05.03.2019 | Strategi & ledelse
Danmarks Statistik vil undersøge virksomheders brug af verdensmålene
Danmarks Statistik har udsendt et spørgeskema til 600 store virksomheder, der fokuserer på, hvordan virksomhederne håndterer verdensmålene. Resultatet vil blive præsenteret på Folkemødet.
Danmark Statistik vil med en ny spørgeskemaundersøgelse belyse, hvordan den private sektor har reageret på verdensmålene. Arkivfoto.
Folkemødet til sommer kommer til at stå i verdensmålenes tegn, og derfor skal alle arrangørerne finde på tiltag, der kan inddrage eller få gæsterne til at forholde sig til de 17 mål.
Læs også: Verdensmål og virksomheder: Vi har slet ikke alle med
Danmark Statistik, som står for Danmarks officielle rapportering på verdensmålene, vil i den forbindelse gerne belyse, hvordan den private sektor har reageret på verdensmålene.
Derfor har de netop udsendt et spørgeskema til knap 600 store virksomheder med spørgsmål om, hvordan de fokuserer på målene, ligesom at det spørger yderligere ind til 21 delmål, som er vurderet at være mest relevante og konkrete for virksomhederne.
”Statistikken belyser om og hvordan større virksomheder bruger verdensmålene, vedtaget af FN’s 193 medlemslande, som pejlemærker for deres drift og udvikling. Det er en pilotundersøgelse, som det er frivilligt at deltage i”, skriver Danmarks Statistik på deres hjemmeside.
Vil ikke repræsentere det samlede erhvervsliv
Danmarks Statistik er da også opmærksomme på, at pilotundersøgelsen ikke er statistisk repræsentativ for det samlede erhvervsliv, men formålet er i stedet at blive klogere på, hvor man kan se på virksomhedernes brug af verdensmålene med ”statistiske briller” - inden der evt. gennemføres en bredere undersøgelse.
Mere konkret vil der i pilotundersøgelsen bliver spurgt ind til virksomhedens fokus på opfyldelse af et eller flere af verdensmålene, virksomhedens aktuelle politik/praksis med hensyn til verdensmålene, virksomhedens baggrund for at se verdensmålene som en reference, virksomhedens aktuelle bidrag til opfyldelse af verdensmålene, samt virksomhedens fremadrettede overvejelser.
”Formålet med statistikken er at supplere Danmarks officielle rapportering med en særskilt belysning af, hvordan virksomheder relaterer sig til verdensmålene. Undersøgelsen sker i tæt kontakt med relevante partnere”, står der yderligere på hjemmesiden.
Læs også: Syv ud af ti virksomheder bruger verdensmålene i det daglige arbejde
Sidste frist for udfyldelse af Danmarks Statistiks spørgeskema er d. 22. marts 2019 - herefter vil resultaterne efter planen blive offentliggjort i forbindelse med året Folkemøde, der bliver afholdt på Bornholm fra d. 13.-16. juni 2019.
- JMA
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.