Chr. Hansen, Ørsted og Flemming Besenbacher hyldet i Davos
Den danske biotechvirksomhed Chr. Hansen topper Corporate Knights’ rangering af verdens 100 mest bæredygtige virksomheder, hvor Ørsted er nr. 4. Listen blev præsenteret i Davos, hvor World Economic Forums topmøde lige er startet. Carlsbergs Flemming Besenbacher fik samme sted en pris for cirkulær økonomi.
I dag, tirsdag d. 22. januar, markerer starten på World Economic Forums årlige topmøde i den schweiziske alpeby Davos, og 2019-udgaven af det højtprofilerede event, som i øvrigt bokser med en hel del afbud fra de inviterede topnavne, startede flot set med danske briller.
Det canadiske medie- og investeringsanalysefirma Corporate Knights præsenterede nemlig tidligere i dag den 15. version af sin rangliste med verdens 100 mest bæredygtige virksomheder, der sammenligner 7.500 selskaber verden over. Her figurerer Danmark som det eneste land med to virksomheder i top-10.
Allerøverst på rangeringen finder vi bioscienceselskabet Chr. Hansen med en kombineret score på 82,99 procent. Det dækker bl.a. over en bedømmelse på 100 procent i kategorien “ren omsætning”, hvilket betyder, at virksomhedens produkter leverer klare miljømæssige og visse sociale fordele ifølge Corporate Knights’ definition.
Et af Chr. Hansens hovedprodukter er bakteriekulturer, der kan reducere madspild ved at få eksempelvis yoghurt til at holde længere på en mere naturlig måde end kemiske pesticider. Det er man selvsagt glad for, at omverdenen nu anerkender.
“Vi er utrolig stolte og ydmyge over at modtage denne store ære. Jeg tror, at en af grundene til, at Chr. Hansen er blevet kåret som nr. 1, er at verden begynder at forstå det potentiale, som gode bakterier har, og hvordan de kan bidrage til løsningen på nogle af de store udfordringer vi står overfor i dag”, siger adm. direktør Mauricio Graber, og fortsætter:
”Når man som vi har en betydelig global rækkevidde, indebærer det et stort ansvar, men også en mulighed for at gøre en positiv forskel for både mennesker, dyr og planter. Men vi er langtfra i mål. Vi har stadig lang vej at gå på vores bæredygtighedsrejse, men vi håber meget, at vi kan bruge denne hædersbevisning til at skabe opmærksomhed om det store potentiale gode bakterier har som en del af en bæredygtig løsning på nogle af de udfordringer, der er for vores planet,” slutter han.
Grøn energi og sociale gevinster hos Ørsted
Ikke ret meget længere nede af Corporate Knights’ liste, på en 4. plads med en score på 80,13 procent, finder vi energiselskabet Ørsted, der med sin placering er det mest bæredygtige af sin slags i indekset.
Udover en stor produktion af vedvarende energi lægger Corporate Knights også vægt på, at en stor del af selskabets indtægter kommer fra produkter eller tjenesteydelser, der har miljømæssige eller sociale gevinster.
”Klimaforandringerne er en af vor tids helt store, globale udfordringer. Vi har brug for en kraftig acceleration i omstillingen af verdens energisystemer fra fossile brændsler til vedvarende energi for at sikre vores planet for kommende generationer”, siger adm. direktør i Ørsted, Henrik Poulsen.
”Over det seneste årti har vi reduceret CO2-udledningen fra vores energiproduktion med 67 procent på vejen mod vores vision om en verden, der udelukkende kører på grøn energi. At rangere blandt verdens mest bæredygtige selskaber gør os ydmyge og stolte og ansporer os til at fortsætte vores globale investeringer i bæredygtig energi”, tilføjer han.
Frem mod 2025 har Ørsted som mål at øge andelen af grøn energi i det samlede produktionsmix til 99 procent (fra 64 procent i 2017), bygge 15 GW havvind og investere 200 mia. kroner i produktionen.
Udover Chr. Hansen og Ørsted har to andre danske virksomheder fundet vej gennem Corporate Knights’ nåleøje, nemlig Vestas (nr. 34) og Novo Nordisk (nr. 58). Finland er i øvrigt bedste nordiske nation på listen med syv selskaber, Sverige har ligesom Danmark fire med, mens Norge og Island ikke er repræsenteret. USA er topscorer med 22 virksomheder foran Frankrig med 11.
Flemming Besenbacher: Alle er enige om cirkulær økonomi
Allerede i går, mandag d. 21., tyvstartede WEF faktisk årets event i Davos med uddelingen af sine hædersbevisninger inden for cirkulær økonomi, The Circulars, og her var der mere dansk hæder.
Carlsbergs bestyrelsesformand Flemming Besenbacher vandt således i ledelseskategorien, hvor WEF bemærker at han har ’udvist meget stærkt lederskab og spillet en afgørende rolle i at sætte konkrete mål for danske virksomheder, kommuner og organisationer i omstillingen til cirkulær økonomi’, som det hedder, bl.a. med henvisning til hans arbejde for regeringens Advisory Board på området.
”Jeg er selvfølgelig meget, meget glad for og stolt over at modtage prisen, og ser det som en meget stor ære. Men også forpligtelse til at fortsætte arbejdet med at fremme en cirkulær omstilling både herhjemme og internationalt”, siger Flemming Besenbacher til Børsen.
”Mest af alt er jeg glad for, at omstillingen mod et mere bæredygtigt samfund samler os i en tid, hvor splittelse, opbrud og uenighed dominerer. På tværs af politiske skel er alle enige om, at cirkulær økonomi er en god idé”, tilføjer han.
Læs også: Unleash 2018: Den svære toer lykkedes
Blandt de andre vindere i The Circulars, som i øvrigt har Ida Auken blandt sine Young Global Leaders, er Europa-Kommisionen og Schneider Electric, mens Miljø- og Fødevareministeriet i Danmark var finalist sammen med bl.a. bryggerigiganten ABInBev, den europæiske investeringsbank EIB og politikeren Kimmo Tiilikainen, der er en stærk fortaler for cirkulær økonomi i, både i hjemlandet Finland og i EU.