Video: Virksomheder kræver bedre rammer for bæredygtig udvikling

Virksomheder vil være med til at løse globale udfordringer. Men det kræver, at politikerne skaber optimale rammevilkår, lyder det fra flere virksomhedsledere på DI Topmødet 2017.

Rent drikkevand, genanvendelse af affald og vedvarende energi. Det er nogle af FN’s 17 verdensmål, som sætter rammerne for, hvordan kloden kan udvikles på en bæredygtig måde. 

Politikere og virksomheder var under DI Topmødet 2017 samlet til rundbordssamtaler for at diskutere, hvordan de kan fremme FN’s Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. 

Det kræver dialog, hvis virksomhederne skal have muligheder for at skabe forretningsmodeller, der understøtter FN’s verdensmål, siger virksomhedsledere. 

- Det er vigtigt at etablere stærke partnerskaber mellem politikere og virksomhedsledere. Vi skal give politikerne input, så de kan kvalificere deres lovgivning og sørge for, at de rammevilkår, vi arbejder under, understøtter en realisering af Verdensmålene, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark. 

Også hos virksomheden Stena Recycling A/S, som arbejder med genanvendelse af forskellige restmaterialer, oplever man, at lovgivningen gør det besværligt at fremme bæredygtig udvikling. 

- I min branche har vi en hel del konkurrence med det offentlige, og 98 kommuner, som gør det forskelligt i hele Danmark. Derfor har vi brug for rammevilkår, som gør, at vi kan arbejde ens alle steder, siger Ulf Arnesson, adm. direktør i Stena Recycling A/S, der arbejder med renovation.

Læs også: Virksomheder må gerne tjene penge på FN's verdensmål

Nyt netværk med fokus på Verdensmålene
Politikerne er alle fra et nyt politisk netværk kaldet 2030-netværket. Hensigten med netværket er at arbejde målrettet med, at fremme FN’s verdensmål på tværs af politiske fløje, lyder det fra formand Kirsten Brosbøl (S).

- Når det for eksempel kommer til udviklingsarbejde er det vigtigt, at man som virksomhed får en længere horisont for sine vilkår, når man går ind i projekter med store investeringer. Brede stabile forlig, tror, jeg er vigtige, hvis det skal ske, siger Kirsten Brosbøl (S).

DI byder netværket velkommet
Hos DI hilser man det nye politiske netværk velkommen. 

- Vi skal sikre os, at danske virksomheder engagerer sig i verdensmålene, men det kræver, at der er nogle ordentlige rammer. Hvis en virksomhed skal genanvende ressourcer, skal der for eksempel være en lovgivning, der sikrer, at det er lovligt at gøre det, siger Sara Krüger Falk, som er seniorchefkonsulent i DI. 

Se videoen her

Læs også: 1.000 unge skal redde kloden i Danmark

FN’s 17 verdensmål er vedtaget i 2015, og målsætningen er, at de er indfriet i 2030. Heraf kommer også navnet på Folketingets 2030-netværk. 

Se Verdensmålene her:

- Afskaf fattigdom
- Stop sult
- Sundhed og trivsel
- Kvalitetsuddannelse
- Ligestilling mellem køn
- Rent vand og sanitet  
- Bæredygtig energi 
- Anstændige jobs og økonomiske vækst 
- Industri, innovation og infrastruktur
- Mindre ulighed
- Bæredygtige byer og lokalsamfund
- Ansvarligt forbrug og produktion 
- Klimaindsats 
- Livet i havet
- Livet på land 
- Fred, retfærdighed og stærke institutioner
- Partnerskab for handling

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar