SDG’erne skal leves og ’teknikkes’ ind i forretningen

Viljen skal oprigtig og strategien langsigtet, når Verdensmålene skal gøres til en del af en virksomheds strategi. Og så er den moderne teknologi et uundværligt redskab, lød det fra bl.a. Flemming Besenbacher, Chr. Hansen og Dell, da Ørestad Innovation City Copenhagen inviterede til konference.

Startuppen SolarSack var på plads ved konferencen for at præsenterer sin plastikvandbeholder, som kan rense fire liter beskidt vand og gøre det drikkeligt på fire timer. Foto: ØICC.

24.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Men hvordan får man dem egentlig ind i forretningen til at starte med? Det ganske store spørgsmål var overskriften for en konference afholdt af Ørestad Innovation City Copenhagen d. 23. maj, hvor en håndfuld forskellige aktører kom med deres bud på et (eller flere) svar på.

Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher, netop hjemvendt med jetlag fra erhvervsfremstød i Sydkorea, åbnede formiddagen med bl.a. at referere til sit eget arbejde som tovholder på regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi og den rapport, man afleverede om emnet for et par år siden.

”Siden da er der ikke sket det helt store”, konstaterede han tørt, og satte selv ord på i hvert fald en del af årsagen til den manglende handling: ”Der er ikke meget støtte fra Finansministeriet til cirkulær økonomi; de tænker utrolig kortsigtet”, lød dommen.

Derfor efterlyste Besenbacher i den grad langsigtet tænkning på området, eksempelvis når det gælder de offentlige indkøb – en forretning i multimilliardklassen – der ”… ville være en fantastisk driver for bæredygtig udvikling, hvis man lagde de cirkulære principper ned over”, som han sagde.

Gode bakterier som værktøj
Udover FN’s Udviklingsprogram, UNDP, bød konferencen også på indspark fra tre private selskaber, som hver især arbejder med Verdensmålene som et centralt element i sine respektive forretningsmodeller.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen – tidligere på året udråbt som verdens mest bæredygtige virksomhed på WEF-topmødet i Davos, hvor Flemming Besenbacher også blev hædret – har bygget sin strategi op om sit hovedprodukt, gode fødevarebakterier, og sat tre overskrifter på strategien.

”For det første skal man have et klart formål med sit arbejde. I vores tilfælde handler det om at bidrage til at øge produktionen af mad i verden på bæredygtig vis, eksempelvis ved at lade bakteriekulturer erstatte pesticider i Brasiliens majsindustri, at bidrage til mindre madspild, og gøre en indsats i kampen mod multiresistente bakterier”, forklarede bæredygtighedsdirektør Annemarie Meisling, og fortsatte:

”Dernæst skal man leve det; følge sin eksterne strategi internt. Så vi har selv sat mål på alle de tre felter, jeg lige nævnte, og identificeret de SDG’er, hvor vi kan gøre den største forskel, hvilket for os er mål 2, 3 og 12. Endelig har vi fået PWC til at måle, hvor stor en del af vores omsætning, der bidrager til bæredygtighed (82 procent, red.)”, forklarede hun.

Teknologi som støtte for klassisk CSR
For IT-selskabet Dell er moderne teknologi i form af såvel computere som software, cloud-løsninger og lignende, det naturlige udgangspunkt for selskabets arbejde med SDG’erne. Konkret trækker man teknologien ind i sin bæredygtighedsindsats, eksempelvis til at fremme cirkulært design, energieffektivitet, ansvarlige materialer og øget genbrug og genanvendelse efter end-of-use.

”End-of-life er afskaffet. Vi vil have en ansvarlig forsyningskæde, hvor ingen materialer går til spilde, og vi er godt på vej mod vores mål om at blive 100 procent waste free, som vi regner med at nå i 2020”, sagde CSR-chef EMEA Louise Koch.

Videre pegede hun også på, hvordan den nye teknologi kan ”understøtte klassisk CSR”, men en case fra Vatikanstaten som eksempel. Her har man dels hjulpet Vatikanets bibliotek i arbejdet med at digitalisere 80.000 gamle skrifter, og dels skaffet plads til dem ved at samle de 11 tidligere servere i ét datacenter, der bruger 75 procent mindre energi.

Læs også: Verdensmålene åbner for forretningsmuligheder på op mod 400 milliarder kroner

Fra byggeriets verden deltog arkitekt hos GXN, Lasse Lind, der også var med i CSR.dk’s podcast om fremtiden for bæredygtigt byggeri. Han pegede på vigtigheden af både partnerskaber i arbejdet med SDG’erne (som mål 17 også handler om), og – i lighed med Flemming Besenbacher – at de involverede parter har modet og viljen til at tænke langsigtet.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J