interactive workshops, the Nordic Meeting 2025 will dive into key themes such as achieving a just net-zero transition, effective stakeholder engagement, and navigating the evolving EU sustainability landscape.

Dato

02.06.2025

Tid

12:00

Sted

Helsinki

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Next Generation QMS Assessment Course

Et virtuelt kursus, som er designet til at give dig en anerkendt metode til at evaluere din virksomheds kvalitetsledelsessystem (QMS) i forhold til best-practice og anerkendte standarder.

Dato

03.06.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

03.06.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Dansk Standard
Kursus
Svanemærket Byggeri Diplomkursus - 2 dage

På dette diplomkursus får du redskaberne til at varetage processen fra projektering til aflevering af et svanemærket byggeri.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus