22.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Vi skal tage ansvar for, at ansvarlighed aldrig bliver en floskel

Indhold fra partner Hvad er dette?

Sådan siger pensionskassen P+, der gør en dyd ud af at være åbne omkring ansvarlige investeringer. Senest har pensionskassen lanceret et dilemmaspil, så medlemmerne kan prøve kræfter med de dilemmaer, der kendetegner arbejdet med ansvarlighed i praksis.

Pensionskunder har i stigende grad fokus på klima og bæredygtighed, og stadigt flere ønsker at investere deres pensionsmidler ansvarligt. Tendensen er også tydelig i pensionskassen P+, Pensionskassen for Akademikere, hvor man har valgt at møde medlemmernes interesse for ansvarlighed med åbenhed. Det fortæller underdirektør og chef for ansvarlige investeringer i P+ Kirstine Lund Christiansen:

”Vi er glade for, at vi har medlemmer, der engagerer sig i deres pension, og vi hilser den stigende medlemsinteresse for, hvordan pensionsmidlerne bliver investeret, velkommen. Det seneste år har vi øget transparensen om, hvordan vi arbejder med ansvarlige investeringer. Med åbenheden håber vi at bidrage til en større vidensdeling og dermed en mere kvalificeret debat om ansvarlighed i investeringssammenhænge.”

Vi kommer ikke uden om dilemmaerne
I praksis har åbenheden blandt andet ført til offentliggørelsen af en liste over P+’s investeringer i nogle af verdens mest CO2-intensive selskaber og et metodepapir på tilgangen til olieselskaber, ligesom pensionskassen har fremlagt, hvordan man forholder sig til selskaber i porteføljen med en mulig relation til militærregimet i Myanmar. Som ansvarlig investor kommer man nemlig ikke uden om at engagere sig i investeringsporteføljen og forholde sig til dilemmaer, der kræver konstante afvejninger.

”Som investor skal vi kunne redegøre for, hvorfor vi prioriterer, som vi gør. Som ansvarlig investor har vi derudover et særligt ansvar for at sikre, at ansvarlighed aldrig bliver en floskel. Det kræver, at vi tager kompleksiteten på os og forsøger at inddrage vores medlemmer i processen. Arbejdet med ansvarlige investeringer er ofte komplekst og dilemmafyldt, og det er en vigtig pointe, som vi gerne vil dele med vores medlemmer,” siger Kirstine Lund Christiansen.

På besøg i maskinrummet
Som et led i åbenheden omkring ansvarlige investeringer har P+ udviklet et interaktivt dilemmaspil. I spillet kan man som medlem selv prøve kræfter med en række ansvarlighedsdilemmaer fra den virkelige verden.

Kan man fx investere ansvarligt i et olieselskab med grønne ambitioner? Og hvad med populært sportstøj, hvis det muligvis produceres under tvivlsomme arbejdsforhold?

Forårets udgave af dilemmaspillet blev en stor succes, og derfor lancerer pensionskassen nu en ny udgave af spillet med en række nye dilemmaer.

”Som medlemsejet pensionskasse er det vigtigt for os at være i dialog med medlemmerne. Med dilemmaspillet inviterer vi medlemmerne med ind i maskinrummet og præsenterer dem for en række af de dilemmaer, vi møder i vores arbejde med ansvarlige investeringer. Ansvarlighed handler selvfølgelig om andet og mere end blot eksklusioner og frasalg, men dilemmaspillet gør det klart, at vi ikke kommer uden om at tage stilling til vores investeringer – og jeg håber, at vores medlemmer vil tage udfordringen op,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Prøv P+'s dilemmaspil her.

Mere fra P+, Pensionskassen for Akademikere

P+, Pensionskassen for Akademikere

https://www.pplus.dk/

  • Dirch Passers Allé 76 2000 Frederiksberg

"Vi arbejder for at skabe det størst mulige afkast til vores medlemmer og samtidig være en ansvarlig investor. Det sikrer vi gennem en risikobaseret investeringsstrategi og en effektivt drevet organisation."— Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere